logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner TV Philips - opinie i alternatywy do odbioru i nagrywania telewizji

robcio-91 20 Sty 2008 09:02 4608 12
REKLAMA
  • #1 4713628
    robcio-91
    Poziom 10  
    Witam.
    Co sądzicie o tym tunerze :
    Cytat:
    Tuner TV Philips
    Dekoder MPEG2
    Dźwięk Stereo Nicam kompatybilny z Pal D/K, Pal B/G
    Działa pod Windows 98, 98SE, ME, 2000, XP, Vista
    Teletekst - W zestawia radiowy multimedialny pilot.
    Współpracuje z anteną naziemną i kablówką.
    Wejścia: antenowe TV i FM, oraz S-VIDEO na śledziu.

Tuner TV Philips - opinie i alternatywy do odbioru i nagrywania telewizjiTuner TV Philips - opinie i alternatywy do odbioru i nagrywania telewizji
    Chciałbym nim odbierać telewizję z anteny, podłączać do niego tuner satelitarny i nagrywać różne transmisje.
    Może polecicie mi jakiś inny tuner?
    Pozdrawiam.

Moderowany przez Mery84:

Link do allegro usunąłem.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4713851
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4715423
    krzk111
    Poziom 14  
    Jestem posiadaczem owego tunera i szczerze mogę Ci go polecić. Nie kosztuje dużo i wszystko działa ok, łącznie ze śledziem i pilotem. Jednak jego niska cena przekłada się trochę w początkowej fazie na zdrowie psychiczne :)
    Całe 2 dni musiałem "walczyć" ze znalezieniem odpowiednich programów obsługujących ten sprzęt i ich konfiguracją (mam kablówkę MM). Na szczęście już wszystko za mną i w chwili obecnej jestem bardziej zadowolony niż oczekiwałem. Jeżeli ktoś ma jakiś problem z tym tunerem chętnie pomogę, bo wiem ile można przez niego nerw stracić :) Na razie powiem tyle, że do obsługi tunera służy mi program DScaler, a do pilota EventGhost. P.S. Potrzebny jest także dodatkowy kabelek audio, który podłączyć trzeba do AUX-IN w karcie muzycznej. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4720138
    robcio-91
    Poziom 10  
    Dzięki wam wszystkim za pomoc właśnie zamówiłem tuner z philipsa :) Mam nadzieję, że jeśli będę miał jakieś problemy to mi pomożecie. :)
    Pozdrawiam.
  • #5 4737279
    robcio-91
    Poziom 10  
    Witam.
    Doszedł już do mnie tuner i działa. Tylko nie działa pilot podłączyłem jego odbiornik do płyty głównej do gniazda "CD"(tylko tam pasowała wtyczka). Mam też program do tego pilota-eventghost i niestety nie umie tam nic ustawić. Do oglądania telewizji używam programu PowerCinema. Chciałem też podłączyć tuner satelitarny chinchami ale nie wiem jakim programem tak można oglądać.
    Pozdrawiam.
  • #6 4737467
    krzk111
    Poziom 14  
    Odbiornik pilota podłączasz nie pod CD tylko pod USB2 (poczytaj instrukcję od płyty głównej). Do obsługi tunera polecam program DScaler. Osobiście z Power Cinema zrezygnowałem, gdyż zamiast głosu miałem tylko szum na kanałach nie-stereo. Co do podłączania czegoś chinchami to w w/w DScalerze ustawiasz typ karty MEDION 5044 i wejście wideo - Composite over S-Video. P.S. Jak chcesz to mam własnej roboty plik konfiguracyjny do EventGhosta obsługujący DScalera.
  • #7 4737636
    robcio-91
    Poziom 10  
    Zmieniłem ustawienia w DScaler tak jak napisałeś.
    Obraz jest dobry, ale nie ma głosu,
    Może wiesz jak to zmienić?
    Na płycie głównej nigdzie ta wtyczka nie pasuje może będziesz wiedział gdzie to podłączyć?
    Dodałem rysunek mojej płyty głównej (ASUS P5LD2 SE)I jak byś mógł to wyślij twoje ustawienia pilota. :)
    Tuner TV Philips - opinie i alternatywy do odbioru i nagrywania telewizji
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #8 4738012
    krzk111
    Poziom 14  
    Co do głosu to tu masz odpowiedź:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic926269.html

Wtyczkę podłączasz pod odpowiednie piny w USB56 w twojej płycie (dolny prawy róg). A które piny to mogę się tylko domyślać, bo u mnie na płycie jest to trochę inaczej. Spróbuj znaleźć dokładny opis tego wejścia w instrukcji. Plik z obiecaną konfiguracją załączam.
    Załączniki:
    • config.rar (1.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4750508
    robcio-91
    Poziom 10  
    Pilot podpiąłem do płyty głównej (musiałem wszystkie inne rzeczy wypiąć np. USB z przodu mi nie działa. No i nie wiem jak to teraz z powrotem wpiąć, żeby działało :) ) Pilot działa. A co do głosu to jak oglądam telewizję w Powercinema to jest, a w DScaler to go nie ma.
  • Pomocny post
    #10 4751208
    krzk111
    Poziom 14  
    robcio-91 napisał:
    A co do głosu to jak oglądam telewizję w Powercinema to jest, a w DScaler to go nie ma.

A kabelek masz, o którym jest mowa w linku który ci podałem? Bez niego głosu w DScalerze nie będzie. Jeżeli PowerCinema ci odpowiada (bo mi np. bardzo nie odpowiada) to używaj go, o ile któregoś dnia nie zachce ci się podłączyć czegoś do śledzia (np. PS2 lub kamery). Pozdrawiam.
  • #11 4756563
    robcio-91
    Poziom 10  
    Już uzyskałem dźwięk w DScalerze, ale nie jestem w pełni zadowolony. Podłączyłem go kabelkiem z dwóch stron takim samym (3 żyłowym). Jedna końcówka wchodzi do śledzia a druga do płyty głównej do wejścia CD. Posiadam głośniki 5.1 ale głos z tego portu jest 2.0. Czy jest możliwość uzyskania głosu z wszystkich 6 głośników?
  • #12 4757354
    krzk111
    Poziom 14  
    robcio-91 napisał:
    Czy jest możliwość uzyskania głosu z wszystkich 6 głośników?

Niestety. Chyba że masz kartę muzyczną SB Audigy 2 ZS/4(lub lepszą) i włączysz funkcję CMSS 3D.
  • #13 5616173
    jang2
    Poziom 2  
    Witam,

Powracam do tematu z kartą w temacie.
    Do karty mam zainstalowany program EventGhost (0.3.5c build 908)
    Wszystko skonfigurowane, prawie każdy przycisk w pilocie i działa bez problemu. Jednak jest pewien problem.
    Jako programu do oglądania używam Dcscaler. Przyciski działają czasami jak chcą, np biorę sobie kanał wyżej a on przeskakuje mi dwa kanały wyżej, to samo dzieje sie z głośnością i czasami z innymi przyciskami. Nie wiem, co jest grane, czy to taka wersja czy coś innego. Jeżeli ktoś sie z tym już spotkał, to proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy tunera TV Philips, który użytkownik chce wykorzystać do odbioru telewizji z anteny, podłączenia tunera satelitarnego oraz nagrywania transmisji. Użytkownicy polecają tuner WinFast 2000 XP, który działa na chipsecie Philipsa i oferuje podobną jakość. Wskazano, że tuner Philips jest tani i funkcjonalny, choć wymaga konfiguracji oprogramowania, np. DScaler do obsługi obrazu i EventGhost do pilota. Konieczne jest użycie dodatkowego kabla audio podłączanego do wejścia AUX-IN karty dźwiękowej (np. do gniazda CD na płycie głównej), aby uzyskać dźwięk w DScalerze. Problemy z pilotem wynikają z nieprawidłowego podłączenia odbiornika – powinien być podłączony do portu USB na płycie głównej, a nie do gniazda CD. Użytkownicy zalecają konfigurację DScaler z ustawieniem typu karty MEDION 5044 i wejścia Composite over S-Video dla sygnału z tunera satelitarnego podłączanego chinchami. Dźwięk w DScalerze jest zwykle stereo (2.0), a uzyskanie dźwięku 5.1 wymaga karty dźwiękowej Sound Blaster Audigy 2 ZS lub lepszej z funkcją CMSS 3D. W PowerCinema dźwięk działa poprawnie, ale program ten może mieć ograniczenia w porównaniu do DScaler. Występują też problemy z niestabilnym działaniem przycisków pilota w EventGhost podczas obsługi DScaler, co może wynikać z wersji oprogramowania lub konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA