Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GDN20/xx czym kleicie membrany, resory itp

psooya 26 Jan 2008 08:10 2108 15
    psooya
    Level 38  
    Witam

Mam pytanie jak w temacie. Chcę wymienić tylko resory w dwóch głośnikach GDN 20 i zastanawia mnie czym to przykleić tak żeby było najlepiej. Słyszałem o butaprenie i nawet gość na giełdzie nim klei ale wydaje mi sie iż ten klej jest trochę ciężki (duża waga), inni kleili jakimś klejem do styropianu takim bezbarwnym. A ja bym chciał wiedzieć czym najlepiej przykleić albo jakiego kleju używa tonsil.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    Lucjan52
    Level 27  
    Nie wiem jakiego używa Tonsil, ale ja wilokrotnie wymieniałem membrany i resory, zawsze kleiłem budaprenem i było dobrze.
    Pozdrawiam Lucjan
  • Helpful post
    zapek42
    Level 27  
    Ja wiele głośników kleiłem butaprenem i było dobrze,równierz w tym przypadku się sprawdzi.
    Pozdrawiam ;-)

PS. Czasem super glue nie klej heheh...
  • Helpful post
    Lucjan52
    Level 27  
    Niczym się nie rozcieńcza. Czas potrzebny do złączenia powierzchni to mniej więcej 10 min. To wcale nie jest tak mało.
  • Helpful post
    djwatoo
    Level 20  
    Ja tam preferuje klej polimerowy schnie szybciej a zawsze mozna go rozcienczyc acetonem. A butapren swietnie rozpuszcza sie toluenem
  • Helpful post
    antek124
    Level 32  
    Resor dolny przyklej do cewki klejem Distal szybko-schnącym. A do kosza zastosuj butapren, lecz nie czekaj aż podeschnie. Tylko wtop cały resor w klej aż zapłynie. I pozostaw, aż do wyschnięcia całkowitego. Zastosuj dystans między cewką a rdzeniem. W tedy masz pewność 100%.
    psooya
    Level 38  
    Kupiłem polimerowy i jest napisane żeby denaturatem go rozcieńczać. Dzięki za porady. Myślałem o epidiamie do klejenia resora centrującego z cewką. Będę się doktoryzował już nie długo może drugiego głośnika nie zepsuje ale co tam na czymś się trzeba nauczyć.
    Pozdrawiam

Dodano po 36 [minuty]:

A jeszcze jedno pytanie gdzie zamawiacie oryginalne części do tonsila bo nie chcę wkładać byle czego a na allegro to widziałem, że nie za bardzo jest to co bym chciał. Jak na razie będę wklejał (w swoich głośnikach ) tylko górne resory bo to je zniszczyłem przy demontażu głośników ale nie dało się inaczej tak sie "zapiekły" padają i myślę jeszcze o przezwajaniu cewek bo do drutu nawojowego mam dostęp ale to inna bajka i muszę mieć na to czas a teraz sesja się kończy.... :-)
  • Helpful post
    djwatoo
    Level 20  
    http://www.umifon.pl/ .
    lub sklep e-tonsil tez maja duzo czesci choc nie wszystkie na stornie

Dodano po 5 [minuty]:

Klej polimerowy mozna rowniez rozcieńczac denturatem bez problemu.
    Co do epidainu to poszukal bym zrodla urzywam niestyt innego kleju tez dwuskladnikowego.
    Partacze czesto kleja na poxipol distal albo inne kleje powszechnie dostepne jednak owe kleje sa malo elstyczne a pozatym bardzo ciezke co w istotny sposob wplywa na paramtry glosnika po przez zwiekszenie maszy czesci drgajacej. Pozatym trudno jest zaapllikowac takie kleje w odpowiednio małej ilości.

A co do rozcienczania kleju mam raczej uraz i jest duze prawdopodobienstwo ze klej taki splynie po cewce. A wiadomo wtedy rozpoczynamy zabawe od nowa
    psooya
    Level 38  
    Do epidiamu to mam dostęp od lat i duże doświadczenie z mieszaniem tego kleju. Właśnie dlatego chcę się sam nauczyć kleić bo jak widziałem co potrafią zrobić niektórzy to mi się słabo robiło. Tona kleju na starą membranę i na to nowa... A takie pytanie odnośnie ustawienia cewki. Myślałem o wzmacniaczu niewielkiej mocy np 1W i generatorze sinus przestrajanym. Ustawienie cewki by polegało na zwiększaniu częstotliwości tak długo aż cewka się ustawi w odpowiedniej pozycji i przestanie drgać . Pewnie max 1Khz wystarczy. A jak wy to robicie?
    Pozdrawiam
    antek124
    Level 32  
    :arrow: Partacze czesto kleja na poxipol distal albo inne kleje powszechnie dostepne jednak owe kleje sa malo elstyczne a pozatym bardzo ciezke co w istotny sposob wplywa na paramtry glosnika po przez zwiekszenie maszy czesci drgajacej.

:arrow:
    Co ty pie... za głupoty. Distalem kleję od lat 7. I nie miałem problemu ze zwrotem ani z uszkodzeniami głośników. Nawet cewki płaskownikiem wykonywałem i żadnych problemów nie ma.
    Sobie zrobiłem głośniki pracuję bez zarzutu. Więc nie gadaj dłupot djwatoo. Bo chyba w tym to jesteś zielony jak sałata.
    djwatoo
    Level 20  
    Pracowalem w dwuch "frimach" jak serwisanty kleilem troskzi glosnikow jednie na oryginalynch klejahc i oryginalnych czesciach. Trzy lata pracy wnormlanym serisiw i rok na serwisie firmy Alphard.

Powszem zgodze głośnik gra

Ale czy zachowuje oryginalne parametry.
    Sproboj zmierzyc T_S dwuch głośników.
    psooya
    Level 38  
    Witam
    Dziś rozwaliłem nie regenerowany ale spalony GDN16/30 i tak... Cewka do membrany jest przyklejona twardym bezbarwnym klejem. Stawiam na to że jest to epidiam w 100% ponieważ widać w nim charakterystyczne bąbelki (dobrze zrobiony zawsze takie ma). Za to resor centrujący do cewki jest przyklejony klejem koloru jasno brązowego i jest dosć twardy. Myślę jednak że może to być jakaś odmiana butapreny (poza tym ten głośnik ma ze 12 albo i więcej lat więc kolor i właściwości kleju po tylu latach mogły ulec zmianie). I teraz się zastanawiam czy nie było by sensu kleić wszystkiego na epidiamie. Nie trzeba go dawać dużo a jest bardzo wytrzymały ale i też dość rzadki. Liczę na różne opinie być może wyniknie z nich coś dobrego bo zależy mi na tym alby te głośniki grały tak samo jak oryginał. Jeszcze mnie zastanawia waga membrany a moc głośnika tej samej średnicy..... Może ktoś rozjaśni czy są różne membrany czy jest to ta sama do każdej mocy?
    Pozdrawiam i zachęcam do podzielenia się wiedzą. Jak sami sobie dobrze nie zrobimy to nikt nam nie zrobi z takiego wychodzę założenia :-)
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Remat wałkowany wiele razy. Resor do kosza i membrany kleimy czymś a'la butapren, a cewke do resora i membrany sztywnym klejem dwuskładnikowym w umiarkowanej ilości.