logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformatory TS 2/953 i TS 8?547 – identyfikacja symboli i zastosowanie

eugieniusz47 22 Sty 2008 22:08 1488 6
REKLAMA
  • #1 4724180
    eugieniusz47
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Mam takie transformatorki (TS 2/953,TS 8?547) nie wiem co to za cudaki szukałem w necie i w katalogu i takich symboli nie ma ,czy wiecie coś na ten temat:?::?::?:
  • REKLAMA
  • #2 4724709
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

eugieniusz47 napisał:
    TS 2/953,TS 8?547)

Pierwsza liczba w obu przypadkach to moc transformatora (odpowiednio 2 i 8 watów).
    Napisz jak one wyglądają, tzn. ile odczepów na wyjściu.
    Uzwojenie pierwotne poznasz po tym, że jest nawinięte drutem o mniejszej średnicy niż uzwojenie wtórne. Do pierwotnego podłączasz 230V, a na wtórnym multimetrem (zakres napięcia AC) badasz ile jest napięcia.

Może być przypadek, że są to transformatory separujące. Zmierz omomierzem uzwojenie pierwotne i wtórne. Jeżeli rezystancja będzie taka sama to są to trafa separujące.
  • REKLAMA
  • #3 4726654
    eugieniusz47
    Poziom 13  
    Dzięki (FACES) muszę pomierzyć napięcia i poszukać pomysłu co z nimi zrobić tych pierwszych mam ze 40 a drugich ok.10 ale to póżniej się zobaczy a może masz jakiś pomysł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4726854
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

eugieniusz47 napisał:
    i poszukać pomysłu co z nimi zrobić tych pierwszych mam ze 40 a drugich ok.10 ale to póżniej się zobaczy a może masz jakiś pomysł.

To sporo ich masz. Z wykorzystaniem pomysł? To zależy jakie napięcia na wyjściu są. Moc mają małą, ale...
  • REKLAMA
  • #5 4743530
    eugieniusz47
    Poziom 13  
    Sory że tak długo ale miałem format kompa.
  • #6 4743542
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Może do zasilania LED?
  • #7 4743571
    pituś
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    sopko pomysl ja bym sobie oswietlil schody w domu jak ida schody to z jednei i zdrugiej strony schodka spoko wyglada, jeszcze osztednie, orginalnie i praktyczne

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji i zastosowania transformatorów oznaczonych jako TS 2/953 i TS 8?547, których symbole nie występują w dostępnych katalogach. Pierwsza liczba w symbolu oznacza moc transformatora (2 W i 8 W). Rozpoznanie uzwojeń polega na ocenie średnicy drutu – cieńszy drut to uzwojenie pierwotne, do którego podłącza się 230 V, a na uzwojeniu wtórnym mierzy się napięcie AC multimetrem. Możliwe, że są to transformatory separujące, co można potwierdzić pomiarem rezystancji uzwojeń – jeśli rezystancje są równe, transformator pełni funkcję separującą. Wskazano, że moc jest niewielka, a zastosowanie zależy od uzyskanego napięcia wyjściowego. Zaproponowano wykorzystanie transformatorów do zasilania diod LED lub oświetlenia schodów, co jest praktyczne i oszczędne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA