logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wskaźnik wysterowania ok. 8-12 diod - bez zasilania

rafx205 21 Sty 2008 15:05 3545 19
  • #1 4718437
    rafx205
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Szukam wskaźnika wysterowania na około 8-12 diod ale żeby go nie trzeba było podłączać do żadnego zasilania?? Czy jest wogóle cos takiego?? Żeby sie tylko podpinało do kolumny??

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE.
    [hefid]
  • #2 4718549
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Poszukaj na forum, zapewniam, że znajdziesz, nie szukaj 'roboli'!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 4718872
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 429
    hmmm wskaźnik na 8-12 diod bez zasilania to jak na moje to nie będzie udana konstrukcja, jak będziesz zasilać takie diody ze wzmacniacza to dostaniesz zniekształcenia dźwięku, czy warto, wątpię
  • #4 4719028
    rafx205
    Poziom 18  
    nelik1987 napisał:
    hmmm wskaźnik na 8-12 diod bez zasilania to jak na moje to nie będzie udana konstrukcja, jak będziesz zasilać takie diody ze wzmacniacza to dostaniesz zniekształcenia dźwięku, czy warto, wątpię

tak beda znieksztalcenia dzwieku skad wiesz?? a i czy wogole taki ukad istnieje??moze byc na wiecej diod lub mniej??

Dodano po 2 [minuty]:

_PREDATOR_ napisał:
    Poszukaj na forum, zapewniam, że znajdziesz, nie szukaj 'roboli'!

a zebys wiedzial ze szukalem ale znalazlem tylko taki wskaznik na zasilanie a ja szukam taki zeby nie trzebabylo go zasilac tlyko podpiac od razu do kolumny??
  • #5 4719190
    nelik1987
    Poziom 31  
    zniekształcenia będą na pewno, przynajmniej dlatego ze diody pobiorą określony prąd, spadki napięcia na rezystancjach.

sadze że nie znajdziesz takiej konstrukcji bo najwyżej możesz sobie podłączyć diody i będą Ci mrygały w rytm muzyki ale to żaden efekt (tzn dla mnie żaden efekt bo pytań jak podłączyć diodę by mrygała w rytm muzyki to dostałem już chyba z 10 na PW) :D

można by podłączyć diody równolegle i przed każdą diodą dać inny rezystor to będziesz miał coś takiego jak chcesz ale i tak diody beda "drgać" a nie świecić światłem ciągłym jak to jest we wskaźnikach wysterowania, poszukaj w moich postach robiłem taki wskaźnik i dział bardzo dobrze, ale był zasilany z zewnętrznego źródła zasilania, a no jeszcze jedna metoda jest możesz podłączyć miliamperomierz pod wzmacniacz i będziesz miał wskaźnik wychyłowy, można je też wymontować ze starych wzmacniaczy lub ze starego radia
  • #8 4719214
    rafx205
    Poziom 18  
    nelik1987 napisał:
    miliamperomierz pod wzmacniacz i będziesz miał wskaźnik wychyłowy, można je też wymontować ze starych wzmacniaczy lub ze starego radia

a ten miliamperomierz jak nie od radia to skad mozna go miec i jego sie nie podlancza do zasilania??
    a co o tym myslisz http://jabel.com.pl/?,ww,70,, ?? to czego szukalem ale czy przy ym tez beda znieksztalcenia??
  • #9 4719296
    kapq
    Poziom 18  
    Nie zniekształca. Ponieważ ledy nie "kradną" prądu.
  • #11 4719730
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    te wskazniki z jabela sa dobre, montowałem je kumplowi do kolumn i próbowałem czy sa jakies zmiany w dzwieku bez, i z tym układem, a co do mikroamperomierza to on potrzebuje napiecie do zasilania, wiem co sam ostatnio montowalem do wzmacniacza. a jesli cos pisze kilka razy to prosze o wyrozumiałosc ale dopiero dzis załozyłem konto i niepołapałem tego wszystkiego...
  • #12 4719751
    nelik1987
    Poziom 31  
    hmmmm jeszcze nie słyszałem o miliwotomierzach które potrzebują napięcia do zasilania :D

jak dzisiaj załozyłeś konto to dzisiaj zajrzyj do książki lu internetu (ale czytając internet możesz się naczytać takich bzdur jakie Ty piszesz) co to jest amperomierz !!!!!
  • #13 4721342
    rafx205
    Poziom 18  
    nelik1987 napisał:
    w tym przypadku to prawda

no tak ale tam pisze na stronie jabela w pliku pdf ze wskaznik pracuje ze wzmacniaczami od5 do 50wat a jam wzmacniacz tda7294 czyli 70w wiec u mnie tez bedzie chodzic czy nie??
  • #14 4721431
    Mody
    Poziom 25  
    Tak wskaźnik wysterowania można bardzo prosto
    zrobić. Wystarczy zastosować diody zenera i dobrać tak
    ich napięcia aby załączały diody przy określonej mocy,
    oczywiście to w takim uproszczeniu. Odmian takiego wskaźnika
    można znaleźć wiele, wystarczy poszukać.

Pozdrawiam
  • #15 4729347
    rafx205
    Poziom 18  
    no tak ale tam pisze na stronie jabela w pliku pdf ze wskaznik pracuje ze wzmacniaczami od5 do 50wat a jam wzmacniacz tda7294 czyli 70w wiec u mnie tez bedzie chodzic czy nie??
  • #16 4732687
    DamianG
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Jeżeli nie będzie chodzić to montujesz potencjometr na wejściu, ustawiasz tak aby działało jak należy. Następnie mierzysz rezystancje tego potka, kupujesz rezystor o takiej wartości i lutujesz w miejsce potencjometru.
    Pozdrawiam DamianG
  • #17 4734473
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    Jak to będzie "chodzić", to nakręć filmik i zatytułuj "chodzące diody". A tak w ogóle to dlaczego chcesz bez zasilania??? Zasilacz antenowy zupełnie by sprawę uprościł, nie zniekształcało by dźwięku itd. Ewentualnie wskaźniki wychył owe, gdyż pobierają duuuużo mniej prądu. Takiej mrygałki nie warto robić, bo będzie działało nie tak jakbyś chciał.
  • #18 4734764
    rafx205
    Poziom 18  
    gruby1 napisał:
    Jak to będzie "chodzić", to nakręć filmik i zatytułuj "chodzące diody". A tak w ogóle to dlaczego chcesz bez zasilania??? Zasilacz antenowy zupełnie by sprawę uprościł, nie zniekształcało by dźwięku itd. Ewentualnie wskaźniki wychył owe, gdyż pobierają duuuużo mniej prądu. Takiej mrygałki nie warto robić, bo będzie działało nie tak jakbyś chciał.

zasilacz antebowy ile ma v?? a po 2 za pozno juz dzis plytke wytrawilem. a po 2 dla czego sadzisz ze ten wskaznik bedzie znieksztalcal dzwiek pare postow wyzej 2 osoby mowily ze taki wskaznik z jabela nie bedzie znieksztalcal dzwieku i podpobno ze ten z jabela jest dobry wskaznik??
  • #19 4736845
    rafx205
    Poziom 18  
    gruby1 napisał:

tobie chodzi o wskzanik jabel 043??? czy o inny?? i mam tylko 1 zasilacz anteonowy a ja potrzebuje 2 wskazniki wiec jeden to jabel 043 a 2 to bedzie zasilany z zasilacza antenowego i mam tu taki schemat:
    Wskaźnik wysterowania ok. 8-12 diod - bez zasilania
    i jak mam to zrobic zeby bylo na 12diod??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania wskaźnika wysterowania audio na około 8-12 diod, który nie wymagałby zewnętrznego zasilania, a jedynie podłączenia bezpośrednio do kolumny głośnikowej. Uczestnicy wskazują, że takie rozwiązanie jest trudne do zrealizowania bez wpływu na jakość dźwięku, ponieważ diody pobierają prąd, co może powodować zniekształcenia i spadki napięcia. Proponowane są alternatywy, takie jak wskaźniki zasilane zewnętrznie lub wykorzystanie miliamperomierzy jako wskaźników wychyłowych, które jednak wymagają zasilania. Wskazano na popularny wskaźnik dostępny na stronie jabel.com.pl, który działa z wzmacniaczami o mocy od 5 do 50 W, a przy wyższej mocy (np. wzmacniacz TDA7294 o mocy 70 W) zaleca się regulację za pomocą potencjometru lub rezystora. Wspomniano także o konstrukcjach wykorzystujących diody Zenera do progowego załączania diod w zależności od mocy sygnału. Podkreślono, że wskaźniki bez zasilania mogą jedynie migać w rytm muzyki, ale nie zapewnią stabilnego, ciągłego świecenia charakterystycznego dla profesjonalnych wskaźników wysterowania. W końcowej części pojawiło się zapytanie o prosty wskaźnik stereo na 2x9-12 diod oraz prośba o schemat płytki do modelu AL30Z dostępnego w sklepie Altron.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA