logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd w schemacie bramki logicznej - jak go znaleźć?

kopytko1234 22 Sty 2008 21:56 3042 20
REKLAMA
  • #1 4724120
    kopytko1234
    Poziom 10  
    Witam,
    to mój pierwszy post, więc mam nadzieję, że nie zostanę zjechany jeśli nie w tym temacie albo coś. Mam taki problem. Robiliśmy na zajęciach bramki logiczne. I wszystkie wychodziły, tylko nie jedna. Dlaczego? Otóż facet od elektroniki powiedział, że błąd jest w samym schemacie tej bramki. I jeśli do piątku wskażemy gdzie ten błąd oraz przyniesiemy poprawione to ocena w góre. Problem polega na tym, że schemat wydaje mi się być poprawnym. Może ktoś zauważy w nim wspomniany przez prowadzącego błąd. Bedę stukrotnie wdzięczny. Obiecuję rękę księżniczki i pół królestwa. :)
    Tu link do zdjęcia tego schematu:

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4724199
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    W Workbenchu wyszło mi coś takiego:
  • #3 4724214
    asembler
    Poziom 32  
    Ocena: 11
    Mnie też się wydaje schemat poprawny. Może was facet podpuszcza?
  • REKLAMA
  • #4 4724286
    kopytko1234
    Poziom 10  
    Sorry, ale nie za bardzo się orientuję, nie wiem o co w tym chodzi co załączyłeś. Sad Ale mi chodzi o to gdzie w tym podanym przeze mnie schemacie jest bład i jak powinien wyglądać poprawiony schemat. Mogę podać tabelę prawdy dla tej bramki.

a | b ||
    1 1 0
    0 1 1
    1 0 1
    0 0 0

Raczej facet nie podpuszcza. Mówił, że jeszcze nikt w tym roku wg tego schematu nie zrobił, bo jest bład na schemacie, a jak to robiliśmy wg tego schematu to nie wychodziło zgodnie z tabelą.

Pytanie - czy nie brakuje tam gdzieś przekaźnika?
    Czy jak sie puści 1 na każdym wejściu to nie będzie spięcia?
  • #5 4724381
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Wy ten układ robicie od zera czy jest zmontowany? Ja nie chce działać to jest coś walnięte, np zimne luty i jakiś przekaźnik nie działa lub robi zwarcie, mogą być wypalone styki (byłem w technikum to wiem co uczniowie potrafią). Schemat z załącznika eliminuje część wad i pracuje tak samo. tabele logiczną pewnie znasz.
    Załączniki:
    • Błąd w schemacie bramki logicznej - jak go znaleźć? bramka ex-or.gif (3.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4724412
    kopytko1234
    Poziom 10  
    Mamy ten schemat i na podstawie tego schematu podpiąć wszystko tak żeby było zgodnie ze schematem i z tabelą. Nie wykonujemy tego w technikum, tylko na studiach. Ten układ z Twojego załącznika wygląda troszkę inaczej niż ten zamieszczony przeze mnie, a facet chciał taki sam jak ten ze schematu tylko że ze wskazanym błędem i skorygowanym.
  • #7 4724443
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    To na jakiej uczelni jesteś? Schemat macie dobry tylko problemem może być sprzęt. Co wyszło podczas "pomiarów", tabelka sie znaczy. Układ z załącznika jest identyczny, tylko mastyki przełączne a nie zwierne i rozwierne.
  • #8 4724467
    kopytko1234
    Poziom 10  
    Nie pamiętam jakie wychodziły, ale niezgodne z tabelą. Właśnie facet sam mówił, że jeszcze nikomu w tym roku nie udało się tego zrobić wg tego schematu bo jest błąd w schemacie. I jak się wskaże gdzie jest błąd, poprawi go i przyniesie ten sam schemat tylko że z poprawionym błędem to ma od razu ocenę wyżej. A jestem na informatyce, a bramki logiczne mam na przedmiocie podstawy elektroniki.
    A jak sie poda 1 na każdym wejściu to nie będzie spięcia? I czy nie brakuje tam może przekaźnika?
  • #9 4724963
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Sam układ jest logicznie poprawny ale diabeł tkwi w szczegółach -użytych elementach i sposobie ich sterowania, których nie podano. Problemy tu mogą być dwojakiego typu:

1. Przywarcia zasilania w momencie przełączania danej pary przekaźników.

2. W odróżnieniu od przekaźników wejściowych, wyjściowe pracują przy zmiennej polaryzacji zasilania ich cewek. Pytanie się nasuwa czy użyte przekaźniki nie są wrażliwe na polaryzację napięcia, np. na skutek włączenia równolegle do ich cewek diod tłumiących przepięcia ?

Patrząc z punktku użytkowego te diody muszą tam być, bo ze względu na ilość ćwiczeń wykonywanych przez kolejnych studentów bardzo szybko wypalałyby się styki tych przekaźników. Drugi czynnik to ograniczenie nieprzyjemnych szoków napięciowych u nieświadomych spraw studentów (nie wszyscy pamiętają, że przy wyłączaniu przepływu prądu w indukcyjności występuje na niej przepięcie wielokrotnie przekraczające napięcie zasilania, co łatwo wyczuć palcami ;))

Więc jeżeli te diody tam są, to:

- przekaźniki wejściowe pracują poprawnie bo zawsze mają "-" na zacisku uzwojenia oznaczonym "•"

- przekaźniki wyjściowe działają poprawnie tylko dla powyższej polaryzacji a dla odwrotnej nie przyciągają.

Cały układ zawiera prawdopodobnie zabezpieczenie przeciwzwarciowe (możliwe, że jest to zwykły rezystor włączony albo w szereg z zasilaniem całego układu (płyty z przekaźnikami i gniazdami do łączenia) albo nawet z każdym przekaźnikiem) i dlatego nie widać, na pierwszy rzut oka przyczyny błędnego działania układu.

W tym zestawie może być użyte taki, rzeczywisty układ zasilania pojedyńczego przekaźnika (układ antystudencki ;))

D1 gasi przepięcia, D2 zabezpiecza przed zwarciem zasilania przy odwrotnym włączeniu a R1 udaje rezystancję cewki przekaźnika (wartość na schemacie może być inna), by studentów w błąd wprowadzić (oczywiście R1 jest w tym układzie zbędne ale może dodać smaczku ;))

W układzie oryginanalnym

przekaźniki wyjściowe K5 i K6 mogą w takiej sytuacji działać niepoprawnie.

W układzie poprawionym przekaźniki są zasilane zawsze w ten sam sposób.

i symulacja pracy nowego układu:

kopytko1234 napisał:
    Obiecuję rękę księżniczki i pół królestwa

Mam nadzieję, że księżniczka nie jest szpetna a królestwo nie tonie w długach od trzech pokoleń ? ;))
  • #10 4725159
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Przeglądnąłem schemat i wydaje się być poprawny jak to powiedzieli poprzednicy :)

Jeśli prof. nie dopuści Was do grzebania przy układzie to zbudujcie własny i przynieście na zajęcia :)
  • #11 4726643
    asembler
    Poziom 32  
    jedyne co moznaby zrobic to zastąpic dwa przekaźniki na wejsciu jednym przełączalnym go w praktyce mogą wystąpąpic róznice czasowe w załączaniu przekaźnikow co moze doprowadzic do zwarcia.
    Czyli zamiast stosowac 6 przekazników wystarczy zastosowac 3 i wtedy jest pewność ze nie powstanie zwarcie
  • REKLAMA
  • #12 4728569
    kopytko1234
    Poziom 10  
    Jeszcze big prośba, czy możnaby zapisać ten układ który napisał Paweł Es. w takiej postaci w jakiej zamieściłem zdjęcie w pierwszym poście? Chodzi mi głównie o to jak są narysowane przełączniki.
    Łatwiej mi w ten sposób to odczytywać i bardziej czytelny jak dla mnie jest taki układ.
    Tymczasem niestety wracam do matmy dalej. :(

Z góry dziekuję.
  • #13 4729042
    Paweł Es.
    Podmieniłem styki, innych juz nie mam: ten układ to jest "wprostna" realizacja:

A XOR B=/A*B+A*/B

Układ oryginalny można sprowadzić do przekaźników wyjściowych podłączonych bezpośrednio do wejść A i B (przekaźniki wejściowe tylko buforują wejście)

Przewody na czerwono są pod "+", zielone pod "-" a czarne w danej chwili bez napięcia

Stan dla 00

Stan dla 01

Stan dla 10

Stan dla 11

Już prościej nie można :))
  • REKLAMA
  • #14 4729055
    kopytko1234
    Poziom 10  
    Nie chodzi mi o stany, tylko o przekaźniki. Żeby wyglądały tak jak w tym schemacie z pierwszego posta.
    Stany rozumiem, ale po prostu prościej mi się czyta taki schemat właśnie. Wielkie dzięki za pomoc, teraz jeszcze tylko zobaczymy co facet na to powie. :P
  • #15 4729607
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Dynamic hazardous

Księżniczka mnie nie interesuje, a z królestwem to tylko same kłopoty... :D
  • #16 4730142
    Paweł Es.
    Quarz napisał:
    Dynamic hazardous

Tyle, że tu nie ma żadnych wyścigów w układzie ani sprzężeń, które mogłyby robić jakieś cuda.

Przekaźniki działają tylko przy jednej polaryzacji (wszystkie mają kropkowane końcówki połączone z masą), pewnie przez diody gaszące przepięcia plus dioda przeciwzwarciowa (foolproof).
    Ktoś rysując schemat tej bramki o tym zapomniał.
  • #17 4730183
    Quarz
    Poziom 43  
    Paweł Es. napisał:
    Quarz napisał:
    Dynamic hazardous

Tyle, że tu nie ma żadnych wyścigów w układzie ani sprzężeń, które mogłyby robić jakieś cuda.

Przekaźniki działają tylko przy jednej polaryzacji (wszystkie mają kropkowane końcówki połączone z masą), pewnie przez diody gaszące przepięcia plus dioda przeciwzwarciowa (foolproof).
    Ktoś rysując schemat tej bramki o tym zapomniał.
    Ale za to isnieje możliwość zwierania (chwilowego) źródła zasilania przez styki przekaźników końcowych... :cry: ... a również i przez styki przekaźników wejściowych...
  • #18 4730443
    Paweł Es.
    Krótkie zwarcia tak, ale tego to raczej nie zarejestrują jak błędnego stanu, bo za krótko to trwa i by pewnie zauważyli przy innych bramkach.

Z resztą to w ogóle jakiś dziwny model - oddzielne przekaźniki rozwierne i oddzielne zwierne zamiast jednego przełącznego ?
  • #19 4730697
    Quarz
    Poziom 43  
    Paweł Es. napisał:
    Krótkie zwarcia tak, ale tego to raczej nie zarejestrują jak błędnego stanu, bo za krótko to trwa i by pewnie zauważyli przy innych bramkach.
    Czy potrzeba specjalnej wyobraźni, by zrozumieć konsekwencje zwarcia zasilania, a szczególnie dobrze odblokowanego kondensatorem elektrolitycznmy o znacznej pojemności, przez delikatną styczkę przekaźnika ? ? ?

Paweł Es. napisał:
    Z resztą to w ogóle jakiś dziwny model - oddzielne przekaźniki rozwierne i oddzielne zwierne zamiast jednego przełącznego ?
    Ano dziwny... :cry: ...i tak się w Cyfrowej Technice Przekaźnikowej nie robi ... i stąd ten hazard dynamiczny na stykach.
  • #20 4731324
    asembler
    Poziom 32  
    Powiem tak teoria teorią ale w praktyce jezeli istnieje tylko teoretyczna mozliwosc to predzej czy pozniej takie zwarcie nastąpi. Nie wiem czy Pan nauuczyciel chce teori czy praktyki i chyba tu spi kot pogrzebany:-)
  • #21 4749599
    Paweł Es.
    I co, jaki wynik bojów z przekaźnikami ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z błędem w schemacie bramki logicznej, który uniemożliwia uzyskanie poprawnych wyników zgodnych z podaną tabelą prawdy (XOR). Autor wskazuje, że wykonał układ zgodnie ze schematem, ale wyniki nie pokrywają się z oczekiwaniami. Uczestnicy sugerują, że schemat logicznie jest poprawny, jednak problem może wynikać z praktycznych aspektów wykonania, takich jak niewłaściwe elementy, brak diod tłumiących przepięcia przy cewkach przekaźników, czy ryzyko zwarć podczas przełączania. Wskazano na możliwość wystąpienia tzw. hazardu dynamicznego z powodu oddzielnych przekaźników rozwiernych i zwiernych zamiast jednego przełącznego, co może powodować chwilowe zwarcia zasilania. Proponowano zastąpienie dwóch przekaźników na wejściu jednym przełączalnym, co zmniejszyłoby ryzyko zwarć i różnic czasowych załączania. Podkreślono znaczenie diod gaszących przepięcia, które chronią styki przekaźników przed uszkodzeniem i eliminują niebezpieczne przepięcia indukcyjne. Autor prosił o pomoc w wskazaniu błędu w schemacie i jego poprawieniu, aby spełnić wymagania prowadzącego zajęcia. W dyskusji pojawiły się także przykładowe wizualizacje stanów logicznych i schematy z przekaźnikami, które mają ułatwić zrozumienie działania układu. Ostatecznie problem wydaje się leżeć w szczegółach implementacji sprzętowej i doborze elementów, a nie w samej logice schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA