Witam
Mam parę pytań związanymi ze wzmacniaczami STK sanyo.
Słuchałem ostatnio dwóch wzmacniaczy własnej konstrukcji zrealizowanych na układach stk.
Pierwszy to stk 4042V +przedwzmacniacz na NE4558 (konfiguracja jak w ws 504 diory tylko bez sterowania)
Drugi to stk 4181V + przedwzmacniacz na NE 4558 z ws 504
Stk 4042 ma bardzo ładną górę ale bas z niego nie jest najlepszy: krótki i jest go mało
Stk 4181 ma już nieco gorszą górę ale bas ma wspaniały: długi, mięsisty i jest go bardzo dużo.
Oba wzmacniacze były odsłuchiwane na tych samych kolumnach.
Jak dowiedziałem sie STK 4181 ma zastosowany filtr boostrap i to on najprawdopodobniej ma taki wpływ na bas
Czy ktoś wie jak naprawdę działa boostrap, co to jest i jaki ma wpływ na brzmienie wzmacniacza?
Czy wzmacniacze z boostrapem są lepsze?
Czy w stk 4042 można również zastosować boostrap?
Który STK ma 100W i filtr boostrap, bo minusem stk4181 jest mała moc 45W.
Mam parę pytań związanymi ze wzmacniaczami STK sanyo.
Słuchałem ostatnio dwóch wzmacniaczy własnej konstrukcji zrealizowanych na układach stk.
Pierwszy to stk 4042V +przedwzmacniacz na NE4558 (konfiguracja jak w ws 504 diory tylko bez sterowania)
Drugi to stk 4181V + przedwzmacniacz na NE 4558 z ws 504
Stk 4042 ma bardzo ładną górę ale bas z niego nie jest najlepszy: krótki i jest go mało
Stk 4181 ma już nieco gorszą górę ale bas ma wspaniały: długi, mięsisty i jest go bardzo dużo.
Oba wzmacniacze były odsłuchiwane na tych samych kolumnach.
Jak dowiedziałem sie STK 4181 ma zastosowany filtr boostrap i to on najprawdopodobniej ma taki wpływ na bas
Czy ktoś wie jak naprawdę działa boostrap, co to jest i jaki ma wpływ na brzmienie wzmacniacza?
Czy wzmacniacze z boostrapem są lepsze?
Czy w stk 4042 można również zastosować boostrap?
Który STK ma 100W i filtr boostrap, bo minusem stk4181 jest mała moc 45W.