logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dopasowanie transformatora głośnikowego z Telosa/Bisa 101 do EL34?

ASTER74 20 Sty 2008 21:10 2462 3
REKLAMA
  • #1 4716236
    ASTER74
    Poziom 10  
    Mam takie pytanie: czy można dopasować trafo głośnikowe z telosa , bisa 101 lub tym podobnych konstrukcji do wzmacniacza przeciwsobnego na EL34?
  • REKLAMA
  • #2 4716335
    mroovka
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Bisy przecież są i przeciwsobne i na EL34, więc o co chodzi? Moje trafo od bisa ma przekładnię ~19, więc przy odpowiednim obciążeniu można dobrać w miarę sensowne punkty pracy.
  • REKLAMA
  • #3 4716391
    ASTER74
    Poziom 10  
    Witaj.
    Pytam poniewaz ściągnałem schemat z fonaru a mam telosa i bisa i chciałbym wykorzystać je do budowy tego wzmaka, a szczerze mówiąc to jestem troche "zielony" i potrzebuje troszke pomocy.

Dodano po 7 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że chcę zbudować stereo z wykorzystaniem tych wzmacniaczy które już posiadam.
  • #4 4730862
    Tuba Projekt Białystok
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wzmacniacz bis jest starą konstrukcją inic zukładu nie pasuje do dzisiejszego hi-fi czy hi-enda . Zasilaczjest do bani , trzeba przerabiać . Za duże jest napięcie anodowe ,lampy wstępne ,przes-fazy nie do końca tak . Jak zrobisz to itak będzie grać ele kosztem mocy z gniazda sieciowego i ważne kosztem lamp mocy. .Wzmacniacze nowocześnie rozwiązane w układzie zasilacza i lamp mocy dają gwarancję dożywotnią tym dziś drogim lampom.Praktykowałem w przerabianiu bisa i wiem że trzeba się wysilić aby cel dał efekty.:cry:

Moderowany przez oldboy:

Pisownia, regulamin

REKLAMA