bubels napisał:
Kablówka ma to do siebie że ma DHCP jak każdy inny provider + filtrowanie po MAC.
Nie nada ci adresu i nie nawiążesz połączenia póki MAC adres danej karty sieciowej nie zostanie dopisany do serwera.
Także sobie poteoretyzowałeś
Nie wszystkie kablówki filtrują po Mac-u - tak sobie myślę jaki sens byłby w tym przypadku - blokują Maca karty - ale pod USB można podłączyć każdy inny komputer ? - wiem - trudniej udostępnić połączenie - ale też można prawda?
W firmie nie nakładamy żadnych ograniczeń - rozdzielaj ile chcesz - byle w obrębie własnego mieszkania. Nie ma później telefonów - zmieniłem komputer - nie działa, przyjedźcie!. Celowo nakazujemy połączenie przez LAN. USB jest nie stabilne, więcej z nim problemów, dlatego nie przyjmujemy reklamacji przy takim połączeniu - oczywiście nie do końca, w większości przypadków pomagamy, ale takich sytuacji jest nie wiele, dzięki naszym zaleceniom połączenia poprzez LAN.
Wracając do tematu - dobrze podpowiadasz - telefon do operatora - i temat będzie klarowniejszy.
I jeszcze jedno (do autora wątku) - jak chcesz się upewnić czy karty sieciowe są identyfikowane w systemie po Mac-u - przełóż kartę z 98 do kompa z XP, zresetuj modem, podłącz się pod nią - wszystko będzie jasne.
Pzdr