logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX 1569UA - wyłącza się po wymianie trafopowielacza na zamiennik 47F13-0780S

palel 21 Gru 2003 11:36 1054 2
REKLAMA
  • #1 445381
    palel
    Poziom 12  
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
    Zwracam sie z uprzejmą prośba o szybka pomoc. Problem polega na tym , iż wymieniłem uszkodzony trafopowielacz w 1569ua na jego zamiennik z www.piko.pl (47F13-0780S) i monitor wyłącza sie po 2 sekundach. Oczywiście zrobiłem takze zamiane rezystorka i diody Zenera i nadal to samo. Po włączeniu wysokie słychać i zaraz słychać ciche piszczenie któregoś trafa (trudno powiedziec które to) no i monitor wyłacza sie. Takie mam wrażenie, że WN jest za wysokie , ale nie wiem bo nie wiem jak to sprawdzić. Dodam jeszcze , że wstawiłem tranzystor BU2520AF bo oryginału nie mogłem dostać. Prosze o namiary i cenne rady za co mam się zabrać. I jeszcze pytanie czy ktoś posiada czytelniejszy schemat do tego CTXa, niż te które tutaj mozna ściągnac ?
    Pozdrawiam i życzę [font=Comic Sans MS:243dcd30f4] [/font:243dcd30f4]Wesołych Świąt. :)
  • REKLAMA
  • #2 445731
    MaciejB
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Co było uszkodzone w monitorze z tego co piszesz to wynika że był uszkodzony tranzystor odchylania poziomego (oryginalnie jest 2SC4924).
    Jeżeli tak to najprawdopodobniej uszkodzony masz transformator T301.
    MaciejB
  • #3 445754
    palel
    Poziom 12  
    Dzięki za rady i przepraszam, ze nie sprawdziłem wcześniej. Okazało się , że "zamiennik" BU2520 za bardzo obciązał zasilacz (chyba punkt pracy źle ustawiony). Po zastosowaniu oryginału dziala ok!
    Po tej wymianie trafopowielacza musze tutaj dodać, że obraz jest bardzo czysty i wyraźny. W moim przypadu nie musiałem zamieniać kierunku petli synchronizacji zasilacza.
    Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich.
REKLAMA