Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

minolta di 650! Please add toner!

marcin4 16 Oct 2006 15:56 1385 9
  • #1
    marcin4
    Level 19  
    w maszynie został wymieniony deweloper, zainicjowałem F8 i po kilku dniach pojawił sie problem: pleas add toner!
    założyłem nowy i nic! maszyna nie raguje! w module dewelopera ma toner butelka założona nowa! i dalej ten komunikat!

    co robić?
  • #2
    serwek
    Level 25  
    1.A czy silnik butelki toneru sie kręci ?

    Sprobuj otworzyć klapę. Przy uchylonej butelce lekko !!! leciutko !!!!!!!! przekręć nią od siebie. Przy odchylonej blokada czasami nie trzyma. Zblokuj swich-e w klapie. Włącz maszynę. Zobacz czy butelka się poruszy na swoje miejsce.

    2. Czy po wymianie Startera - developeru i wymieszaniu w "F8" kopiarka robiła ok ?
    Jaki był poziom ATDC a jaki jest teraz w "level history" ?
    Czy go zapisałeś na klapie?
    Pozdrawiam
  • #3
    Calculus
    Level 25  
    Jeżeli maszyna ma założony nieoryginalny toner, może trzeba będzie zrobić ponownie inicjację F8 w momencie gdy już zużyje oryginał, po to, żeby ustawić ATDC dla nieoryginału . Możesz ręcznie zmniejszyć poziom ATDC, maszyna powinna przestać dozować toner, rozdozuj ją trochę, sprawdź czerń i zrób znowu F8, maszyna sama ustawi poziom ATDC.
  • #4
    habelj
    Level 16  
    Witam.
    A sprawdziłeś czujnik poziomu toneru w zasobniku pośrednim. Mi sie raz przytrafiło, że zapomniałem go podłączyć i efekt był taki jak twój, a może to być bo wymieniałeś developer i zdejmowałeś zbiornik pośredni. Zacznij od rad kolegi serwka
    pozdrawiam
  • #5
    marcin4
    Level 19  
    butelka kreciłem! nie ruszy jej wogóle! F8 robiłem kiilkka razy!
    podmieniałem nawt moduł dewelopera! nic nie pomagało!
    zmieniłem gniazdo podawania toneru! też nic!
    gniazda łączące maszyne z modułem dewelopera przeczyściłem! NIC!

    robiłem reset maszyny! NIC!
    jutro spróbuje podmienić płyte główną! ale nie wiem czy się to na coś zda!!!!!
    próbować trzeba!

    macie jeszcze jakieś pomysły?
  • #6
    serwek
    Level 25  
    To chyba jednak padnięty silnik napędu/kręcenia butelką toneru na 70%, bez 30% -bo powinien wywalić kodem na pulpit ;/ hmmmm...
    Hmmm..... ale jeszcze
    Mogł (odkurzacz- słynne!) uszkodzić sam czujnik....ale zamieniałeś przecież z innej kopiarki.
    Płyta sama z siebie w tych maszynach nie strzela :?
    Sprawdź czy silnik dostaje 24V.
    Jak przestawiłeś butelkę w pozycję czujnikową "on" to po zamknięciu klapy butelka powinna sama wrócić na miejsce.
    Rozbierz plastiki (od silnika) i zobacz czy czujnik położenia butelki wogóle jest przesłaniany. Wydobądź silnik na zewnątrz ( na kabelkach ) i zobacz czy kręci bez obciążenia.
    Pozdrawiam
  • #7
    marcin4
    Level 19  
    co do kręcenia butelką to odpada bo wymieniałem cały moduł który kręci ów butelką! silnik podawania toneru w zasobniku też odpada bo podmieniałem z innej maszyny moduł dewelopera jak już pisałem wcześniej!


    dziwne!! prawda??
  • #8
    copyman
    Photocopiers specialist
    Pewnie to dość dziwne ale w EP-4000 którą przejąłem w serwis nie było czujnika z tyłu kopiarki który "widział" zamkniętą tylną ściankę i powodował rozruch przy rozgrzaniu maszyny. W konsekwencji gdy klient zmienił toner na czas - to maszyna się nie zblokowała a gdy razu pewnego nie miał tonera tylko jechał do upadłego - kopiarka zablokowała się i po włożeniu nowego ani mru mru. Poprzedni sewrwis zarządził wymianę połowy kopiarki za kilka tysięcy a powód był banalny - chociaż pociłem się ponad godzinę :-) Może w tym przypadku jest podobnie? sprawdź czujnik zamknięcia tylnej ścianki.

    C.
  • #9
    marcin4
    Level 19  
    czy chodzi ci o czujnik zamknięcia tylnej obudowy?? tej z tułu kopiarki( metalowej blachy)??
  • #10
    marcin4
    Level 19  
    panowie!

    jak już pisałem miałem za miar zmienić płyte! Zmieniłęm , zrobiłem F8 i hula aż miło! zrobiła dziś z 4 tys kopii! butelka się kręci, czerń ok, dozowanie ok!
    w celu sprawdzenia czy to rzeczywiście płyta powróciłem do starej! narazie jest ok! ale zobaczymy przy większej robocie!

    dzięki za rady!
    pozdrawiam!
    usterka zlikwidowana zamykam temat!