logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sie zabrac za zalozenie anteny i skymaster xl15 ???

katze750 20 Sty 2008 18:10 3183 6
REKLAMA
  • #1 4715458
    katze750
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Witam!
    Od pewnego czasu jestem w posiadaniu tuneru skymaster xl15 wraz z talerzem i konwerterem. Domyslam sie ze jest to chyba jakis stary sprzet..problem polega na tym ze pojecia nie mam o tv sat a bardzo chcialbym zalozyc ta antene. Czytajac informacje na roznych forach widze ze zalozenie i ustawienie tego talerza wcale nie jest takie proste i nawet zaawansowani specjalisci maja z tym problem :/ Czy jest jakis prosty przewodnik/sposob jak ustawic ten talerz na scianie? no pojecia nie mam a nie mowiac juz o poznijeszych ustawieniach tunera przy wyszukiwaniu programow :/ Wiem troche banalny ten post ale pojecia nie mam jak sie za to zabrac ??? Nie posiadam w domu stalego internetu i to dodatkowy problem... Czy kots bylby laskaw u7dzielic mi kilku informacji na temat instalacji tych antykow??? pliss

Dodano po 2 [minuty]:

nie znam sie zbytnio na tym ale chyba da rade jeszcze na odbieranie z tego tunera jakis niekodowanych programow...
  • REKLAMA
  • #2 4715518
    obi997
    Poziom 27  
    Ocena: 115
    Witam

Z postu wynika, że jesteś laikiem jeśli chodzi o uruchamianie tv sat. Na poczAtek poczytaj np. tutaj: http://laki.dvhk.pl/faq/montaz_sat.htm
    To stary tuner analogowy ale coś jeszcze można odbierać.
    Gdzie mieszkasz? Zawsze na pierwszą przymiarkę możesz podpatrzyć anteny sat u sąsiadów w celu bardzo zgrubnego określenia ustawienia jej kierunku.
  • REKLAMA
  • #3 4725961
    katze750
    Poziom 11  
    Mieszkam w woj. lubelskim a dokladnie w miejscowosci obok chelma. A jesli to jest tuner analogowy a sasiedzi maja cyfrowy polsat to moj talerz pownien byc ustwiony tak samo jak ich?? No o tv sat to pojecia nie mam :| chce zakupic cyfrowy polsat czy cos ale poki co mam te antyki i chcialbym nabrac troszke wiedzy na temat instalowania tego sprzetu by pozniej nie miec problemow...
  • REKLAMA
  • #5 4735168
    katze750
    Poziom 11  
    Witam!
    A wiec dzisiaj podlaczylem to wszystko i o dziwo poszlo szybciej niz mi sie wydawalo! Postawilem antene na slupku i zaczalem od tego, ze przekrecalem najpierw antena w bok i wlaczalelm szukanie na tunerze...lewo troszke szukanie i znowu znowu pozniej w prawo i szukanie. W koncu znalazlem idealne polozenie, elewacji nie zaczepialem bo ktos wczesniej uzywal tej anteny i chyba bylo dobrze ustawione. W koncu obraz byl idealny, nie wiem z jakiej to satelity nawet sciaga. Znalazlem ok 50 programow, odbiera pieknie, ale niestety nie ma zadnego po polsku, a prawie same niemiecki. a mi najbardziej chodzilo o polskie bo to dla wujka ma byc. To chyba z satelity astra bo jest taki program astra live czy cos takiego.I teraz moje pytanie brzmi nastepujaco...jesli to astra to beda na niej jakiej polskie? niekodowane oczywiscie bo to przeciez stary tuner...Czy konwerter moze miec duze znaczenie? Czy przez ten konwerter moge nie odbierac polskich? Ponizej zamieszczam fotke(prosze nie zwracac uwagi na jego umocowanie ;) a na konwerterze pisze bodajze lo-9.5 GHz. A posiada ktos moze instrukcje do tego tunera?? bo nawet nie wiem do czego sluza klawisze na pilocie :?: poszukam na stronie producenta...
    oczywiscie za wszelkie info WIELKIE DZIEKI ;-)

Jak sie zabrac za zalozenie anteny i skymaster xl15 ???
  • REKLAMA
  • #6 4735441
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Na astrze w przekazie analogowym nie ma polskich programów.
    Jest tylko jeden polski program w analogu(TVN) ale na hot birdzie.
    Polskie programy odbierzesz za pomocą tunera cyfrowego,około 20 programów jest na Astrze i HB
  • #7 4735559
    katze750
    Poziom 11  
    No wlasnie obczailem po necie, ze nic z tego nie bedze :cry: Czyli praktycznie zero porzytku z tego tunera, gdyz germanista to ja nie jestem ;)
    Wielkie dzieki za info, temat uwazam za zamkniety.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz tunera Skymaster XL15 wraz z talerzem i konwerterem, nie mający doświadczenia z telewizją satelitarną, szukał informacji jak poprawnie zamontować i ustawić antenę satelitarną. Otrzymał wskazówki dotyczące podstaw montażu i orientacyjnego ustawienia anteny, m.in. poprzez obserwację sąsiednich instalacji. Po samodzielnym montażu i regulacji anteny udało się odebrać około 50 programów, głównie niemieckich, z satelity Astra (analogowy sygnał). Okazało się, że na satelicie Astra w przekazie analogowym nie ma polskich programów, a jedyny polski program analogowy (TVN) jest nadawany z satelity Hot Bird. W związku z tym, odbiór polskich kanałów wymaga tunera cyfrowego. Konwerter nie wpływa na brak polskich programów w sygnale analogowym. Temat instalacji i ustawienia anteny analogowej został wyjaśniony, jednak ze względu na ograniczenia tunera analogowego Skymaster XL15, odbiór polskich programów jest niemożliwy bez modernizacji sprzętu na cyfrowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA