logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Scorpio - Jak zresetować komputer ABS bez wizyty w serwisie?

felu 20 Wrz 2002 22:21 7014 10
REKLAMA
  • #1 45228
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Czy ma ktos jakis program do diagnostyki fordow???Chodzi o Scorpio a konkretnie o ABS.Sprawdzilem wszystkie czujniki sa OK.Znajomy powiedzial ze trzeba wyresetowac komputer poniewaz moze miec bledne odczyty i wlaczac stan serwisowy.Niestety kosztuje to 140 zeta a pewnie polega na zwarciach w kostce(tak jest w BMW).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 45465
    Kkuba79
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A czy zdejmowałeś kleme z akumulatora na chwile? może błąd tak się skasuje :) pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 45468
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    tak jak napisał kolega zdejm klemę z akumulacji na kilkanaście minut i podłącz od nowa w ten sposób zresetujesz komputer, a do badania komputera jest program OBD
  • #4 45652
    felu
    Poziom 17  
    Dzieki.Zdejmowalem kleme :( i nic (cala noc byla zdjeta).Bylbym wdzieczny o jakies dane tego programu.Stronke gdzie go znalesc i jak podlaczyc do samochodu.
    Pozdrawiam.
  • #5 45869
    felu
    Poziom 17  
    Wijar czy mozesz podrzucic mi cos o tym programie???Skad go wziac i jak go obslugiwac.
  • REKLAMA
  • #7 46033
    felu
    Poziom 17  
    Zgadzam sie z Mgim.Czy mozesz mi podrzucic cos o tym jak zrobic taki reset, albo jakis program do forda???Plissssss!!!
  • #8 46211
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    bardzo dużo softu i opisu na temat obd i innych programów diagnostycznych łącznie z interfejsami do nich jest na diakom.ru to istna kopalnia, poszukajcie tam wszystko co was interesuje powinniście znaleźć, a ja jak coś znajdę u siebie (bo nie wiem gdzie to wszystko zapodziałem chyba mam na drugim kompie albo w firmie) to wrzucę tu.powodzenia.
  • REKLAMA
  • #9 46321
    felu
    Poziom 17  
    WIELKIE Dzieki Wijar!!!!Ale czy mozesz podac pelny adres tej stronki.Nie wchopdzi mi ani www.diakom.ru ani http://diakom.ru.
    Jak cos znajdziesz to podrzuc:).
    Pozdrawiam.
  • #10 46777
    simflick
    Poziom 1  
    Stronka wchodzi jest po rosyjsku :) www.diakom.ru:8001
  • #11 47106
    felu
    Poziom 17  
    Dzieki!!!!Jak sprawdzalem to musieli miec jakies problemy.Dziala nawet tlumaczenie na angielski:).
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem resetowania komputera ABS w Fordzie Scorpio bez konieczności wizyty w serwisie. Użytkownik sprawdził czujniki ABS, które są sprawne, i podejrzewa, że komputer może mieć błędne odczyty wymagające resetu. Proponowano prostą metodę odłączenia klemy akumulatora na kilkanaście minut, jednak okazało się, że nowoczesne komputery mają własne podtrzymanie pamięci i ta metoda nie skutkuje. Zalecane jest użycie specjalistycznego oprogramowania diagnostycznego OBD do resetu i diagnostyki. Wskazano stronę www.diakom.ru:8001 jako źródło oprogramowania i informacji o interfejsach diagnostycznych do Fordów. Użytkownicy podkreślili, że reset i inicjacja komputera ABS wymaga dedykowanego programu, a nie tylko prostych zabiegów mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA