logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 nie łączy się z internetem przez modem Thomson TCM420

dabu 22 Sty 2008 17:50 3545 21
REKLAMA
  • #1 4722892
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    Witam. Mam problem aby połączyć się z internetem z kablówki poprzez skrętkę na win 98. Modem to thomson tcm420, na xp wszystko jest super, po podłączeniu sam wykrywa ustawienia. natomiast na 98se za cholerę nie mogę uruchomić połączenia. Karta sieciowa w tym komputerze to 3Com Fast EtherLink XL 10/100Mb. Robiłem ping www.onet.pl i tutaj w ogóle się nie łączy, na ping 213.180.130.200 łączy się bo od razu okno się zamyka. Podejrzewam ze coś jest nie tak z DNS-ami gdyż po uruchomieniu winipcfg i po odswiezenie wyskakuje ze jest jakiś problem z DNS. Jak to cholerstwo można zmusić do współpracy ?
  • REKLAMA
  • #2 4723261
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jaki dokładnie problem pokazuje?
    To jest ten sam komputer z 2 OS? Czy dostajesz ten sam adres IP na XP i na win98?
  • #3 4723295
    dabu
    Poziom 32  
    Windows 98 jest na drugim komputerze, winipcfg pokazuje "DHCP Server unavailable: Renewing adapter"
  • #4 4723383
    marek-mba
    Poziom 18  
    Czyli prawdopodobnie na modemie jest ograniczenie do 1 adresu MAC - sklonuj sobie adres MAC z komputera z z XP na komputer z win 98se - wtedy będą one zamiennie działać.
  • REKLAMA
  • #5 4723503
    dabu
    Poziom 32  
    Wątpię żeby mac był przypisany do jednej karty sieciowej gdyż można łączyć sie też tym modemem za pomocą usb, ale usb chce zostawić na kompa z xp, a przez skrętke łączyć chce sie z kompem z win 98
  • #6 4723608
    marek-mba
    Poziom 18  
    Najlepiej skontaktuj się z ISP i zapytaj ile PC możesz jednocześnie podłączyć.
  • #7 4723627
    dabu
    Poziom 32  
    to już sie dowiedziałem ze mogę naraz podłączyć 2 pc od montera jak był u mnie.
  • #8 4723648
    marek-mba
    Poziom 18  
    Czyli możliwe, że modem "pamięta" MAC USB i MAC karty sieciowej z XP. Podłącz PC z XP pod USB, a PC z Win 98 pod ETH i wyłącz modem z prądu na 5 sek. Sprawdź wtedy czy pobierze Ci adresy IP - jeśli nie to skontaktuj się z działem technicznym.
  • REKLAMA
  • #9 4724430
    dabu
    Poziom 32  
    Pobiera adres ip, za bardzo nie znam sie na połączeniach sieciowych, lecz dziwi mnie to ze mam we właściwościach inne ip aniżeli pokazują mi strony www. teraz będą próbował podłączyć pod usb kompa z 98

Dodano po 31 [minuty]:

Podaczylem i wszystko hula pod usb, wiec prawdopodobnie dobrze rozumuje ze cos jest nie tak z dns jak lacze sie przez sieciowke[/GVideo]
  • #10 4725398
    marek-mba
    Poziom 18  
    dabu napisał:
    Windows 98 jest na drugim komputerze, winipcfg pokazuje "DHCP Server unavailable: Renewing adapter"

To nie jest problem z DNS - dany komunikat pokazuje, że masz problemy z dostaniem adresu od serwera DHCP - a to jak mówiłem musisz się skontaktować z dostawcą.
    Wklej tu jeszcze wynik polecenia ipconfig /all .
  • #11 4727084
    kolu$
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Masz 2 wyjścia:
    -wsadzić do jednego komputera drugą kartę sieciową i udostępnić połączenie internetowe
    -podłączyć oba komputery przez router.
  • #12 4727230
    wawxx
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam !
    1. wszelkie zabawy z siecią pod Win98Se, USB, udostępnianiem pod XP są strata czasu i nerwów oraz kolejnej kasy na karty sieciowe i energię elektryczną oraz hałas kolejnych wiatraków.
    2. jeżeli masz modem Tv-Kabel > Ethernet, to należy zakupić ruter, chyba każdy ma możliwość klonowania IP.
    3. należy "sklonować" na ruterze IP Twojej karty sieciowej przypisanej do sieci i spokojnie podłączyć dowolne komputery do rutera.
    4. można w twojej prywatnej sieci wstawić stałe adresy DSN do każdego komputera i mieć święty spokój z siecią domową.
    5. życzę powodzenia !
    6. pozdrawiam.
    7. wojtek
  • #13 4727357
    marek-mba
    Poziom 18  
    dabu napisał:
    to już sie dowiedziałem ze mogę naraz podłączyć 2 pc od montera jak był u mnie.

Jeśli jest tak jak mówi dabu to nie trzeba kupować routera - tylko skontaktować się z ISP. Jeśli jednak można tylko 1 PC to tak jak piszą koledzy - najlepiej zakupić router.
  • #14 4727551
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Czy:

wyłączyłeś modem, podłączyłeś ponownie tylko z przewodem sieciowym do komputera z 98 ?
    jeżeli tak i dalej nie działa - jakiś błąd windows - możliwe, że z DHCP.
    często trafialiśmy to u klientów - pierwsza rzecz - reinstalacja karty sieciowej (włącznie z przełożeniem do innego portu) , zobacz jaki ma mac adres - jeżeli to nie skutkowało ostatecznym rozwiązaniem był format systemu
    (takie najczęściej dostawaliśmy informacje od klientów z takim problemem).

Może masz ustawienia ręczne DNS lub ip ?

pzdr
  • REKLAMA
  • #15 4728279
    dabu
    Poziom 32  
    kartę przekładałem i już instalowałem drugą, mam 2 takie same, nie wiem po co ale jest tam kabelek z 3 przewodami w obu kartach który podpina się pod płytę główną. próbowałem ręcznie i automatycznie ustawiać ip i dns i tak nic nie dawało. zauważyłem ze mój adres ip jest inny na komputerze pokazywany a inny wyswietlany na stronach internetowych.
  • #16 4728305
    lambda2541
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cytat:
    Pobiera adres ip, za bardzo nie znam sie na połączeniach sieciowych, lecz dziwi mnie to ze mam we właściwościach inne ip aniżeli pokazują mi strony www. teraz będą próbował podłączyć pod usb kompa z 98

tak Ci poazuje bo w ustawieniach masz IP sieci lokalnej a na stronie pokazuje IP zewnetrzne.
  • #17 4729062
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    To już sobie troszeczkę wszyscy poteoretyzowali.

A nie prościej było od razu dzwonić do providera?

Kablówka ma to do siebie że ma DHCP jak każdy inny provider + filtrowanie po MAC.

Nie nada ci adresu i nie nawiążesz połączenia póki MAC adres danej karty sieciowej nie zostanie dopisany do serwera.

Masz dwa rozwiązania:
    1. Zgłaszasz kolejny terminal, kupujesz switcha i masz niezależny dostęp na dwóch kompach. Będziesz płacił jakieś 10zł więcej (typowa opłata).
    2. Kupujesz router i albo klonujesz mac działającej karty albo zgłaszasz mac routera.

P.S. Dlaczego można podłączyć tak po prostu przez USB.. bo to też zostanie wykryte jako interface sieciowy a nie jako modem. Ale i tu cie frajda z mac nie ominie.

P.S. Jak puszczasz pinga i nie wiesz co się dzieje to daj index -t. Jeśli znika to w twoim wypadku nie dlatego że działa a dlatego że nie da się puścić ping na dany port (adres IP:port). To polecenie ma z góry określony port(standard). To jest żądanie echa a nie sprawdzanie czy porty nasłuchują.
  • #18 4730663
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    bubels napisał:

Kablówka ma to do siebie że ma DHCP jak każdy inny provider + filtrowanie po MAC.

Nie nada ci adresu i nie nawiążesz połączenia póki MAC adres danej karty sieciowej nie zostanie dopisany do serwera.

Także sobie poteoretyzowałeś ;)

Nie wszystkie kablówki filtrują po Mac-u - tak sobie myślę jaki sens byłby w tym przypadku - blokują Maca karty - ale pod USB można podłączyć każdy inny komputer ? - wiem - trudniej udostępnić połączenie - ale też można prawda?
    W firmie nie nakładamy żadnych ograniczeń - rozdzielaj ile chcesz - byle w obrębie własnego mieszkania. Nie ma później telefonów - zmieniłem komputer - nie działa, przyjedźcie!. Celowo nakazujemy połączenie przez LAN. USB jest nie stabilne, więcej z nim problemów, dlatego nie przyjmujemy reklamacji przy takim połączeniu - oczywiście nie do końca, w większości przypadków pomagamy, ale takich sytuacji jest nie wiele, dzięki naszym zaleceniom połączenia poprzez LAN.

Wracając do tematu - dobrze podpowiadasz - telefon do operatora - i temat będzie klarowniejszy.

I jeszcze jedno (do autora wątku) - jak chcesz się upewnić czy karty sieciowe są identyfikowane w systemie po Mac-u - przełóż kartę z 98 do kompa z XP, zresetuj modem, podłącz się pod nią - wszystko będzie jasne. ;)

Pzdr
  • #19 4731330
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Przy połączeniu przez USB MAC to HFC mac id modemu a ten jest na stałe zgłoszony do providera podczas podpisywania umowy.

To są tylko zabezpieczenia przeciw dzieciom neostrady. A zabezpieczeń doskonałych nie ma.

Nie ma rzeczy niemożliwych a jeśli tak jest to przyjdzie ten który o tym nie wie i to zrobi.

Czekam z ciekawością na finał sprawy.
  • #20 4731725
    marek-mba
    Poziom 18  
    bubels napisał:
    Przy połączeniu przez USB MAC to HFC mac id modemu a ten jest na stałe zgłoszony do providera podczas podpisywania umowy.

Nie jest to ten sam MAC - przeważnie różni się o 1 - zależy dokładnie od modemu.
  • #21 4735855
    dabu
    Poziom 32  
    Jak sie okazało jest inaczej niż mówił instalator, modem można jednczesnie podłączyć tylko jednym kablem, więc mam podłączone przez sieciówke i dalej rozdzielony internet przez drugą. teraz mam problem, jak można sie pozbyć informacji w Windowsie o kartach sieciowych które były kiedyś zamontowane i już ich nie ma, bo mam 2 karty a połączenie sieciowe ma numer 7 gdyz wcześniejsze numery są zarezerwowane i przypisane kartą jakich już nie ma i dlatego komputer uruchamia sie bardzo długo.
  • #22 4737109
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Można je usunąć z rejestru - tylko trzeba uważać, bo można nabałaganić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku połączenia z internetem na systemie Windows 98 SE przez modem Thomson TCM420 podłączony kablem sieciowym (skrętka) do karty sieciowej 3Com Fast EtherLink XL 10/100Mb. Na Windows XP połączenie działa poprawnie, modem automatycznie wykrywa ustawienia. W Windows 98 pojawia się komunikat o braku dostępności serwera DHCP ("DHCP Server unavailable: Renewing adapter"), co wskazuje na problem z uzyskaniem adresu IP i DNS. Podejrzewa się ograniczenia na modemie dotyczące liczby jednoczesnych adresów MAC lub filtrowanie MAC, co może blokować przydzielenie adresu IP dla drugiego komputera. Rozwiązania proponowane w dyskusji to: klonowanie adresu MAC karty sieciowej z komputera z XP na komputer z Windows 98, restart modemu po zmianie podłączenia, kontakt z dostawcą internetu w celu potwierdzenia limitu podłączonych urządzeń, zastosowanie routera z funkcją klonowania MAC lub udostępnianie połączenia internetowego z jednego komputera na drugi. Dodatkowo poruszono problem z numeracją i usuwaniem starych, nieaktywnych kart sieciowych w systemie Windows 98, co wpływa na długi czas uruchamiania systemu i wymaga ingerencji w rejestr systemowy. Wskazano, że różnice w wyświetlanych adresach IP wynikają z rozróżnienia adresu lokalnego i zewnętrznego. Podkreślono, że połączenie przez USB działa, ponieważ modem jest wtedy wykrywany jako interfejs sieciowy z przypisanym MAC modemu, który jest zarejestrowany u dostawcy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA