logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer na bazie STX W27.500.8.FCX i wzmacniacza dx450b

DamianG 05 Kwi 2025 08:15 1836 13

TL;DR

• Zbudowano domowy subwoofer na głośniku STX W27.500.8.FCX z końcówką mocy dx450b.
  • Obudowa z MDF 25 mm ma odseparowaną komorę wzmacniacza, bass-reflex 105 mm × ok. 570 mm i fornir „szary dąb”.
  • Netto wychodzi 45 l, czyli tyle, ile zaleca producent, a zasilanie zapewnia transformator 500VA 2x60V i kondensatory 47000 µF/100V.
  • Elektronikę uzupełniają mostek Graetza na radiatorze, soft start MR elektronik oraz automatyczny wyłącznik A-141 i filtr A-140.
  • Efekt brzmieniowy oceniono bardzo dobrze, ale kosztów nie podano, a strojenia obudowy nie pamiętano po trzech latach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Subwoofer DIY obok kolumny głośnikowej w pokoju.

Cześć wszystkim

Jest to mój pierwszy post w dziale DIY, więc proszę o wybaczenie ewentualnych błędów.
    Chciałbym przedstawić skonstruowany przeze mnie subwoofer do domowego audio, oparty na głośniku STX W27.500.8.FCX. Jest to również moja pierwsza poważniejsza konstrukcja audio.

Obudowa subwoofera z płyty MDF o grubości 25mm. Płyty zostały pocięte na wymiar, następnie wyfrezowałem w nich otwory na frezarce CNC, a później całość skleiłem.
    Obudowa ma wymiary po zewnątrz 400(szerokość) x 500 (wysokość) x 475mm (głębokość). Komora na wzmacniacz jest całkowicie odseparowana. Daje to objętość 51.2l brutto.

Fragment obudowy subwoofera z drewna MDF na stole warsztatowym.
    Obudowa subwoofera wykonana z MDF z otworami na głośniki.

Tunel bass reflex ma średnicę 105mm wewnątrz oraz około 570mm długości. Niestety nie pamiętam na ile była strojona obudowa, ponieważ całość robiłem około 3 lat temu. Po odliczeniu tunelu, objętość netto to 45l, czyli tyle ile zaleca producent. Koniec tunelu jest oddalony od ściany od więcej niż połowę średnicy, tylko na zdjęciu wygląda tak blisko.

Osoba trzyma tunel bass reflex do subwoofera DIY.
    Widok wnętrza subwoofera DIY z tunelem bass reflex.
    Obudowa subwoofera z otworem na głośnik i zamontowanym tunelem bass-reflex.

Całość została oklejona fornirem szary dąb. Klejony klasycznie na Titebond metodą na sucho i prasowany żelazkiem. Jak na pierwszy raz uważam, że wyszło super.

Obudowa subwoofera z płyty MDF z otworami na głośniki, oklejona fornirem w kolorze szarego dębu, umieszczona w warsztacie.

Przyszła kolej na elektronikę. Nic z całkowicie gotowych paneli nie przekonało mnie do siebie, więc trzeba było stworzyć coś samemu.
    Wybór padł na niedostępny już wzmacniacz dx450b, oparty o trzy pary tranzystorów 2SC5200/2SA1943. Parowane pod względem wzmocnienia tranzystory Toshiba - sprawdzone w pracy przy pomocy rentgena czy wielkość struktury krzemowej się zgadza z oryginałem.
    Mostek Graetza został przeniesiony na radiator, a kondensatory na spód komory. Kondensatory to przemysłowe kolosy o pojemności jak dobrze pamiętam 47000µF i napięciu dopuszczalnym 100V. Transformator 500VA 2x60V, z soft startem od MR elektronik.
    Do tego uzupełnione automatycznym wyłącznikiem A-141 oraz filtrem A-140, oba od Advance Electronic.
    Elektronika została zamontowana na aluminiowej płycie przykręconej do MDF.

Wnętrze obudowy subwoofera z widocznym transformatorem toroidalnym i okablowaniem.
    Wnętrze subwoofera z aluminiową płytą montażową i otworami na śruby.
    Zbliżenie na wewnętrzny moduł elektroniczny subwoofera, zamontowany na aluminiowej płycie.

Za chłodzenie wzmacniacza odpowiada anodowany radiator Fischer o wymiarach 200x300x40mm.
    Aby całość należycie się prezentowała musiałem zadbać o odpowiedni panel. Wykorzystałem do tego celu precyzyjną płytę aluminiową o grubości 5mm. Płyta została wyfrezowana na CNC, następnie pomalowana na czarny mat, aby na końcu wylądować jeszcze raz na frezarce w celu wygrawerowania napisów oraz oznaczeń.

Metalowy panel z wyciętymi otworami na tle szmatki.
    Czarny, matowy panel aluminiowy z wyciętymi otworami na przyciski i oznaczenia.
    Czarny aluminiowy panel frontowy subwoofera z oznaczeniami.

Teraz zostało to wszystko złożyć w całość i okablować.

Otwarta obudowa subwoofera z widoczną elektroniką.
    Panel sterowania ręcznie zbudowanego subwoofera z pokrętłami i gniazdami.
    Wnętrze subwoofera z elektroniką i okablowaniem.

Widok na tył skonstruowanego subwoofera DIY z elektroniką i panelem sterującym.
    Panel kontrolny subwoofera DIY z czarnym radiatorem.
    Widok z góry na tylny panel subwoofera, z dużym radiatorem i złączami.
    Domowy subwoofer DIY z szarym fornirem i otwartym panelem tylnym.
    Widok subwoofera DIY z przednim panelem i radiatorem.
    Subwoofer z płyty MDF ze szarym fornirem na stoliku w warsztacie.

Kosztów nie liczę, ponieważ:
    a) budowa trochę zajęła i wszystko rozłożyło się w czasie
    b) część gratów miałem na półce, a ich ceny katalogowe są zabójcze (np. radiator)
    c) będę szczęśliwszy nie wiedząc tego 😃

Jak to brzmi? Audiofilem nie jestem i też nie mam do czego porównać. Pozwólcie, że dodam komentarz mojej żony jako opinie. Swoją drogą myślałem, że będzie zła za tak wielkie pudło w salonie. Tymczasem po paru dniach używania powyższej konstrukcji oglądamy jakiś film.
    Żona: No ja nie wiem...
    Ja: Czego nie wiesz?
    Żona: Jak mogliśmy żyć bez subwoofera 😃

Mam nadzieję, że całość się podoba oraz że opisałem to we w miarę przystępnej formie.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    DamianG
    Poziom 21  
    DamianG napisał 429 postów o ocenie 49, pomógł 33 razy. Mieszka w mieście Częstochowa. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21507543
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5540
    Bardzo estetyczne wykonanie, spodziewałem się wzmacniacza klasy D i SMPS a tu niespodzianka oldschoolowe podejście.
  • #3 21507725
    tytka
    Poziom 23  
    Ocena: 1836
    Szkoda, że Kolega nie wpadł na to, aby poodwracać niektóre zdjęcia :(
    Na przykład na to "położone" zdjęcie tytułowe, to kiepsko się patrzy.
  • #4 21507738
    DamianG
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    tytka napisał:
    Szkoda, że Kolega nie wpadł na to, aby poodwracać niektóre zdjęcia
    Na przykład na to "położone" zdjęcie tytułowe, to kiepsko się patrzy.

Powiedz mi proszę jak to zrobić. Zdjęcia zarówno na telefonie jak i komputerze są w poprawnej orientacji. Tylko forum ma z nimi jakiś problem i wrzuca w losowej pozycji.

Udało się dopiero po zrobieniu screenshotów poprawnych zdjęć. Nie rozumiem dlaczego, ale teraz działa.
  • REKLAMA
  • #5 21507757
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5540
    Zapytamy @gulson dlaczego zdjęcia subwoofera się obracają, może chodzi o dane w EXIF?
  • #6 21507780
    tytka
    Poziom 23  
    Teraz zdjęcia są wyświetlane poprawnie. Dzięki za poprawkę.

Specjalistą od głośników nie jestem.
    Niemniej jednak, muszę wyrazić słowa uznania, za włożony w projekt duży 'kawałek" solidnej i estetycznej pracy.
  • #8 21508130
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 388
    Mniej raziłyby czarne wkręty do BR i nie wiem ,czy nie podfrezowałbym trochę BR , aby trochę się zlicował . Jeszcze przydałaby się maskownica , zawsze to się głośnik nie kurzy . Ale ogólnie widać ,że trochę pracy włożone i estetycznie wykonane . A nie miałeś wizji zrobienia suba na podzespołach przeznaczonych do suba , jakieś czołowej firmy ? Pytam , bo sam tak zrobiłem , na znanym portalu gość z serwisu wystawiał nowe głośniki i panele ze wzmacniaczem . Wystarczyło zdobyć wymiary skrzynki i BR , ja musiałem trochę pozmieniać proporcje skrzynki przy zachowaniu litrażu , bo zależało mi, aby BR był z przodu , a nie z tyłu jak w oryginale . Powiem Ci tak, to jest to , co w końcu chciałem , jeśli chodzi o bas w kinie . Robiłem suby na różnych głośnikach i wzmacniaczach , i to nigdy nie było to . Niby jest ten bas , nawet jest go dużo, nisko schodzi , ale nie ma tego czegoś .
  • #9 21509335
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Kolejny projekt wykonany i działający, jak należy.
    Ode mnie duży plus.
    Widać na Elektrodzie dużą liczbą wspaniale wykonanych urządzeń.
    Tak sobie myślę, że może konstruktorzy wzorują się na Tobie i twoich "wykonaniach", kol.@tytka?
  • REKLAMA
  • #10 21509389
    DamianG
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    rosomak19 napisał:
    Mniej raziłyby czarne wkręty do B

Wkręty oczywiście zmieniłem na czarne.
    Osłona na głośnik nie jest mi potrzebna. Przetarcie go z kurzu nie jest trudne.
    Głośników przeglądałem dużo. Ten jest dość dobrze sprawdzony, a poza tym kusiło mnie sprawdzić co polskie konstrukcje potrafią.

pikarel napisał:
    Tak sobie myślę, że może konstruktorzy wzorują się na Tobie i twoich "wykonaniach", kol.@tytka?

Z pewnością tak, bo jest z czego brać przykład.
    Jak mnie natchnie to przedstawię tutaj wzmacniacz, który trochę designem czerpie z konstrukcji @tytka
    Zbliżenie na złącza we wzmacniaczu audio, z widocznymi wejściami aux, s/pdif i USB.
  • REKLAMA
  • #11 21510064
    tytka
    Poziom 23  
    DamianG napisał:
    pikarel napisał:

Z pewnością tak, bo jest z czego brać przykład.
    Jak mnie natchnie to przedstawię tutaj wzmacniacz, który trochę designem czerpie z konstrukcji @tytka

Dziękuję za miłe słowa.
    Jeśli faktycznie zdarza się czasem, że moje projekty bywają źródłem inspiracji dla innych kolegów i motywują ich w realizacji ich własnych projektów; to niech i tak będzie. Choć nie jestem pewien, czy moje projekty są właściwym źródłem inspiracji. Osobiście uważam, że jeszcze nie osiągnąłem należytego poziomu w realizacji moich projektów. Jeszcze mi brakuje, pewnych umiejętności :( Ale staram się cały czas rozwijać :)

Chętnie zobaczyłbym wspomnianą tu, Twoją konstrukcję wzmacniacza.
  • #12 21510215
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Estetyka wykonania na wysokim poziomie, trzeba to przyznać. Niestety mam obawy co do pracy tunelu BR. Znajduje się on bardzo blisko ścianki, a zaleca się by przestrzeń za nim wynosiła co najmniej 1/3 wymiaru obudowy (z tego co pamiętam). Zastanawiają mnie również połączenia w środku (ostre krawędzie). Ale zakładam, że jest to przemyślane (sugeruje się profilowaniem końców tunelu). Ja zastosowałbym mniejsza średnicę, lub nieco podniósł strojenie, by zmieścić tunel.
  • #13 21515890
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6404
    2x80v wytrzymuja 3 pary 2sc5200 ?
  • #14 21515942
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Dla 8R powinny.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonanego w ramach DIY subwoofera do domowego audio, opartego na głośniku STX W27.500.8.FCX i wzmacniaczu dx450b. Obudowa została zbudowana z płyty MDF o grubości 25mm, o wymiarach zewnętrznych 400x500x475mm i objętości brutto 51.2l. Wykorzystano frezarkę CNC do przygotowania otworów. Zastosowano tunel bass reflex o średnicy wewnętrznej 105mm i długości około 570mm. Konstrukcja jest chwalona za estetykę wykonania. Wzmacniacz określono jako oldschoolowy (nie klasy D ani SMPS). Pojawiły się uwagi dotyczące orientacji zdjęć spowodowanej danymi EXIF, co zostało skorygowane. Zasugerowano estetyczne poprawki, jak użycie czarnych wkrętów do mocowania tunelu BR, jego podfrezowanie dla zlicowania oraz rozważenie maskownicy dla ochrony głośnika. Wyrażono obawy techniczne co do umiejscowienia tunelu BR zbyt blisko tylnej ścianki obudowy i wewnętrznych ostrych krawędzi, sugerując profilowanie końców tunelu lub zmianę średnicy/strojenia. Autor wyjaśnił wybór głośnika STX chęcią sprawdzenia polskich konstrukcji i czerpania inspiracji z projektów innych. Wspomniano również o innym projekcie wzmacniacza inspirowanym pracami innego użytkownika. Dodatkowo poruszono kwestię obciążalności tranzystorów 2SC5200 (3 pary) przy napięciu zasilania 2x80V dla impedancji 8R.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA