logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kierunkowskazy do centralnego zamka w samochodzie?

Fantomen 20 Gru 2003 16:12 2913 7
REKLAMA
  • #1 444431
    Fantomen
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Mam w samochodzie zainstalowany centr. zamek. Jest on zrobiony na najprostszej centralce, ktora ma wyjscie tylko na silowniki. Chcialbym aby podczas otwierania i zamykania mrugnely kierunkowskazy ale nie iem jak to zrobic. Jak wygladal by taki uklad i do czego go podlaczyc? Wydaje mi sie ze to jest w miare proste do zrobienia, tylko jak? Pomozcie prosze :)
  • REKLAMA
  • #2 444445
    Gate
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    Do niebieskiego i zielonego przylutuj diody (np. 4007) katody złącz razem. Sygnałem z katod zasteruj 2 przekaźniki załączające kierunkowskazy.
  • REKLAMA
  • #3 444510
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    wystarczy jeden przekaznik i 4 diody (2"male" i 2 "duze") :).
    A tak w ogle pomysl realizacji ok - o ile jest to migniacie potrzebne :)
  • REKLAMA
  • #4 444518
    Fantomen
    Poziom 20  
    :arrow: Cksrv
    W dziedzinie elektroniki ogolnej jestem trochawe lewy :( Moglbys mi machnac np w Paint'cie schemacik?? I dokladne parametry podzespolów?
  • #5 755193
    Fantomen
    Poziom 20  
    Przepraszam ze wygrzebuje stary moj problem, ale dalej jest on aktualny. Prosze was o narysowanie (np. w paincie) prostego schematu i podanie wartosci elementow. Z gory bardzo dziekuje!

PS.: :arrow: Moderatorów >>> Przepraszam za "post pod postem" ale to jest jedyny sposob, by odswiezyc starego posta, zmiana nic nie daje a wyroznic mozna tylko w tedy jak sie pisze nowa wiadomosc.
  • #6 756069
    Gate
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    Dwa przekaźniki możesz zastąpić jednym z dwoma parami styków. Przez styki leci + na kierunki, cewki jednym końcem do + drugim na diody tak jak napisałem wyżej. Jeżeli to jest dla Ciebie nie jasne to lepiej nie pchaj paluchy do auta, bo coś nacudujesz.
  • REKLAMA
  • #7 756483
    Fantomen
    Poziom 20  
    Spokojnie zrozumialem. Wlasnie tego potrzebowalem. Czy diody 4007 i przekazniki 12V 3A to dobry wybor?
  • #8 756721
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    3A - słabo. Musisz włączać 4 sztuki żarówek 21W i 2 ~5W o kontrolkach nie wspomnę bo to mały pikuś :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono sposób podłączenia kierunkowskazów do najprostszej centralki centralnego zamka, która posiada wyjścia tylko na siłowniki. Proponowany układ polega na przylutowaniu diod (np. 1N4007) do wyjść centralki, łączeniu katod diod razem i sterowaniu nimi przekaźników załączających kierunkowskazy. Można zastosować jeden przekaźnik z dwoma parami styków zamiast dwóch osobnych. Cewki przekaźników podłącza się do plusa i do diod, które zabezpieczają układ. Zaleca się stosowanie przekaźników o większym prądzie niż 3A, ze względu na obciążenie wynikające z włączania kilku żarówek kierunkowskazów (4x21W oraz 2x5W kontrolki). Wskazano, że realizacja jest stosunkowo prosta, ale wymaga podstawowej wiedzy elektronicznej i ostrożności przy montażu w samochodzie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA