logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa filtr bootstrap we wzmacniaczach STK i jego wpływ na brzmienie?

altus1 20 Gru 2003 15:32 2371 7
REKLAMA
  • #1 444391
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam
    Mam parę pytań związanymi ze wzmacniaczami STK sanyo.

Słuchałem ostatnio dwóch wzmacniaczy własnej konstrukcji zrealizowanych na układach stk.

Pierwszy to stk 4042V +przedwzmacniacz na NE4558 (konfiguracja jak w ws 504 diory tylko bez sterowania)

Drugi to stk 4181V + przedwzmacniacz na NE 4558 z ws 504

Stk 4042 ma bardzo ładną górę ale bas z niego nie jest najlepszy: krótki i jest go mało
    Stk 4181 ma już nieco gorszą górę ale bas ma wspaniały: długi, mięsisty i jest go bardzo dużo.

Oba wzmacniacze były odsłuchiwane na tych samych kolumnach.

Jak dowiedziałem sie STK 4181 ma zastosowany filtr boostrap i to on najprawdopodobniej ma taki wpływ na bas

Czy ktoś wie jak naprawdę działa boostrap, co to jest i jaki ma wpływ na brzmienie wzmacniacza?
    Czy wzmacniacze z boostrapem są lepsze?
    Czy w stk 4042 można również zastosować boostrap?
    Który STK ma 100W i filtr boostrap, bo minusem stk4181 jest mała moc 45W.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 445936
    altus1
    Poziom 18  
    Dzięki za pdf widać na nich, że stk 4181 ma filtr boostrap a stk 4042 nie.W dalszym ciągu nie wiem jak ten filtr działa i jak wpływa na brzmienie wzmacniacza.
    Czy ktoś wie????????
  • REKLAMA
  • #4 445993
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 205
    Boostrap nie jest filtrem -jest to źródło pradowe dynamiczne stosowane w celu zmniejszenia zniekształceń. W stk4042 jest źródło pradowe statyczne. N parametry wzmacniacza mają wpływ też parametry układu sprzeżenia zwrotnego i układu wzmacniacza . Polecam STK4042 ze względu na wpełni komplementarny stopień wyjściowy oraz źródło pradowe statyczne. Przy źle dobranym boostrapie może być zmniejszona zdolność do przenoszenia niskich czętotliwości.
  • REKLAMA
  • #5 446011
    Mieczu
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Bootstrap jest to układ podwyrzszania napięcia zasilającego w szczytach wysterowania....
  • #6 446228
    altus1
    Poziom 18  
    diag napisał

W stk4042 jest źródło pradowe statyczne. N parametry wzmacniacza mają wpływ też parametry układu sprzeżenia zwrotnego i układu wzmacniacza . Polecam STK4042 ze względu na wpełni komplementarny stopień wyjściowy oraz źródło pradowe statyczne. Przy źle dobranym boostrapie może być zmniejszona zdolność do przenoszenia niskich czętotliwości.

dzięki za odpowiedź

mam jeszcze małe pytanko:

Jeżeli źródło prądowe statyczne zastosowane w stk4042 jest lepsze od boostrapu to dlaczego ten stk ma słabszy bas od stk4181 (z boostrapem)
    Czy wzmacniacz z dobrze dobranym kondensatorem w boostrapie może być lepszy????
  • #7 446775
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Bootstrap jest dodatnim sprzężeniem zwrotym. Cześć sygnału wyjsciowgo za posrednictwem dzielnika jest spowrotem podawana na wejście tranzystorów mocy dzieki czemu uzyskuje sie pozorne zwiekszenie impedanci stopni końcowych.
    Nie wiem czy warczący bas przy bootsrapie jest lepszy od konrolawane krótkiego. Kwestia gustu.
    Ja proponuję zastosować końcówkę, która Tobie bardziej odpowiada i nieprzejmowac się wyższością jednego nad drugim. Mawet jak napisze ci , ze statyczne źródło jest lepsze to i tak nie ja go bedę słuchał tylko Ty.
  • #8 446926
    altus1
    Poziom 18  
    Dzięki stary właśnie tego chciałem się dowiedzieć!
    pozdrawiam i wesołych świąt

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania i wpływu układu bootstrap w wzmacniaczach mocy na układach scalonych STK, ze szczególnym uwzględnieniem modeli STK4181 i STK4042. STK4181 posiada układ bootstrap, który jest dynamicznym źródłem prądowym stosowanym w celu zmniejszenia zniekształceń i podwyższenia napięcia zasilającego w szczytach wysterowania, co skutkuje pozornym zwiększeniem impedancji stopni końcowych. Dzięki temu bas w STK4181 jest dłuższy, bardziej mięsisty i obfitszy, choć moc tego wzmacniacza wynosi około 45W. Z kolei STK4042 wykorzystuje statyczne źródło prądowe i w pełni komplementarny stopień wyjściowy, co teoretycznie jest korzystne, jednak bas jest krótszy i mniej wyrazisty. Wzmacniacz STK4042 nie posiada układu bootstrap, ale istnieje pytanie o możliwość jego zastosowania. Wpływ układu bootstrap na brzmienie jest subiektywny i zależy od doboru elementów, zwłaszcza kondensatora w układzie. Przy źle dobranym układzie bootstrap może nastąpić pogorszenie przenoszenia niskich częstotliwości. Wybór między wzmacniaczami z bootstrapem a ze statycznym źródłem prądowym powinien być oparty na preferencjach odsłuchowych, gdyż oba rozwiązania mają swoje zalety i wady. Pytanie o wzmacniacz STK o mocy 100W z układem bootstrap pozostaje bez jednoznacznej odpowiedzi w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA