logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh 1035 - zacięcia papieru z podajnika ręcznego przed bębnem

pcnet 15 Sty 2008 11:35 2009 16
REKLAMA
  • #1 4696168
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    Mam taki problem. Kopiarka ze wszystkich podajników pobiera i drukuje ok. Jedyny problem to ręczny. Zacinała często a po wymianie gumek zacina każdą kartke. Miałem drugi podajnik i ten sam objaw. Kartka zacięta jest zawsze w tym samym miejscu czyli przed bębnem. Rejestracja niby odpada bo z LCF i kaset nie ma zacięć. Może ktoś coś podpowie?
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • REKLAMA
  • #3 4696256
    pcnet

Poziom 32  
    to raczej odpada bo maszyna po przeglądzie i wyczyszczona :)
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • #4 4696327
    Tomek H
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    mówię tak bo taki sam problem z tym miałem.wymieniałeś całe rolki czy tylko gumki:D .kiedyś mój kolega pojechał wymienić gumki i klapa. odwrotnie założył. też od razu nie wpadłem na to ale udało się:D
  • REKLAMA
  • #5 4696340
    pcnet

Poziom 32  
    hm nie wymieniałem tylko czyściłem a maszyna ma niecałe 300 tysięcy kopii
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • #7 4696592
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Wyczyść sprzęgło w podajniku bocznym. W serii kopiarek 350/450/1035/1045 to częsta usterka. A rolki to już odrębna sprawa. Winna też może być rolka dociskająca przed registrem. Kiedyś mi uciekła z niej jedna sprężynka i objaw był podobny.

C.
  • REKLAMA
  • #8 4697749
    salut
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Robisz kopie A4 czy A4R ?
  • REKLAMA
  • #9 4697774
    pcnet

Poziom 32  
    A4 czyli dłuższym bokiem przykładam do podajnika
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • #10 4698475
    copyman
    Przy sprzęgle to bez znaczenia...

C.
  • #11 4698592
    pcnet

Poziom 32  
    rozbierałem ten mechanizm w obu podajnikach - bo mam dwa
    W obu sprzęgło nie ma prawie żadnych oporów a łapać też załapuje bo inaczej by kartki wogóle nie zabrało. Kartka prawie znika bo w całości znajduje sie juz w kopiarce, potem coś ja zatrzymuje ale nie mechanicznie tylko jakby jakis czujnik lub czas sie nie zgadzał.
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • #12 4698619
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Ja bym na twoim miejscu wymienił rolki pobierania - na oryginał - nie sa drogie. Mamy tych maszyn dość dużo i praktycznie żadnych problemów z by-passem.
    Jest jeszcze jedna sprawa - sensor rozmiaru papieru. Wejdź w kody i sprawdź jaki maszyna widzi papier w podajniku jak jest wsunięty A4. Może płytka jest walnieta i jakieś dziwne formaty wykrywa.

Pozdrawiam
  • #13 4701628
    copyman
    pcnet napisał:
    rozbierałem ten mechanizm w obu podajnikach - bo mam dwa
    W obu sprzęgło nie ma prawie żadnych oporów a łapać też załapuje bo inaczej by kartki wogóle nie zabrało. Kartka prawie znika bo w całości znajduje sie juz w kopiarce, potem coś ja zatrzymuje ale nie mechanicznie tylko jakby jakis czujnik lub czas sie nie zgadzał.

No i oto chodzi! Tak się właśnie to objawia. Po prostu sprzęgło za wcześnie "puszcza" a kartka nie ma siły dojść do registru. Mając to sprzęgło na wierzchu warto je było rozebrać i wyczyścić. A podmieniałeś inny podajnik i jest to samo?

C.
  • #14 4701668
    pcnet

Poziom 32  
    Mam drugi podajnik i ten sam objaw ale też jest uzywany i możliwe że tez sprzęgło. I wracając do tego czym to sprzęgło wyczyścic i gdzie a czego nie dotykać?
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • #15 4702343
    copyman
    Ja czyszczę płynem do rolek z ARBIKO. To chyba najbardziej uniwersalny środek :-). Sprzęgło rozbiera się bez problemów i nie ma kłopotów ze złożeniem go w całość. Czyścisz tarczę cierną, rdzeń i tuleję elektromagnesu. Może dziwisz się że ja tak tylko o tym sprzęgle, ale ile się tego naczyściłem... :-) ho,ho ! W 99% przypadków przyczyną było właśnie ono. Pozostały 1% to rolki, potrójna rolka dociskowa przed registrem w kopiarce (a dokładnie docisk - brak sprężynki) i sprzęgło oporowe rolki separacji.

C.
  • #16 4703010
    matt26
    Poziom 15  
    jeśli tak jak piszesz prawie cała kartka znika w kopiarce to stawiam na rolki transportu pionowego, te zaraz za bocznym. I to nie novogumem, bo to nic nie daje. Trzeba zwiększyć tarcie, delikatnym papierem przetrzeć te roleczki.
    I zawsze rozwiązywało problem.
    Pozdrawiam!
    ps: przy podajniku bocznym jest większy kąt zgięcia kartki, muszą pokonać te rolki potrójne większy opór kartki, dlatego nie wykluczaj tej opcji bo kasety niżej chodzą dobrze.
  • #17 4703108
    pcnet

Poziom 32  
    do czyszczenia sprzęgła moge uzyc izopropanolu? a moze tez papierem sciernym?

wszelkie gumki czyszcze zmywaczem do paznokci i od wieków pomaga :)
    Konto firmowe:
    PC-NET

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z zacięciami papieru w kopiarkach Ricoh 1035 dotyczy wyłącznie podajnika ręcznego, gdzie kartka zatrzymuje się przed bębnem. Inne podajniki działają poprawnie, co wyklucza problem z rejestracją. Po wymianie gumek problem się nasilił, a czyszczenie rolek i sprzęgła nie przyniosło poprawy. Sugerowano wymianę całych rolek pobierania na oryginalne oraz dokładne czyszczenie sprzęgła w podajniku ręcznym, w tym tarczy ciernej, rdzenia i tulei elektromagnesu, najlepiej płynem do rolek (np. ARBIKO). Problem może też wynikać z uszkodzonego sensora rozmiaru papieru lub braku sprężynki w rolce dociskowej przed registrem. Czyszczenie rolek transportu pionowego za podajnikiem bocznym oraz zwiększenie tarcia na rolkach potrójnych również pomaga. Do czyszczenia sprzęgła można użyć izopropanolu, natomiast gumki dobrze czyścić zmywaczem do paznokci. Wskazano, że sprzęgło może puszczać kartkę zbyt wcześnie, co powoduje zatrzymanie papieru przed bębnem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA