logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować porty na routerze D-Link DI-604 dla zdalnego pulpitu?

serwis_piotr 23 Sty 2008 15:42 7882 9
REKLAMA
  • #1 4726444
    serwis_piotr
    Poziom 10  
    Witam

Mam pewien problem ze zdalnym pulpitem ,natomiast:

Mam kilka komputerów w firmie i dwa w naszym oddziale. W firmie postawiony jest serwer na WinXP Prof. i w sieci wewnętrznej zdalny pulpit śmiga poprawnie, ale jeśli chodzi o oddział to jest problem, nie można się połączyć. Serwer posiada zewnętrzne IP i z oddziału bez problemu mogę pingować dostaję wszytskie pakiety zwrotne. Ale jesli chce podłączyć się przez pulpit zdalny nie można nawiązać połączenia. Dodam że internet gdzie jest serwer podzielony jest przez ROUTER D-Linka Di-604, czy na w tym routerze nalezy odblokować jakiś port?? Jesli mogę prosić o pomoć będę bardzo wdzięczny.

Jesli można, proszę o dość dokładną instrukcje jak to zrobić albo w czym może tkwić problem
  • REKLAMA
  • #2 4726506
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Jesteś pewien, że serwer podłączony za DI-604 ma globalne IP ?
    Jest to na tym routerze niewykonalne - ma na stałe załączony NAT.

Trzeba przekierować na routerze port 3389 na IP serwera.
  • REKLAMA
  • #3 4726519
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    W ustawieniach routera masz coś takiego jak virtual serwer, tam odblokujesz sobie port.
  • REKLAMA
  • #4 4726540
    serwis_piotr
    Poziom 10  
    Powiem tak ,zawsze jest przyznawany ten sam IP jeśli sprawdzam na stronie www.mojeip.org A jak przekierowac ten port na tym routerze bo ja to robie tak:
    zakładka Advenced
    Virtual Server i tutaj zmieniam na Enable podaje IP serwera i w polach private i public podaje port 3389 i nastepnie Always. Tylko widze ze na lisicie serwerów nie ma przy tym wpisie znacznika (ptaszka) tylko pusta budka

Dodano po 2 [minuty]:

ok już jest zaznaczone ale nie mge dalej sie podłączyć
  • #5 4726566
    mbo
    Podaj to co ustawiłeś - najlepiej zrzut ekranu.
  • REKLAMA
  • #6 4726590
    serwis_piotr
    Poziom 10  
    Oto co mam ustawione ,ale zauważyłem że teraz pojawia sie komunikat że upłynął limit czasu połączenia a wcześniej było ze nie może podłączyć sie i skontaktować sie z administratorem
    Załączniki:
    • Jak odblokować porty na routerze D-Link DI-604 dla zdalnego pulpitu? d-link.JPG (44.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4726703
    mbo
    Przekierowanie jest ustawione poprawnie.

Czy serwer ma ustawione IP routera jako bramę ?
  • #8 4727341
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Włącz DMZ dla IP serwera w zakładce Advanced.
  • #9 4727418
    slon13
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Wejdź na router, zakładka: tools - misc - VPN Pass - 2x Enabled. Ja osobiście używam VNC i dodatkowo można wybierać sobie port na którym ma chodzić połączenie. Trzeba wtedy pamiętać o przekierowniu portów w zakładce Virtual Server na odpowiednim porcie oraz o firewollu na kompach żeby nie blokowały połączenia. Powodzenia.
  • #10 4729086
    serwis_piotr
    Poziom 10  
    Tak, serwer ma ustawione IP routera jako bramę ,zrobiłem wpisy jakie sugerowali forumowicze ale nadal mam ten sam problem. Brak połączenia i komunikat:
    Upłynął limit czasu połączenia zdalnego. Spróbuj ponownie połączyć się z komputerem zdalnym

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku możliwości połączenia zdalnego pulpitu do serwera Windows XP Professional znajdującego się za routerem D-Link DI-604. W sieci lokalnej zdalny pulpit działa poprawnie, natomiast z oddziału zdalnego połączenie nie jest nawiązywane mimo poprawnego pingowania zewnętrznego IP serwera. Router D-Link DI-604 stosuje NAT, więc serwer nie posiada globalnego IP bezpośrednio. Konieczne jest przekierowanie portu TCP 3389 (używanego przez zdalny pulpit) na wewnętrzny adres IP serwera w ustawieniach routera. Przekierowanie realizuje się w zakładce „Virtual Server” (serwer wirtualny) poprzez włączenie opcji, wpisanie IP serwera oraz portu 3389 jako portu prywatnego i publicznego. Pomimo poprawnego ustawienia przekierowania, połączenie nadal nie działa, a komunikat zmienia się z braku możliwości połączenia na przekroczenie limitu czasu. Zalecane jest sprawdzenie, czy serwer ma ustawioną bramę domyślną na IP routera oraz ewentualne włączenie DMZ dla IP serwera w zakładce „Advanced”. Dodatkowo sugerowano włączenie opcji VPN Pass w narzędziach routera oraz zweryfikowanie ustawień zapory sieciowej na komputerach. Alternatywnie można rozważyć użycie VNC z odpowiednim przekierowaniem portów. Mimo wykonania tych kroków problem z połączeniem zdalnym nadal występuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA