logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak Wyciagnać sterowniki z Win Xp zeby wgrac do inengo win..

Adrian7w 22 Sty 2008 15:08 4653 9
REKLAMA
  • #1 4722257
    Adrian7w
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam mam pytanie, Jak Wyciagnać sterowniki z Win Xp zeby wgrac do inengo windowsa? , czy jest do tego jakis program czy trzeba recznie jakos szukac??, bo musze wrzucic sterowniki do Windowsa 2000 bo niemam tam sterownikow od karty dzwiekowej
  • REKLAMA
  • #2 4722284
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    Nie prosciej sciagnac sterowniki ze strony producenata karty dzwiekowej?
  • REKLAMA
  • #3 4722294
    darekb1
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    jak starsza karta to napewno będą stery na stronie producenta...a nazwe sprawdzisz everastem...
  • #4 4722297
    Adrian7w
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    heh jak bym wiedzial co to za szajsowata karta dzwiekowa to bym sciagnal, ale niestety nic na niej niepsize kompletnie

Proszę poprawić treść wszystkich swoich wiadomości w tym temacie! Regulamin forum pkt.15. Zdanie zaczynamy z wielkiej litery! Ogromna liczba literówek i slang, całkowity brak polskich znaków. Proszę za pomocą przycisku zmień poprawić swoje wiadomości.
    Mery84
  • #5 4722307
    darekb1
    Poziom 15  
    to ściągnij sobie program everast i tam Ci będzie pisać:)
  • #6 4722362
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    darekb1 napisał:
    to ściągnij sobie program everast i tam Ci będzie pisać:)
    Nie everast , a Everest -> EVEREST Home Edition 2.20.

A do zapisywania sterowników można użyć (darmowego) DriverBackup!
  • REKLAMA
  • #7 4722413
    darekb1
    Poziom 15  
    Nom literówka, sorry za pomyłkę:)
  • #8 7732892
    gacek78
    Poziom 11  
    A jak to zrobić ręcznie bo na np mam dysk z wcześniej zainstalowanym systemem którego nie da się już uruchomić a podpiąłem go do innego kompa z nadzieją że te sterowniki wydobędę jakoś
    komputer do którego próbuje znaleźć sterowniki to już zabytek można stery pobrać ze strony producenta ale trzeba tam zarejestrować produkt tzn płytę główną (epox EP-8KRA(I)) i trzeba mieć nr seryjny z naklejki a której już nie ma...
  • REKLAMA
  • #9 7732981
    andreooo
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Jest taki sposób na upartego czyli wchodzisz na partycję na której miałeś zainstalowany system, odszukujesz folder Program Files i potem szukasz folderu który brzmi znajomo tzn. najczęściej nazwa folderu to nazwa producenta danego podzespołu. Potem kopiujesz cały folder tam gdzie Ci pasuje i przy instalacji wskazujesz ten folder. Jak to będzie dobry sterownik to system go zainstaluje, jak zły to trzeba szukać dalej. Pragnę zaznaczyć że nie działa to zawsze ponieważ u niektórych producentów w folderze instalacyjnym nie ma sterowników.
  • #10 7735118
    gacek78
    Poziom 11  
    no i w tym przypadku nie działa andreooo
    a jak to zrobić programem UltraISO ?
    w sumie to już się poddałem chodziło mi najbardziej o sterownik lan do tej płyty ale na szczęście można było przez usb podłączyć modem reszta działa sąsiad się cieszy (bo to jego komp) a ja mam problem z głowy
    aczkolwiek jak ktoś zna na to sposób to proszę się wypowiedzieć może to komuś pomóc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyodrębnienia sterowników z systemu Windows XP w celu instalacji ich na innym systemie, np. Windows 2000, zwłaszcza gdy brak jest oryginalnych nośników lub informacji o sprzęcie. Zalecano najpierw identyfikację sprzętu za pomocą programu Everest (poprawna nazwa EVEREST Home Edition 2.20), który pozwala ustalić model karty dźwiękowej lub innego urządzenia. Następnie można pobrać sterowniki ze strony producenta. W przypadku braku dostępu do oryginalnych sterowników lub informacji o sprzęcie, zaproponowano użycie narzędzia DriverBackup! do eksportu sterowników z działającego systemu. W sytuacji, gdy system nie uruchamia się, a dysk jest podłączony do innego komputera, można próbować ręcznie skopiować foldery sterowników z katalogu Program Files, jednak metoda ta nie gwarantuje sukcesu, gdyż nie wszystkie sterowniki są tam przechowywane. Wspomniano również o problemach z rejestracją produktu na stronie producenta płyty głównej (model Epox EP-8KRA(I)) wymagającej numeru seryjnego, który może być niedostępny. Próby użycia programów takich jak UltraISO do ekstrakcji sterowników nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Ostatecznie, w przypadku braku sterowników LAN, zastosowano modem USB jako obejście problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA