logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VUW 180 XE - Ogólny przegląd i początek kłopotów.

telcontar88 27 Sty 2008 14:44 5932 2
REKLAMA
  • #1 4741177
    telcontar88
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Od paru lat jestem użytkownikiem powyższego pieca, w październiku ubiegłego roku przyjechali fachowcy, którzy go montowali wykonać ogólny przegląd sprzętu. Zrobili jak zrobili, jako że w tej dziedzinie jestem laikiem nie wiedziałem do czego się przyczepić... do momentu, kiedy zobaczyłem jak pan M***** szuka w swej walizce nowego filtru czy elementu zaworu, nie znajdując go wziął stary, o którym wcześniej mówił, że "złom" i począł scyzorykiem zdrapywać z niego osad, chuchać dmuchać itp... W tym momencie moja wiara w jego fachowość drastycznie podupadła.

Pojechali, skasowali ponad 2 stówki... i pierwsze "objawy" spartaczonej roboty/złej regulacji.

-Tak jak wcześniej ogrzewanie chodziło na 2 - 4(w wielkie mrozy) tak teraz dolnym zakresem stała się 3.

-Fachowcy nie odpowietrzyli układu po ponownym napuszczeniu wody - musiałem zrobić to sam. Wszystko poszło ok, aż tu nagle po paru miesiącach, właściwie 3 dni temu ciśnienie spadło poniżej 0,5 jednostki.

-Wraz ze spadkiem ciśnienia piec zbuntował się i przestał grzać wodę (tą zwykłą, do kranu), nie to żeby chciał a nie mógł, ale nawet nie zapala się kontrolka grzania wody. Dopuściłem wody, odpowietrzyłem, ciśnienie wzrosło ale wody ciepłej jak nie było tak nie ma. Dodam, że c.o. działa normalnie, tylko jakby rozregulowanie.

Z tego tytułu mam parę pytań:

-Czy zmieniona regulacja pieca to po prostu wina tego, że fachowcy zmienili jakąś skale, czy może spadła wydajność pieca (pali tyle samo gazu a słabiej grzeje).

-Czy jest jeszcze jakiś sposób (poza wołaniem ekhmm "fachowców") aby zmotywować piec do grzania wody?

-Czy w wypadku gdyby była to wina fachowców, jest jakiś sposób aby im ją udowodnić i żądać naprawy usterek nieodpłatnie?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4747094
    serwo66
    Poziom 25  
    Ocena: 292
    za mało opisałeś usterkę , czy kocioł załancza się po odkręceniu kranu i czy widać jakiś znak na panelu kotła że grzeje ciepłą wodę czy nic się nie dzieje. spadek ciśnienia może być spowodowany pękniętą membraną w naczynku wyrównawczym sprawdzić można na wentylku jeśli leci woda naczynko do wymiany (brak winy serwisanta), lub brakiem ciśnienia w naczynku (nie sprawdzono ciśnienia prz przeglądzie) lub wyciekiem wody z instalacji c.o. do sprawdzenia we własnym zakresie oczywiście mowa o układzie z zamkniętym obiegiem c.o.

Dodano po 2 [minuty]:

może być jeszcze zanieczyszczony filtr wymieniony przez fachowca
  • #3 4748265
    telcontar88
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Po odkręceniu wody nie ma żadnej reakcji (nie zapala się dioda przy ikonce z kranem, piec nawet nie próbuje wystartować, wyłącza się pompa od c.o. - to chyba normalne, bo tak było zawsze). Po "zresetowaniu" pieca (przekręcenie pokrętła na 'zapłon" i ponownie na 'zał' c.o. i grzania wody) załącza się grzanie wody na potrzeby c.o., z wodą do kranów niestety ponownie nic.

Obecnie prowizorycznie 'podgrzewam' wodę w ten sposób, że nastawiam c.o. na max, piec się grzeje i idę się kąpać, zanim przepływ wody ochłodzi układ daję radę pozmywać itp.

W pudełku z częściami, które wymienili jest membrana...

Co do wycieku wody, z tego powodu serwis został wezwany na przegląd, któregoś dnia pod piecem była kałuża wody ni z tego ni z owego, a z ciśnieniem działy się wszystkie możliwe komedie.

Dzięki śliczne za odpowiedź.
REKLAMA