Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Syriusz TC-502, zwężony obraz, zielony, czerwony obraz.

adaminek18 27 Jan 2008 01:34 3226 33
    adaminek18
    Level 18  
    Witam! Przeglądałem chyba wszystkie posty odnośnie OTV Syriusz TC-502 ale nie znalazłem sobie równej usterki:(
    Otóż po włączeniu od razu wyświetla się zwężony góra-dół obraz przez chwilę zielony, potem czerwony, potem niebieski i znów przyciemniony zielony i tak się utrzymuje:) Przyznacie, że dziwna usterka:) A teraz konkrety: Bezpieczniki wszystkie sprawne, napięcie na BU208=297V, B+=141V. Mam schemat, ale mam niewyraźną stronę 4 z trafem linii i powielaczem, kineskopem. Może ktoś posiada?? Dzięki z góry!

Dodano po 16 [minuty]:

Jednak B+ma wartość 131V, przepraszam.

Dodano po 16 [minuty]:

Każdy z kolorów wyświetla się na zwężonym ekranie przez około 2sekundy. Dopiero jak ponownie wskoczy zielony to zostaje. Każdemu kolorowi dotyczą poziome fale, linie. Fonia jest, można ustawić kanał.
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Wymień elektrolity w przetwornicy, potem pomierz wszystkie napięcia wychodzące , +B ma mieć 142v i wtedy zobaczysz co się będzie działo .
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Wymień C 577 , sprawdź D 423 a potem kolejno odłączaj wzmacniacze i zobaczysz kiedy to napięcie wzrośnie .
    Dławik też sprawdź .
    ALUŚ
    Level 36  
    Nie mam schematu na komputerze , to przesłałbym Ci .
    Ale jeżeli Masz płytkę kineskopu to na razie Ci wystarczy , żeby to napięcie sprawdzić , ponieważ idzie na PK .
    ALUŚ
    Level 36  
    Odłącz to napięcie od PK jeżeli wzrośnie to pozostają wzmacniacze .
  • Helpful post
    Roman Wosicki
    Level 25  
    Kolego jak możesz mieć taką różnicę napięć na cewce L513 w 200V'ach? Proponuję to jeszcze raz sprawdzić. Wynika z tego że na PK nie dochodzi 200V. Tutaj masz porządny schemat.
    Link nieaktywny. [@m]
    adaminek18
    Level 18  
    Oczywiście Panie Romanie ta różnica wynikała zimnego lutu, których się pozbyłem. B+ w całej gałęzi ma wartość 130V. Problem nadal nie rozwiązany. Dziękuję za schemat, może teraz będzie łatwiej.
  • Helpful post
    Roman Wosicki
    Level 25  
    Ja się pytałem o +200V. To 130 to na końcu można podciągnąć w przetwornicy. Do PK powinno dochodzić to 200V.
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    adaminek18 wrote:
    Inne napięcia wychodzące w przetwornicy są w porządku. Napięcie z 2wyprowadzenia(200V) wynosi 208V ale za cewką 130V

Zobacz jak mnie wprowadziłeś w błąd , ja Ci cały czas podpowiadam jak by było napięcie 200v za małe , a ty nie napisałeś , że po usunięciu przerwy jest dobre :|

Na drugi raz nie pisz , że są dobre tylko podaj wartości .

+B jeżeli ma 130 V to wymień C 530 i reguluj R 522 i mierz na D 512 patrząc czy się zmienia , ma być 142v.

Powielacz z neptuna jeżeli jest sprawny to może być .
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Możesz wstawić dwa po 47µF na 350v będą mniejsze.

R 522 reguluje ?
    adaminek18
    Level 18  
    Podstawiłem właśnie 2x47/350. Oprócz tego wymieniłem C570, C563, C514. Ustawiłem R522 na 142V i teraz po włączeniu też na początku zmienia się powierzchnia kineskopu kolorami(pas na wysokości połowy ekranu na środku). Po chwili cały ekran jest przyciemniony nie widać żadnych kontur, nic. Regulując potencjometrami R240-242 cały ekran przybiera jednolity kolor, w zależności od ustawienia.

Dodano po 44 [minuty]:

Oczywiście obraz nie jest gładki, widoczne linie i cały "chodzi".

Dodano po 5 [godziny] 43 [minuty]:

Po podaniu sygnału Video na 20 i 18 punkt Eurozłącza (Video IN Video GND) i ustawieniu TV na AV, Obraz przestaje drgać ale nadal utrzymuje się jeden kolor.
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Nie napisałeś czy wymieniłeś elektroliciki po pierwotnej stronie zasilacza ?
    Teraz wymień wszystkie elektrolity w gałęzi zasilania 12v , opory R 240-242 ustaw w środkowe położenie , nasycenie kolorów ustaw na minimum .
    Teraz balans statyczny R 405 , 425 ustaw tak , żeby obraz był w miarę czarno biały jeżeli tak będzie , podnieś nasycenie kolorów i ewentualnie skoryguj balans dynamiczny R 240-242 i napisz jaki efekt .
    adaminek18
    Level 18  
    [quote="ALUŚ"]wymień wszystkie elektrolity w gałęzi zasilania 12v.

Ale zasilania z przetwornicy? Czyli C534, C535, C536 i tyle?

Dodano po 25 [minuty]:

Wymienione kondensatory to C512 C513 C514 C515 C516 C517 C518 C519 C524 C525 C570 C563 C530. Może zapomniałem o jakimś?
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    ALUŚ wrote:
    Nie napisałeś czy wymieniłeś elektroliciki po pierwotnej stronie zasilacza ?
    Teraz wymień wszystkie elektrolity w gałęzi zasilania 12v

Ja pisałem o elektrolitach :D

W zasilaniu 12v są : C 534 , 536 , 575 , 263 , 229 , 249 , 267 .
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Jeżeli na elektrolicie sieciowym masz ok. 310v to wszystkie .
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    [quote="ALUŚ" ] opory R 240-242 ustaw w środkowe położenie , nasycenie kolorów ustaw na minimum .
    Teraz balans statyczny R 405 , 425 ustaw tak , żeby obraz był w miarę czarno biały jeżeli tak będzie , podnieś nasycenie kolorów i ewentualnie skoryguj balans dynamiczny R 240-242 i napisz jaki efekt .
    [/quote]

Teraz zastosuj to i napisz czy obraz jest czarno biały , a potem co z kolorami .
    adaminek18
    Level 18  
    Regulacja R405 i R425 nic nie daje obraz ciągle jest taki sam (ciemno zielony, zwężony). Nasycenie kolorów zmieniałem z pilota, bo nie wiem który R?

Teraz sprawdzałem jak sie zachowa przy sygnale z Eurozłącza i jest to samo:(

Po odjęciu płytki dekodera na ekranie jest także ciemno zielony pas, dodatkowo takie rozjaśnienie delikatne wokół tego pasa. To pozwoli wyeliminować dekoder?
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Jak byś mógł wkleić zdjęcie to by było łatwiej Ci podpowiedzieć.

Jeżeli szerokość obrazu jest dobra a pion zwężony to wymień C 550 i reguluj R 573 .
    Sprawdź czy reguluje R 614 , 618 , jeżeli któryś nie reguluje to w tym obwodzie sprawdź elementy .
    Wzmacniacze sprawdź według tego i napisz co się dzieje .

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html
    adaminek18
    Level 18  
    Na szybko bez mierzenia to przy regulacji R618 zwęża się lub rozszerza obraz(raczej prawidłowo) natomiast przy regulacji R614 biała linia u góry ekranu wyostrza się lub mgli. Reszta obrazu nadal przyciemniona zieleń. Zaraz sprawdzę wzmacniacze.

Dodano po 52 [minuty]:

Wykonałem punkt A. odpiąłem opory 470 Ohm od każdej katody i sprawdziłem. Wszystkie prawidłowe. Podłączyłem B jak w standardzie (n.11) natomiast R podłączyłem pod G, a G pod R. Po włączeniu świecenie na ciemno-zielono zabarwienie lekkie od góry i dołu czerwonym. Czyli kineskop do wymiany? Nawet odpinałem całkowicie R (zostawał B na swoim miejscu i R w miejscu G) lub G (zostawał B na swoim miejscu i G w miejscu R). Zawsze ciemno-zielony kineskop.

Dodano po 27 [minuty]:

Mam Neptuna M515 i tam jest identyczny kineskop. Neptun dobry jest, ale jakby Syriusz odpalił z kineskopem od Neptuna to bym zostawił bo tu (w Syriuszu to i eurozłącze i zdalne sterowanie jest.
    adaminek18
    Level 18  
    Po zamianie kineskopu jest widoczna cienka pozioma linia koloru bordowego przez całą długość. Na środku ekranu.

Dodano po 24 [minuty]:

Napięcia wzmacniaczy RGB to równe trzy wyniki 228V. Katody: R=55V G=50V B=50V.

Na C427 (10u\350) jest 219V, a na płycie jest napisane 200V. :(
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Napisałeś , że kineskop w Neptunie był dobry , ale napięcia na katodach są małe . Wzmacniacze zablokowane i dlatego 200v masz podwyższone .
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Napięcia katod teraz są dobre .
    Podstaw C 558 , 565 , dokładnie jeszcze raz przerwy i zimne luty i cewki odchylające .