logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie transformatora głośnikowego do wzmacniacza z lampami EL84?

Wicker 16 Paź 2007 22:08 5750 20
REKLAMA
  • #1 4385812
    Wicker
    Poziom 11  
    Witam
    Jestem w ostaniej fazie budowy wzmacniacza gitarowego, pozostalo zlozyc wszystko w calosc :) tylko mam jeden problem.
    Jak podlaczyc transformator glosnikowy? :/ Ten ktory posiadam wspolpracowal z 2-ma lampami EL84 - tak jak moja koncowka mocy. Niestety, to jedyne info jakie posiadam.
    Zalaczam zdjecia, transformator dostalem w takim stanie jak na zdjeciu (tak polutowany, ma 20 wyprowadzen....). Moze ktos sie z takim kiedys spotkal?

Mam jeszcze pytanie troszke z innej beczki, chodzi o preamp mesy, tzn zasilany jest on napieciem ponad 400V, a transforamtor ktory posiadam ma na wyjsciu 250V, wiec po wyprostoawaniu i tak bedzie o wiele mniej niz 400. To napiecie potrzebne jest do wysterowania koncowki mocy, ale jesli zastosuje inna (2x EL84 - wiem ze pewnie dla niektorys smieszny mix ;) ) to czy bede mogl zastosowac ten preamp (albo jeden kanal)?
    Mowie to, bo kiedys moze mnie najdzie na taka konstrukcje :)
    Czy bede potrzebował nowe trafo/lub jakis powielacz napiecia?
  • REKLAMA
  • #2 4386256
    APISS
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Ten transformator nie jest traf-em głośnikowym
  • #3 4386876
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Co do trafa to się nie wypowiem. Co do preampu to polecam preamp modyfikowany przez Toma niż oryginał. Po prostu o wiele lepiej sprawuje się przy niskich napięciach zasilających. Normalne Mesa czy też SLO według mnie na niskich napięciach muli, ale to tylko moje odczucie. Sam będę budował hi-gaina z preampem modyfikowanym i końcówką na EL84. Zbudowałem już te preampy modyfikowane jako samodzielne preampy i chodzą jak trzeba, nawet w jednym z nich obniżałem napięcie bo lepiej chodził na niższym.
  • REKLAMA
  • #4 4387345
    Wicker
    Poziom 11  
    APISS napisał:

eee jak to ?
  • #5 4387379
    APISS
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    APISS napisał:

j.w.
    Chyba że zadowoli cię trafo sieciowe w roli głośnikowego
    to już inna sprawa
    Ludzie różnie kombinują :idea:
  • #6 4387414
    Wicker
    Poziom 11  
    ja to mam zawsze szescie....:cry:
    tez mnie zdziwila ta ilosc wyprowadzen...
  • #7 4387439
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    APISS napisał:

Na jakiej podstawie tak uważasz??
  • #8 4387484
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    APISS napisał:

Jest albo nie jest - dlaczego tak sądzisz?

Dodano po 15 [minuty]:

Wicker napisał:
    Jak podlaczyc transformator glosnikowy? :/ Ten ktory posiadam wspolpracowal z 2-ma lampami EL84 - tak jak moja koncowka mocy. Niestety, to jedyne info jakie posiadam.
    Zalaczam zdjecia, transformator dostalem w takim stanie jak na zdjeciu (tak polutowany, ma 20 wyprowadzen....). Moze ktos sie z takim kiedys spotkal?

Drogi są trzy:
    Pierwsza: założyć że krosowania uzwojeń nie wykonywał idiota, zidentyfikować wolne końcówki, ustalić które należą do uzwojenia pierwotnego (większa rezystancja, nawinięte cienkim drutem) a które do wtórnego. Na koniec trzeba ustalić środek uzwojenia pierwotnego.
    Druga: porozpinać wszystko, zasilić jedno wtórne z 6V i ustalić przekładnie i końcówki wszystkich uzwojeń. Na koniec połączyć to z sensem.Zaleta metody - uchronisz się przed łędami popełnionymi przez tego co wcześniej to trafo krosował.
    Trzecia: Schować to trafo do szuflady, zamówić nowe porządne.

Wicker napisał:

Mam jeszcze pytanie troszke z innej beczki, chodzi o preamp mesy, tzn zasilany jest on napieciem ponad 400V, a transforamtor ktory posiadam ma na wyjsciu 250V, wiec po wyprostoawaniu i tak bedzie o wiele mniej niz 400. To napiecie potrzebne jest do wysterowania koncowki mocy, ale jesli zastosuje inna (2x EL84 - wiem ze pewnie dla niektorys smieszny mix ;) )

Z wyprostowanego 250V dostaniesz jakieś 350V. Preamp Mesy też zadziała na takim napięciu, ale problem masz gdzie indziej - Te 350V to jest za dużo dla końcówki na EL84 (o ile nie masz kartonu lamp na wymianę). Sugerowałbym zamówienie nowego trafa na właściwe napięcia, z oddzielnymi uzwojeniami.
  • #9 4388478
    Wicker
    Poziom 11  
    No tak, napiecie za wysokie na EL84, ostatecznosci mozna EL34.
    Z tego co wiem maja o wiele wyzsze napiecie max...tylko, ze trzeba i trafo glosnikowe zmieniac.
  • REKLAMA
  • #10 4389557
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    w SE na EL34 też się stosuje Ua w okolicach 250V. Swoją drogą jest masa fabrycznych końcówek na EL84 gdzie napięcie anodowe jest w okolicach 350V i działa :) POza tym z 250V AC otrzymasz te 350V DC ale bez obciążenia. W praktyce wyjdzie CI niewiele ponad te 300V. Zawsze możesz też zastosować prostownik jednopołówkowy tak jak ja to zrobiłem w swoim 2x6P1P PP i przy pełnym wysterowaniu mieć napięcie anodowe około 260V.
  • #11 4392469
    radoslav
    Poziom 13  
    Zamiast EL84 możesz zastosować 6P14P i problem zbyt wysokiego napięcia się rozwiązuje.
  • #13 4394478
    Wicker
    Poziom 11  
    To trafo ponoć pochodzi z jakiegoś starego ampa audio, dzialal z 2ma lampami EL84 i ma prawdopodobnie odczep na 5ohm, czyli mozna podpiac 4 i 8 ohm glosnik.

Przyjrzalem sie telosowi na fonarze, moze nawet i moglo by to byc trafo od niego, tyle ze on chodzil na EL34...
  • REKLAMA
  • #15 4395578
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Po co to "gdybanie", wystarczy zmierzyć przekrój rdzenia transformatora i będzie wiadomo czy transformator pracował z lampami EL34 czy EL84.
  • #16 4395934
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Może byś uściślił... bo wątpię czy po przekroju rdzenia szanowny kolega pozna czy trafo pracowało z 2xEL34 czy 4xEL84.
    Wiem, czepiam się i niczego nie wnoszę do sprawy...
  • #17 4395949
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Wicker napisał:
    Ten ktory posiadam wspolpracowal z 2-ma lampami EL84

painlust napisał:
    wątpię czy po przekroju rdzenia szanowny kolega pozna czy trafo pracowało z 2xEL34 czy 4xEL84

:?:
  • #18 4396037
    Wicker
    Poziom 11  
    Powiem jeszcze, ze trafo kupione od jednego z kolegow z elektrody (nie wiem czy ten ktos sie zgadza na podanie jego nicka) wiec raczej nie mam podstaw do tego by nie wierzyc w co mowi. Tylko kolega ostatnio nie ma zbyt wiele czasu zeby mi pomoc i powiedziec jak podlaczyc, wiec zwrocilem sie do wszystkich.
    Jak sam mowil, trafo ze starego wzmacniacza lampowego, działało z 2 EL84 (ponoc wzmak hi fi, ale nie byl pewien).
    Co do wymiarow - nie wiem czy to cos da, bo trafo trafu nie rowne, nie mierzylem go, ale wazy naprawde sporo - z 2,5kg

Ps. Szanowni koledzy (jesli wolno mi sie tak zwracac) moze odlozmy na bok emocje, nie chcialbym stac sie powodem klotni czy sprzeczek...
  • #19 4396161
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Wicker napisał:
    Jak sam mowil, trafo ze starego wzmacniacza lampowego, działało z 2 EL84 (ponoc wzmak hi fi, ale nie byl pewien).
    Co do wymiarow - nie wiem czy to cos da, bo trafo trafu nie rowne, nie mierzylem go, ale wazy naprawde sporo - z 2,5kg

OK - znalazłeś wagę, to poszukaj teraz miarki i zapodaj wymiary kształtki rdzenia i grubośc pakietu.

Wicker napisał:

Ps. Szanowni koledzy (jesli wolno mi sie tak zwracac) moze odlozmy na bok emocje, nie chcialbym stac sie powodem klotni czy sprzeczek...

Tu się nie ma co emocjonować, trzeba do sprawy podejść z mędrca szkiełkiem i okiem...
  • #20 4396278
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    W tym konkretnym przypadku należy:

Zmierzyć szerokość bocznej kolumny rdzenia, oraz grubość pakietu. Pomnożyć szerokość przez dwa i następnie przez grubość. Wynikiem będzie pole przekroju środkowej kolumny rdzenia (w cm). Z tego można z pewnym przybliżeniem obliczyć moc jaką może przenieść transformator.
  • #21 4396742
    Wicker
    Poziom 11  
    Dowiedzialem sie jak podlaczyc to trafko - te 2 wystajace kable to uzwojenie pierwotne, czarny kabel, to srodek uzwojenia, natomiast bialy i zolty (przechodzacy pod czerwonym) to ozwojenie wtorne.
    Trafo pochodzi ze wzmacniacz hifi, dlatego ma tyle wyprowadzen.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia transformatora głośnikowego do wzmacniacza lampowego z lampami EL84. Użytkownik posiada transformator z 20 wyprowadzeniami, który według informacji pochodzi ze starego wzmacniacza hi-fi działającego z 2 lampami EL84, jednak nie jest pewne, czy jest to faktycznie transformator głośnikowy. Uczestnicy sugerują, że transformator może nie być typowym trafem głośnikowym, a jego liczba wyprowadzeń i konstrukcja wskazują na inne zastosowanie, np. transformator z wzmacniacza Telos do nagłośnienia radiowęzłowego. Zalecane jest zmierzenie przekroju rdzenia i identyfikacja uzwojeń (pierwotnego i wtórnego) poprzez pomiary rezystancji i testy napięciowe, aby poprawnie go podłączyć lub rozważyć zakup nowego transformatora o odpowiednich parametrach.

W kwestii zasilania preampu Mesa, który wymaga ponad 400 V, a posiadany transformator daje 250 V na wyjściu (po wyprostowaniu około 300-350 V pod obciążeniem), pojawia się problem z dopasowaniem napięcia anodowego do lamp EL84, które zwykle pracują przy niższych napięciach. Proponowane rozwiązania to zastosowanie lamp EL34 lub 6P14P, które tolerują wyższe napięcia anodowe, lub modyfikacja preampu (np. wersja modyfikowana Toma), która lepiej działa przy niższych napięciach zasilania. Wskazano również możliwość użycia prostownika jednopołówkowego dla obniżenia napięcia anodowego. Ostatecznie, dla poprawnej pracy wzmacniacza zaleca się dobranie transformatora i lamp zgodnie z wymaganiami napięciowymi i konstrukcyjnymi układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA