logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony DCR_TRV740 - kieszeń kasety nie wysuwa się, co robić?

orzesz 22 Gru 2003 13:53 2924 12
REKLAMA
  • #1 446781
    orzesz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Proszę o wskazówkę
    w Sony TRV740 nie wysuwa się kieszeń kasety.
    po otwarciu pokrywy wysuwają się rolki,kieszeń lekko porusza się w miejscu,a po kilku sekundach rolki wracają do pozycji wyjściowej.
  • REKLAMA
  • #2 449583
    czuchus
    Poziom 13  
    Jeżeli kamera jest bez kasety to trzeba rozebrać mechanizm i zlokalizować czy jest jakieś uszkodzenie mechaniczne czy jakieś obce ciało nie blokuje mechanizmu , jeżeli natomiast w kamerze znajduje się kaseta to trzeba zaobserwować czy przy rozładowaniu obraca się table reel take up jeżeli nie to trzeba sprawdzić dlaczego gdyż to będzie powodem, jeżeli się kręci to najprawdopodobniej będzie przerwa w torze impulsów do procesora wyświetlałby się wtedy kod E:31:20 lub E:32:20
  • REKLAMA
  • #3 477774
    orzesz
    Poziom 11  
    Nie wysuwa pustej kasety.Mechanizm sprawdzony-sprawny.Po wysunięciu
    rolek do pozycji pobierania taśmy silnik zatrzymuje się-brak napięcia.
    Po kilku sekundach pojawia się napięcie i rolki wracają do pozycji wyjsciowej. Po podłaczeniu napięcia zewnętrznego do loading motor kieszeń wysuwa się bez problemu.
    pozdrawiam
  • #4 482717
    sowa_46
    Poziom 25  
    Ocena: 84
    Zaobserwować czy podczas próby wysunięcia pustej kieszeni pracują lub próbują pracować DRUM MOTOR lub CAPSTAN MOTOR, jeżeli tak to być może uszkodzony jest LED identyfikujący obecność taśmy i procesor oczekuje na impulsy z talerzyka (T), których może nie być z różnych powodów.
    Czy system wystawia jakiś kod błędu lub sygnał akustyczny?
  • #5 483090
    orzesz
    Poziom 11  
    Witam sowa-46 - bez Ciebie ani rusz.
    CAPSTAN i DRUM MOTOR stoją w miejscu bez ruchu.
    System nie sygnalizuje ,żadnego kodu błędu.Słychać dwa dzwonki
    różnotonowe po otwarciu pokrywy,przed wyjazdem rolek w kierunku
    taśmy i jeden dzwonek przed ruchem powrotnym rolek do pozycji
    wyjściowej.
    Pozdrawiam
  • #6 484007
    sowa_46
    Poziom 25  
    Nie przeceniaj mnie bo jestem tylko sową a nie orłem :)
    Zazwyczaj dokonując pierwszych oględzin sprzętu otrzymujemy sporą porcję informacji, których analiza odpowiednio nas ukierunkowuje i nawet nie zdajemy sobie sprawy jak wiele czasu nam to zaoszczędza, widać to dopiero przy próbie porad "przez telefon".

Czy kamera nie jest po jakimś udarze mechanicznym (upadku), próbie wysunięcia kieszeni "na siłę", pomysłowość klientów nie zna granic.

Jeżeli silnik cofa "rolki" to dlaczego brakuje mu napięcia na wysunięcie kieszeni?
    Odłącz zasilanie silnika (LOADING MOTOR) od płyty bo możesz uszkodzić DRIVER a następnie :
    - spróbuj wysunąć kieszeń poprzez podanie napięcia na silnik.
    - ponownie połącz silnik z płytą i w takiej pozycji uruchom kamerę
    najpierw przy otwartej kieszeni. Zobacz jak zachowuje się mechanizm
    po sygnale EJECT w tej pozycji.
    - zamknij kieszeń i sprawdź czy zostanie załadowana.
    Napisz co się dzieje.
  • REKLAMA
  • #7 485075
    orzesz
    Poziom 11  
    Kamera wygląda jak nowa - brak zewnętrznych oznak jakichkolwiek
    uszkodzeń. Mechanizm funkcjonuje "na ręcznym"poprawnie.
    Trudno ocenić czy przyczyną awarii było wciskanie na "siłę"kieszeni.Tego nie można wykluczyć.
    Sowa jesteś coraz bliżej.
    Oto co się dzieje:
    -wysunąłem "ręcznie" kieszeń
    -przy wysuniętej kieszeni podłączyłem silnik do płyty oraz włączyłem kamerę, silnik wykonał krótki ruch do przodu i z powrotem po czym zatrzymał się
    -zamknąłem kieszeń i kieszeń atomatycznie się zaladowała
    Wygląda ,że powrót jest OK. Pozostaje w dalszym ciągu problem z wyjazdem kieszeni.
    I jeszcze coś.
    Zauważyłem .że na chwilę przed powrotem rolek z pozycji pobierania kasety do pozycji wyjściowej miga raz czerwona dioda nad złączem przewodów baterii.
    pozdrawiam
  • #8 485513
    sowa_46
    Poziom 25  
    Wygląda na to, że CHASSIS nie przesuwa się płynnie przy wysuwaniu i być może podanie nieco większego napięcia pomaga.
    No cóż, spróbujmy czegoś innego.

1- Spróbuj zahaczyć palcem za brzeg kieszeni tak jakbyś chciał ją wysunąć ręcznie (tylko użyj niewielkiej siły) i wciśnij EJECT, ciekawe czy ta dodatkowa siła spowoduje wysunięcie do końca.

2- Zajrzyj do pamięci błędów, w tym celu :
    * naciśnij STOP i trzymaj,
    * przełącz włącznik zasilania z pozycji OFF do PLAYER i w dalszym ciągu trzymaj STOP przez 5 sekund
    * wyświetli się opcja serwisowa (SERVICE MODE) a licznik pokaże zapamiętane ostatnio błędy.
    * cyfra w [ ] będzie numerem błędu a dalsze 5 znaków to kod błędu
    * pokrętłem z tyłu kamery odczytasz 6 kolejnych kodów

Odczyt jest widoczny zarówno w wizjerze jak i na display'u bocznym

Podaj rezultaty odczytu.
  • #9 486338
    orzesz
    Poziom 11  
    Witaj
    Mechanizm moim zdaniem jest sprawny.Kieszeń wysuwa się bez oporów.
    Nawet przy podłączeniu do silnika napięcia zewnętrznego 1,5V kieszeń
    się wysuwa do końca bez problemów. Próbowałem też pomóc ręcznie ale bez sukcesów. Silnik w połowie drogi jest wyłączany (na silniku jest 0V) ,
    mechanizm się zatrzymuje i nic nie pomaga.
    Zastanawia mnie jaki element powoduje wyłączanie napięcia i zatrzymywanie kieszeni w połowie drogi.
    Myślę ,że kody błędów nic tu nie wniosą.
    Wygląda to tak:
    -wyświetliło się tylko 5 błędów
    -błąd 1;2;3 i 5 to C: 21 : 00
    -błąd 4 to C: 32 : 11
    pozdrawiam
  • #10 486809
    sowa_46
    Poziom 25  
    Witam, chciałbym mieć przed sobą tę kamerę! :(

C: 21 : 00 to informacja podawana po reakcji czujnika wilgoci
    C: 32 : 11 informuje o przekroczonym czasie pracy LOADING MOTOR
    podczas wysuwania kieszeni.

Podajesz, że napięcie zanika ale prawdopodobnie dopiero chwilę po zatrzymaniu kiedy system otrzyma info powiedzmy o przeciążeniu.

Jedynym elementem przerywającym działanie funkcji UNLOAD jest wyłącznik krańcowy, który "otwiera się" po otwarciu kieszeni

Spróbuj mierzyć napięcie na silniku podczas wysuwania kieszeni i zobaczysz czy najpierw się zatrzymuje a po chwili zanika napięcie czy też najpierw zanika napięcie.
    Można też spróbować podgrzać procesor SERWO/SYSTEM-CONTROL albo go oziębić, żeby wykluczyć jego wadę lub ją wykryć.

Przyznam, że zjawisko jest dość dziwne.

Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz bo w kamerach SONY jest możliwość ustawienia parametrów EEPROM w taki sposób, żeby nie było konieczności składania wszystkich modułów w całość jeżeli nie są potrzebne do diagnozy. Można pracować bez panela przedniego, bez lewej części obudowy (blok sterowania), można też wykonywać wszelkie funkcje bez użycia kasety (obecność kasety jest symulowana).
    Masz wtedy dostęp do obu stron płyty głównej.

Rozbierz jeszcze ENCODER, może styki dają mylną informację jeżeli są odgięte. :oops:
    Pozdrawiam i zżera mnie ciekawość.
  • #11 492046
    orzesz
    Poziom 11  
    Wysłany: Pon Sty 26, 2004 11:00 pm Temat postu: Re: kamera Sony DCR_TRV740

--------------------------------------------------------------------------------

Witam po krótkiej przerwie.
    Wszystkie czynności zalecone przez Ciebie wykonałem.Pomierzenie napięcia w tak krótkim czasie miernikami uniwersalnymi jest niewykonalne.Zamiast tego zmierzyłem prąd pobierany przez silnik (z zewnętrznego zasilacza).Okazało się, że w całym procesie wysuwania kieszeni jest stabilny a jeśli są wahania to minimalne,które napewno nie mają wpływu na pracę mechanizmu.
    Podgrzewanie i mrożenie nie przyniosło zmian.
    Podczas rozkręcania kamery aby dostać się do encodera sprawdzałem jak działa mechanizm po wyjęciu kolejnych flexów. I oto po odłączeniu taśmy od wyłączników, talerzyków i fototranzystorów - rolki dojechały jak "zwykle" do swojej pozycji i silnik się zatrzymał. Po 10sek. kieszeń zaczęła wyjeżdzać ,ale tylko na kilka mm.Kieszeń wyjechała do kónca ośmioma krótkimi skokami co 10 sek.następny.Ponieważ nie otwierała się na końcu,musiałem otwierać ją
    ręcznie.
    Ten test powtórzyłem kilka razy i zawsze było tak samo.
    Wracać również nie chciala sama .
    Do enkodera się jeszcze nie dostałem,bo czekam na twoje wskazówki w tej nowej sytuacji.
    Co do wyposażenia : to podstawowe mierniki i oscyloskop cyfrowy dwukanał. 50MHz
    programatora do epromu nie mam
    Przesyłam pozdrowienia
  • #12 2132582
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    czy ta kamera z takimi objawami jak widoczne dropy na ekranie jest warta 200 zł, i czy wystarczy ją przeczyścić by działa poprawnie i czy można do zrobić w domu czy są do tego niezbedne ( trudnodostepne) środki.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 2141090
    Tadmen
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Do kolegi Orzesz,z twoich opisów wynika że masz uszkodzony czujnik
    pozycji-camswith,podmień go ,czyszczenie itp nie pomaga.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W kamerze Sony DCR-TRV740 występuje problem z niewysuwającą się kieszenią kasety. Po otwarciu pokrywy rolki wysuwają się, a kieszeń lekko się porusza, lecz silnik zatrzymuje się w połowie drogi i po kilku sekundach rolki wracają do pozycji wyjściowej. Mechanizm manualny działa poprawnie, a podłączenie zewnętrznego napięcia do silnika ładowania (LOADING MOTOR) pozwala na pełne wysunięcie kieszeni. Brak sygnałów błędów systemowych, jedynie pojawiają się dźwięki sygnalizujące ruch rolek. Diagnostyka wskazuje na możliwe uszkodzenie czujnika pozycji (camswitch) lub problem z sygnałami impulsowymi z enkoderów, które kontrolują pozycję kieszeni. Kody błędów odczytane z kamery to m.in. C:21:00 (czujnik wilgoci) oraz C:32:11 (przekroczenie czasu pracy silnika ładowania). Próby podgrzewania i chłodzenia procesora serwo nie przyniosły efektu. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana czujnika pozycji, gdyż mechanizm i silnik wydają się sprawne, a problem leży w sterowaniu i detekcji położenia kieszeni kasety.
REKLAMA