logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki grafiki i dźwięku do Dell Latitude CPi - nie działają z oficjalnej strony

mounter 22 Sty 2008 19:01 2618 10
REKLAMA
  • #1 4723241
    mounter
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    tak jak w temacie, szukam sterowników do Della CPi
    na stronie producenta są, ale nie działają...
    miałem tez model CPt, a w nim zainstalowane sterowniki ATI i działało...
    poszukuję sterowników do grafiki i dźwięku

pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4723594
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Jaki system?
    U mnie na CPi-r Linux hula az miło, więc sterów jako tako nie trzeba. Wszstko działa "od kopa" :) łącznie z karta WiFi na PCIMCIA (Dlink na chipsecie Texas Instruments)
  • REKLAMA
  • #3 4723600
    mounter
    Poziom 21  
    ano zapomniałem napisać, win98

szukałem wszędzie tych sterowników i lipa...
    te co ze supportu della nie działają, wyskakują błędy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4724368
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Jeśli wiesz jaki to dokładnie sprzęt to szukaj sterowników na stronach producenta, jeśli nie wiesz to zainstaluj XP i w 99% powinieneś się dowiedzieć o tym jakie konkretnie chipy masz w laptopie. W98 już od dawna nie jest supportowany i raczej trudno jest oczekiwać że producent dostarczy nam stosunkowo nowe i niezawodne sterowniki urządzeń. Jedynie strony producenta lub kolejne wersje sterowników WDM, może któryś zadziała.
  • REKLAMA
  • #5 4724702
    mounter
    Poziom 21  
    Ibuprom napisał:
    Jeśli wiesz jaki to dokładnie sprzęt to szukaj sterowników na stronach producenta, jeśli nie wiesz to zainstaluj XP i w 99% powinieneś się dowiedzieć o tym jakie konkretnie chipy masz w laptopie. W98 już od dawna nie jest supportowany i raczej trudno jest oczekiwać że producent dostarczy nam stosunkowo nowe i niezawodne sterowniki urządzeń. Jedynie strony producenta lub kolejne wersje sterowników WDM, może któryś zadziała.

łatwo mówić, ale ja nie chcę windy XP, bo laptopa kupiłem do projekcji efektów laserowych, a XP blokuje porty... nawet jeśli je odblokuje jest to uciążliwe... dlatego jestem "skazany" na w98... zresztą XP ma za duże wymagania, a ja potrzebuje niezawodną maszynę, bez wodotrysków...

kiedyś miałem zainstalowane sterowniki ATI z innego modelu Della i działało...
  • Pomocny post
    #6 4725051
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ależ ja nie mówię że na stałe masz XP zainstalować. Chodzi o to że system ten ma sporą bazę sterowników i są większe szanse że po instalacji tego systemu wszystko będzie działać. Wówczas np Everestem podglądasz co dokładnie masz w sprzęcie i szukasz sterowników pod W98. Będziesz wiedział przynajmniej czego dokładnie szukasz.
  • #7 4725381
    mounter
    Poziom 21  
    zainstalowałem takie cudo jak XP mini :)
    wiem jaka karta dźwiękowa, ale nie wiem jaka grafika...
    Ati Rage mobility m1? tak znalazłem w specyfikacji Della...
    dziwi mnie fakt, że zanim sformatowałem dysk, miałem zainstalowany tam
    win98 z CPt 400mHz i grafika działała ze sterów ATI z 4setki
  • Pomocny post
    #8 4725629
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Wg googla podobne stery są tu.
  • #9 4725729
    mounter
    Poziom 21  
    Ibuprom napisał:
    Wg googla podobne stery są tu.

hmm tylko to jest HP, a ja potrzebuje do Della...
  • Pomocny post
    #10 4725737
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Hmm, a co Ci to przeszkadza? Ściągnij i rozpakuj. Zobacz zawartość, powinien być katalog ze sterownikami VGA.
  • #11 4725803
    mounter
    Poziom 21  
    ok zaraz sprawdzę...

znalazłem sterowniki do dźwięku, teraz tylko grafika

Dodano po 11 [minuty]:

Ibuprom napisał:
    Hmm, a co Ci to przeszkadza? Ściągnij i rozpakuj. Zobacz zawartość, powinien być katalog ze sterownikami VGA.

działa :) dzięki serdeczne, temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano sterowników do grafiki i dźwięku dla laptopa Dell Latitude CPi działających pod systemem Windows 98, gdyż oficjalne sterowniki ze strony Della nie działały i generowały błędy. Zalecano tymczasową instalację Windows XP lub XP Mini w celu identyfikacji dokładnych komponentów sprzętowych, co umożliwiło ustalenie, że karta graficzna to ATI Rage Mobility M1. Znaleziono sterowniki dźwięku oraz sterowniki graficzne, które pochodziły z innego modelu (Dell CPt lub nawet HP), ale po rozpakowaniu i instalacji okazały się kompatybilne i działały poprawnie pod Windows 98. Podkreślono, że Windows 98 jest już przestarzały i trudny do wsparcia, a nowsze systemy mają lepszą bazę sterowników, jednak ze względu na specyficzne wymagania użytkownika (projekcja laserowa i blokada portów w XP) konieczne było pozostanie przy W98.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA