logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd ochrony systemu podczas instalacji Windows 98 po pierwszym resecie

adrian1201 22 Gru 2003 14:04 1275 8
REKLAMA
  • #1 446791
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    mam problem z instalka win98 process dochodzi do pierwszego resetu i tu koniec wywala blad ochrony systemu i koniec is sie nieda zrobic przeczytalem wszystkie posty na ten temat i nic nie znalazlem dysk sprawdzilłem na innym kompie wszystko sie zainstalowalo ok
    wczesniej nie bylo problemu niewiem ale wydaje mi sie ze to moze byc cos ze sprzetem
    moze jekie sugestie
  • REKLAMA
  • #2 446831
    bs123
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam,
    może to wynikać z uszkodzonego lub przetaktowanego modułu pamięci.Spróbuj zamienić go na inny w trakcie instalacji.

Pozdrawiam.
  • #3 447172
    walldeck
    Poziom 11  
    Problem moze lezec w samych pamieciach.....
    Jak masz rózne pamieci (100, 133) na niektórych płytach może sie to ze soba gryź. Miałem ten sam problem 2 dni temu. Wszystko było ok po wyciagnieciu pamieci 133 ...
  • REKLAMA
  • #4 447434
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    mam jeden modul pamieci BX 133 i dotychczas chodzil ok zmienie i dam znac o postepach ale to po swietach dzieki za zainteresowanie i wesolych
  • #5 447893
    darek_ul
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam
    Pamięci można sprawdzić dosowym softem, np amidiag lub doc mem
    Z załączniku docmem z instrukcją obsługi
    Pozdrawiam
    Daro
    Załączniki:
    • doc mem.zip (301.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 447946
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    cze
    moze to banalnie zabrzmi ale czy sprawdzales w biosie ustawienie wirus protection - jesli jest enable to moze dawac taki efekt
    pozdro :)
  • #7 453315
    dadas
    Poziom 12  
    Jesli mozesz to przed instalacja sformatuj sobie dysk. Usuniesz w ten sposob ewentualne problemy zwiazane z ubocznym dzialaniem wirusow itp.
  • REKLAMA
  • #8 453389
    okapi
    Poziom 11  
    Mam tak z WINME - kłóci się karta graficzna ATI Rage 128 Furry Turbo Pro z Soundblasterem Live 5.1 . Przy kazdej :( instalacji zaczynam z włożoną tylko karta graficzną po instalacji dodaje pozostały sprzet.
  • #9 454177
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    adrian1201 napisał:
    mam problem z instalka win98 process dochodzi do pierwszego resetu i tu koniec wywala blad ochrony systemu i koniec is sie nieda zrobic przeczytalem wszystkie posty na ten temat i nic nie znalazlem dysk sprawdzilłem na innym kompie wszystko sie zainstalowalo ok
    wczesniej nie bylo problemu niewiem ale wydaje mi sie ze to moze byc cos ze sprzetem
    moze jekie sugestie

Wiem co to moze byc!!!!
    Spotkalem sie z tym problemem juz u 3 osob i u wszystkich go rozwiazalem.
    Wina lerzy w ustawieniach w BIOSIE a dokladnie czestotliwosc procesora. Sprawdz czy nie jest za durza. U moich kumpli byla. Po zmniejszeniu jej na normalna wszystko bylo OK!
    Tak samo jesli masz nowsza plyte to moze byc tez zle ustawiona czestotliwosc RAMU.
    Ustaw wszystko do swojego sprzetu i niepowinno byc tego problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows 98 proces zatrzymuje się po pierwszym resecie z komunikatem o błędzie ochrony systemu. Problem nie występuje na innym komputerze z tym samym dyskiem, co sugeruje możliwe problemy sprzętowe. Wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzone lub niekompatybilne moduły pamięci RAM, zwłaszcza różne typy (np. 100 MHz i 133 MHz) mogą powodować konflikty. Zalecane jest przetestowanie pamięci za pomocą narzędzi diagnostycznych takich jak amidiag lub doc mem. Dodatkowo, warto sprawdzić ustawienia BIOS, zwłaszcza wyłączanie opcji "virus protection" oraz poprawne ustawienie częstotliwości procesora i pamięci RAM, gdyż zbyt wysokie taktowanie może powodować błąd. Przed instalacją sugeruje się sformatowanie dysku, aby wykluczyć problemy z wirusami. W przypadku konfliktów sprzętowych, jak np. kłótnie między kartą graficzną ATI Rage 128 Furry Turbo Pro a kartą dźwiękową Soundblaster Live 5.1, zaleca się instalację systemu z minimalnym podłączonym sprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA