logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta DI 520 - kod C0072, toner w butelce i zasobniku, co dalej?

marcin4 25 Sty 2008 18:41 1125 7
REKLAMA
  • #1 4734806
    marcin4
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    toner w butelce jest!!! w zasobniku jest!!!
    jeśli przed kodem dam jej uzypełnianie tonera to zasobnikiem obróci 1/4 obrotu!! wię chyba silnik jest sprawny!!!

coz tym zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 4734934
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    Hej, myślisz, że jak jedzie tylko 1/4 obrotu to jest OK ? :)
    Przecież jej tego brakuje właśnie. :D Chce zakręcić butlą i pewnie nie może bo napęd pada lub czujnik szwankuje.
    Masz w ogóle dokumentację do czytania :D :?:
    Pozdro :D
  • REKLAMA
  • #3 4734964
    marcin4
    Poziom 19  
    dokumentacje mam!! przejrzałem ją!! wyczyściłem zespół napędzający tonerem pomogło ale na chwilę!!

tylko że podejrzewam że problem bedzie z zasobnikem tobera a nie z kręceniem butlą!!

dobrze kombinuje??
  • REKLAMA
  • #4 4735005
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    Chmmm, Marcinie. Jedno z drugim jest ściśle związane :|
    Niestety musisz sam pogrzebać w maszynie.
    Na mój gust to chyba problem z napędem jednak.
    Masz tam silniczek z zespołem przekładni. Czasami, rzadko ale pada.
    Jeżeli butla będzie nie od tej maszyny no to jasne że będzie blokada.
    Rozbierz wszystko. Popatrz. Złóż. / upierz ciuchy ;) /
    Zrób próbę na gotowo.
    Pozdro :D
  • #5 4739957
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Wyjmij silnik i zobacz czy kręci bez butli i obciążenia. Podmień też czujnik.

C.
  • REKLAMA
  • #6 4740908
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam czesto ten problem pojawia sie jak butelka staje w złym połozeniu a dzieje sie to gdy butelka jest najczesciej pusta. Moze to dZiwne ale juz pare razy sie z tym spotkałem :)
  • #7 4741299
    marcin4
    Poziom 19  
    panowie ale z tego co widziałem to w zasobniku był jeszcze toner!!!!!
    nie pełno ale był!!!

chyba że kopiarka chciała sobie go dosypać do pełna i obróciła butelką ??

dobrze kombinuje??
  • #8 4741506
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Jeżeli czujnik poziomu podał chwilowy sygnał że poziom opadł , to dokręciła trochę. A obejrzałeś butlę z tonerem? Niktóre podróby mają inną konstrukcję mocowania i blokady sprzęgła które podaje napęd na butlę. Wtedy właśnie butelka próbuje się obrócić i po połowie obrotu silnik się kręci, a butla stoi w miejscu. No i C007x gotowe. A może klient zastosował "rozwiązanie siłowe" kiedy butelka nie chciała wyjść/wejść do uchwytu? Obejrzyj to dokładnie.

C.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej błędu C0072 w Minolta DI 520 omawiany jest problem z podawaniem tonera z butelki i zasobnika. Toner jest obecny zarówno w butelce, jak i zasobniku, jednak mechanizm napędzający butelkę wykonuje tylko około 1/4 obrotu, co sugeruje możliwą usterkę silnika lub czujnika. Czyszczenie zespołu napędowego przynosi krótkotrwałą poprawę, ale problem powraca. Wskazuje się, że problem może leżeć w zasobniku tonera lub w mechanizmie sprzęgła napędu butelki, który może być uszkodzony lub źle zamocowany, zwłaszcza gdy butelka jest pusta lub nieprawidłowo osadzona. Zalecane jest rozebranie urządzenia, sprawdzenie silnika bez obciążenia, wymiana czujnika oraz dokładna inspekcja mocowania i stanu butelki tonera, gdyż nieprawidłowe położenie butelki lub uszkodzenie sprzęgła może powodować blokadę i generować kod błędu C0072.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA