logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór zabezpieczenia nadprądowego i przewodów dla wciągników, suwnic 3-fazowych

tpitek 26 Sty 2008 22:31 8726 7
REKLAMA
  • #1 4739497
    tpitek
    Poziom 10  
    Proszę o poradę: Nie jestem elektrykiem - pracuję w firmie instalującej urządzenia przemysłowe (wciągniki, suwnice). Za każdym razem gdy przygotowuję wycenę montażu urządzenia spotykam się z problemem jakiego rodzaju i wielkości zabezpieczenia oraz przekroju przewodów należy użyć do zasilania. Wartości jakie znam to moc znamionowa urządzenia oraz długość przewodu zasilającego. Urządzenia produkowane są na przyłącze 3xfaza + 1xPE. Wiem też, że powinniśmy stosować zabezpieczenia o charakterystyce "C".
    Pytanie: w jaki sposób dobrać zabezpieczenie nadprądowe oraz przekrój przewodów? czy można gdzieś pobrać program który ewentualnie to wyliczy?
    Za wszystkie rady z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 4739532
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    tpitek napisał:
    Proszę o poradę: Nie jestem elektrykiem - pracuję w firmie instalującej urządzenia przemysłowe (wciągniki, suwnice). Za każdym razem gdy przygotowuję wycenę montażu urządzenia spotykam się z problemem jakiego rodzaju i wielkości zabezpieczenia oraz przekroju przewodów należy użyć do zasilania. Wartości jakie znam to moc znamionowa urządzenia oraz długość przewodu zasilającego. Urządzenia produkowane są na przyłącze 3xfaza + 1xPE. Wiem też, że powinniśmy stosować zabezpieczenia o charakterystyce "C".
    Pytanie: w jaki sposób dobrać zabezpieczenie nadprądowe oraz przekrój przewodów? czy można gdzieś pobrać program który ewentualnie to wyliczy?
    Za wszystkie rady z góry dziękuję!

A projektanci urządzenia to na urlopie ??
    Na tabliczce znamionowej powinna być moc urządzenia i czasem tez bywa maksymalny pobór prądu
  • REKLAMA
  • #3 4740115
    tpitek
    Poziom 10  
    Projektanci z Niemiec. W dokumenacji jest podawana moc urządzenia i uwaga że należy dobrać odpowiednie zabezpieczenie. W przypadku suwnic sprawa jest prostsza bo mają skrzynce zabezpieczenie gł. np 20A, i tu wiem że na zasilaniu należy dobrać zabezpieczenie następnej wielkości. We wciągnikach trochę się to komplikuje bo one nie mają w sobie zabezpieczeń.
  • REKLAMA
  • #4 4740188
    Poziom 36  
    Ocena: 411
    tpitek napisał:
    Projektanci z Niemiec. W dokumenacji jest podawana moc urządzenia i uwaga że należy dobrać odpowiednie zabezpieczenie. W przypadku suwnic sprawa jest prostsza bo mają skrzynce zabezpieczenie gł. np 20A, i tu wiem że na zasilaniu należy dobrać zabezpieczenie następnej wielkości. We wciągnikach trochę się to komplikuje bo one nie mają w sobie zabezpieczeń.

a jaka moc maja te urzadzenia ?
  • REKLAMA
  • #6 4740651
    tpitek
    Poziom 10  
    Moc urządzeń zależna od udźwigu oraz ilości mechanizmów
  • #7 4740832
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Wydaje się mi, że stawiasz problem "na głowie".
    Ty dajesz inwestorowi warunki jakie powinien zapewnić dla poprawnego zasilania twoich urządzeń, a on musi (znając swoją sieć enegretyczną) policzyć kable zasilające aby zapewnić odpowiedni spadek napiecia na zasilaniu, zapewnienie ochrony przeciwporażeniowej oraz przegrzanie kabla zasilającego.
    Możliwość druga to występujesz do inwestora o udostępnienie danych na temat:
    - napięcie rzeczywiste w punkcie zasilania,
    - składowa początkowa prądu zwarciowego w punkcie zasilania,
    Zamiast tych dwóch danych może ci udostępnić schemat siec do punktu skąd masz zasilić swoją maszynę z parametrami sieci (dane trafo, długości i przekroje kabli, rodzaje i prądy zabezpieczeń itd).
    - długość kabla zasilającego,
    i na podastawie tych danych jakiś elektryk (najlepiej z uprawnieniami projektowymi) wylicza ci przekrój kabla.
    Zabezpieczenie dobierasz do mocy elementów pracujących jednocześnie np. podnoszenie i jazda wózka lub suwnicy.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #8 4741972
    tpitek
    Poziom 10  
    W praktyce wygląda to tak, że inwestor doprowadza zasilanie do zestawu wyjsciowego czyli do włącznika głównego urządzenia który jest już po stronie dostawcy. Wtedy pada pytanie za strony inwestora jaka jest nam potrzebna wielkość zabezpieczenia. I tu mam problem odpowiedzieć bez konsultacji z elektrykiem (którego jeszcze nasza firma nie zatrudnia ;).
    Myślałem że wystarczą mi takie dane jak moc urzadzenia oraz dł. kabla zasilajacego do dobrania zabezpieczenia ale się chyba przeliczyłem. Chyba rzeczywiscie zostawię ten problem elektrykom - bo to wciąż dla mnie czarna magia.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Dobór zabezpieczeń nadprądowych i przekrojów przewodów dla wciągników i suwnic trójfazowych wymaga uwzględnienia mocy znamionowej urządzenia oraz długości przewodu zasilającego. Urządzenia te mają przyłącze 3x faza + 1x PE, a zabezpieczenia powinny mieć charakterystykę typu "C". W przypadku suwnic często stosuje się zabezpieczenia główne o znanej wartości (np. 20A), a na zasilaniu dobiera się zabezpieczenie o następnym większym rozmiarze. Wciągniki zwykle nie mają wbudowanych zabezpieczeń, co komplikuje dobór. Kluczowe jest uzyskanie od inwestora danych dotyczących napięcia w punkcie zasilania, prądu zwarciowego, schematu sieci oraz parametrów transformatora i kabli, co pozwala elektrykowi z uprawnieniami projektowymi na właściwe obliczenia przekroju przewodów i zabezpieczeń. Do wsparcia doboru zabezpieczeń może być użyteczny suwak doboru firmy Moeller, dostępny na ich stronie internetowej. W praktyce jednak dobór zabezpieczeń i przewodów powinien być wykonany przez wykwalifikowanego elektryka, gdyż wymaga znajomości sieci energetycznej i norm bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA