logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć przenośną wersję Windows XP na różnych komputerach?

Yakuza 16 Sty 2008 10:43 3351 16
REKLAMA
  • #1 4699717
    Yakuza
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam , potrzebuje pomocy do utworzenia lub modyfikacji Windowsa XP w taki sposób by raz zainstalowany na dysku twardym dawał się z niego uruchomić na innych komputerach. Wiem że coś takiego jest możliwe ale nie bardzo pamiętam na czym to polegało.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4699817
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Yakuza napisał:
    ... do utworzenia lub modyfikacji Windowsa XP w taki sposób by raz zainstalowany na dysku twardym dawał się z niego uruchomić na innych komputerach. Wiem że coś takiego jest możliwe...
    Z tego co wiem, to jest możliwość utworzenia bootowalnej płyty CD z Win. XP za pomocą Bart PE Builder , coś podobnego jest na płycie Hiren's BootCD, ale to wszystko tyczy się CD a nie HDD, jednak warto byś wiedział że jest to możliwe.
    A stwierdzenie
    Bullseye napisał:
    Takie rzeczy to tylko w Linuxie
    , również jak chcesz zrobisz w Windowsie.
  • #4 4699948
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Zapewne chodzi Ci o stworzenie wersji preinstalowanej.
    Zainteresuj się systemowym narzędziem 'sysprep', znajduje się na każdej płycie Win.
    Tu masz więcej szczegółów:
    http://xp.net.pl/art/klonowanie_windows.html

pozdrawiam
  • #5 4700027
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Chodzi o to ze xp instaluje z plytki tylko i wylacznie sterowniki (co prawda nieliczne ale zawsze) pod dany konfig kompa. Probowalem tego za czasow kiedy uzywalem jeszcze tego nibysystemu, instalowalem go u siebie na hdd, zanosilem dysk do kumpla podlaczalem zeby botowalo z niego i w najlepszym wypadku (jak juz jakims cudem xp sie odpalil) cial sie tak jakby byl postawiony na kompie pokroju pentiuma 133...
    Dwa lata Linuxa uzywam, i przezyl juz dwie zmiany calkowite sprzetu (najpierw byl athlon 533, 256ram, geforce 2mx, pozniej barthon 2500, 512mb ram, ati 9550, a teraz c2c 1,8, 8GB ram, geforce 8600gt), i jedyna rzecza jaka pozostala z pierwszego kompa to owy Linux (Ubuntu) na dysku 40GB, i dziala ten sam system (nie reinstalowany, tylko sterowniki do grafiki nowe, i aktualizacje do najnowszych wersji) jak blyskawica. XP nigdy czegos takiego nie dokona, ani zaden dostepny narazie Windows.
  • REKLAMA
  • #6 4700105
    Yakuza
    Poziom 12  
    Wszystkim dzięki za pomoc. W końcu sobie przypomniałem, że usłyszałem to od kumpla (on to znał ze słyszenia). Przedzwoniłem i powiedział że wystarczy zainstalować na dowolnym kompie XP-ka, gdzie jest użyty chipset nForce4 (możliwie w jak najnowszy wersji) według niego praktycznie wszystkie kompy ruszą bez problemów. :D
  • #7 4700126
    gsm_virus
    Bullseye napisał:
    Chodzi o to ze xp instaluje z plytki tylko i wylacznie sterowniki (co prawda nieliczne ale zawsze) pod dany konfig kompa. (...) XP nigdy czegos takiego nie dokona, ani zaden dostepny narazie Windows.
    Tu śmiem się nie zgodzić, jakieś 2 lata temu próbowałem takich numerów na Windowsem 98SE z (nieoficjalnym SP) , oczywiście dysk był mały (3,2 GB), i zawsze starałem się mieć dodatkowe sterowniki " w razie W". Zawsze się uruchamiał w trybie awaryjnym, chociaż teraz wątpię by się uruchomił na jakiejś nowszej platformie systemowej (SLI, CrossFire, SATA II, PCI-E).
    I ty przychylił bym się do porady kolegi Bullseye, spróbuj z Linuxem Ubuntu , na początek Live CD.
  • #8 4700197
    Yakuza
    Poziom 12  
    Pomiędzy 98 a xp są ogromne różnice więc wolę trzymać się nadziei że będzie ok, tylko najpierw muszę kogoś dorwać kto ma taką płytę
  • REKLAMA
  • #9 4700208
    Bullseye
    Poziom 27  
    Jak widziales pisalem o XP, ze to on wlasnie nie dzialal, co do trybu awaryjnego, w Linuxie dziala w trybie normalnym. Spowodowane jest to tym ze Linux instaluje sobie wszystkie sterowniki jakie ma tyle ze sa nieskompilowane (czytaj zajmuja bardzo malo miejsca) i przy odpalaniu systemu sprawdza za kazdym razem konfiguracje kompa i jak cos sie zmienilo to wtedy kompiluje potrzebne sterowniki i hula. Z tym ze Linux i Windows poszly dwiema roznymi drogami. Windowsa jak kupujesz to pod dany komputer, linux jest na otwartym kodzie i darmowy, z tad np. XP po przeniesieniu dysku do kumpla nie dziala badz dziala slabo a Linux np Ubuntu smiga jak nowo zainstalowany.
  • #10 4700243
    gsm_virus
    Yakuza napisał:
    Pomiędzy 98 a xp są ogromne różnice więc wolę trzymać się nadziei że będzie ok, tylko najpierw muszę kogoś dorwać kto ma taką płytę
    Jaką płytkę? Czy chodzi Tobie o Windows 98SE, a może o Ubuntu 7.10PL Grymaśny Gąsiorek.
    Osobiście, zawsze jak mam jakiś komputer do przetestowania, staram się używać właśnie Ubuntu (polecam).
  • #11 4700348
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego Yakuza, proszę powiedzieć, co kolega chce osiągnąć (do czego jest to koledze potrzebne)?
  • #12 4700364
    Bullseye
    Poziom 27  
    Jak mniemam chce poprostu odpalac u innych swoj wlasny i poustawiany system po swojemu, badz nie ma zamiaru robic formatu za kazdym razem kiedy zmieni myszke nawet (no moze zmiane myszki XP jeszcze przezyje:P)
  • #13 4700399
    Yakuza
    Poziom 12  
    Czasami naprawiam znajomym kompy i bardzo by mi się przydała taka przenośna wersja xp-ka z dysku. I tak jak pisał Bullseye chce mieć swoje ustawienia. Oczywiście mam wersję live ale to ma ograniczone możliwości do moich potrzeb.

Tak na marginesie mówiac to chodziło mi o płytę główną z nforce4 a nie płytkę z systemem
  • #14 4701374
    Bullseye
    Poziom 27  
    Do naprawiania kompow jak nic najlepsza bedzie jakas dystrybucja Linuxa, najlepszy chyba w tym wypadku bylby slax (maly i ma mozliwosc dodawania modulow przez co zyskuje na funkcjonalnosci), mozna go wsadzic na cd badz USB (250Mb z programami do wszystkiego bedzie mial i jeszcze filmy mozna bedzie ogladc:P). Nie to zebym byl zwolennikiem tylko jednego systemu ale do niektorych rzeczy windows sie nie nadaje poprostu (system przewaznie dla tych co ciagle graja).
  • #15 4703099
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Z własnego doświadczenia wiem, że "przesiadka" sprzętowa przy "podobnych" chipsetach jest możliwa bez reinstalacji WinXP. W zeszłym roku
    przełożyłem tak HDD z systemem, z płyty MSI socket A na vii na płytę MSI socket AM2 też na vii ( a przy okazji zmiana karty graficznej na duużo nowszą też - obydwie GForce'a))- system podniósł się spokojnie - choć oczywiście nie obyło sie później z upgrade'm sterowników (zrobiłem to kilka dni później - komp pracował prawie normalnie - znaczy był bez dźwięku).
    Być może jest też tak i przy NForce....
  • #16 4703694
    Yakuza
    Poziom 12  
    A zna ktoś jakiś dobry program do testowania k. graficznych pod linuxem który byłby dobrym zamiennikiem 3dmark-a

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości stworzenia przenośnej wersji systemu Windows XP, która po zainstalowaniu na dysku twardym mogłaby być uruchamiana na różnych komputerach. Użytkownicy wskazują, że Windows XP standardowo instaluje sterowniki specyficzne dla danego sprzętu, co utrudnia przenoszenie systemu między różnymi konfiguracjami. Proponowane rozwiązania to użycie narzędzia Sysprep do przygotowania systemu do klonowania oraz tworzenie bootowalnych płyt CD z Windows XP za pomocą Bart PE Builder lub Hiren's BootCD, choć dotyczą one raczej uruchamiania z nośnika optycznego, a nie z HDD. Wskazano, że instalacja XP na komputerze z chipsetem nForce4 może zwiększyć kompatybilność systemu na innych maszynach. W dyskusji porównano Windows XP z systemami Linux, zwłaszcza Ubuntu i Slax, które dzięki modularnej budowie i dynamicznemu ładowaniu sterowników lepiej radzą sobie z przenoszeniem systemu na różny sprzęt bez reinstalacji. Przykłady praktyczne potwierdzają, że Windows XP może działać po zmianie płyty głównej i karty graficznej, choć wymaga to późniejszej aktualizacji sterowników. W kontekście testowania kart graficznych pod Linuxem wymieniono narzędzie glxgears jako prosty benchmark, a także możliwość uruchomienia Windowsowego 3DMarka przez Wine, choć z ograniczeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA