logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Philips 107B 17 - tęczowe kółka na ekranie, brak poprawy po lutowaniu

donpablos 24 Sty 2008 19:34 1473 6
REKLAMA
  • #1 4731249
    donpablos
    Poziom 11  
    Na początku na czarnym tle są tęczowe literki...jak już załaduje się system to robią się na ekranie tęczowe kółka - coś w rodzaju rafy koralowej. Jak pisałem obraz jest tylko te tęczowe korale. Od lewego dolnego rogu ekranu nie ma - obraz wręcz czarno biały - im dalej do prawego górnego rogu tęczowe korale są coraz bardziej wyraźne. Poprawiłem na początek zimne luty na PK ale efekt wciąz ten sam. Regulacja ostrości na trafo sprawia że tęczowa rafa koralowa jest na całym ekranie. Szukałem postów na temat - ale nie spotkałem się z taką usterką...jak już to tęcza była w pionie w kształcie pasów pionowych i zwykle nie było obrazu. Tutaj jest. Co może być przyczyną???
  • REKLAMA
  • #2 4731404
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 317
    Sprawdź zasilanie cewek rozmagnesowujących jak i same cewki.
  • REKLAMA
  • #3 4731592
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Wyłącz włącznikiem sieciowym i po godzinie włącz jeżeli nie pomoże to sprawdź przerwy i zimne luty w obwodzie cewek rozmagnesowujących a potem wymiana pozystora .

Można jeszcze rozmagnesować zewnętrzną pętlą rozmagnesowującą .
  • REKLAMA
  • #4 4731606
    Zibig
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Rozmagnesowałeś kineskop " Magneśnicą"? Jeśli nie to zrób to jak najszybciej i jak napisał kolega Karol sprawdź pętlę rozmagnesowującą w swoim TV.
  • #5 4731693
    donpablos
    Poziom 11  
    Witam. Dzięki za odpowiedzi. Nie rozamagnesowywałem kinola. Spawdzę krok po kroku całą pętle rozmagnesowującą. Jeśli chodzi o sam pozystor to wydaje się być ok - ale przyjże siemu raz jeszcze. Ale to juz jutro bo mam już dosć na dzisiaj. O efektach poinformuje
  • REKLAMA
  • #6 4731800
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    To na noc wyłącz wyłącznikiem sieciowym .
  • #7 4738034
    donpablos
    Poziom 11  
    Uszodzony był jak się okazało kineskop. Pewnie do teraz wykluczyłbym akurat to - ale przypadkowo usłyszałem jakieś brzęczenie w bańce. Miałem w obwodzie monitor Samsung w którym padnięte było trafo więc go przełożyłem i monitor działa. Kineskop co prawda nie pasuje do końca do obudowy Philipsa jako że jest płaski ale lepsze to niż nic. W każdym razie - przy objawach jak powyżej na 99% winny bedzie pewnie zawsze kineskop.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Philips 107B 17 wyświetla na ekranie tęczowe kółka przypominające rafę koralową, które nasilają się od lewego dolnego do prawego górnego rogu ekranu. Problem nie ustępuje po poprawieniu zimnych lutów na płytce drukowanej. Wskazano konieczność sprawdzenia zasilania i cewek pętli rozmagnesowującej oraz ewentualnej wymiany pozystora. Zalecane jest również rozmagnesowanie kineskopu za pomocą magneśnicy. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony kineskop, co potwierdziło przypadkowe brzęczenie w bańce. Wymiana kineskopu, nawet nieidealnie dopasowanego, rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA