logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pismo o serwisowym przyjęciu sprzętu komputerowego

izariz 27 Sty 2008 22:02 3268 6
REKLAMA
  • #1 4743004
    izariz
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam. Nie wiem, czy jest to odpowiednie miejsce ale poszukuję jakiegoś pisma, na którym będę zapisywał przyjmowany sprzęt do serwisu. Ktoś zaraz może napisać "sam sobie stwórz". Może i tak, jednak interesuje mnie formularz, który został stworzony na podstawie doświadczenia z ludźmi, zawierający może jakieś paragrafy informacyjne, itd. Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4743170
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4744420
    izariz
    Poziom 14  
    A jak mam się zapatrywać, gdy ktoś z komputerem dostarcza mi np. płyty nieoryginalne (kopiowane) i chce, żebym to też wrzucił? Czy w momencie przyjmowania takiego sprzętu mam opisywać płyty, producenta, co na nich jest (dla mnie jest oczywiste, że tak)? Czy nie będę miał wtedy przechlapane, jeżeli ktoś skontroluje mi serwis, chociaż klient podpisze się na formularzu, w którym wyszczególnię jego płyty?
  • #4 4744428
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Napisać że odbiór powinien nastąpić przed upływem jakiegoś terminu (pod groźbą naliczania odsetek) to chyba mozna, ale i tak tego zapisu nie można prawnie wyegzekwować, wiem jednak że pełni to troche rolę 'mobilizującą' i klienci nie odbierają sprzetu po roku, tylko wcześniej.
  • REKLAMA
  • #5 4744945
    izariz
    Poziom 14  
    A czy ktoś z Was mógłby mi przesłać przykładowy cennik usług serwisowych na PRV'a? Dzięki
  • #6 4746332
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4747519
    izariz
    Poziom 14  
    Ok. A jak liczycie za dojazdy, za pracę (na godziny podejrzewam) u klienta? Pytam się o to wszystko, gdyż zamierzam otworzyć serwis od godziny 17-tej, gdy już wszystkie inne serwisy zostają zamknięte i ludzie o tej godzinie zazwyczaj kończą pracę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania wzoru pisma serwisowego do rejestracji sprzętu komputerowego przyjmowanego do naprawy. Standardowy formularz powinien zawierać datę przyjęcia, dane serwisu i klienta, szczegółowy opis sprzętu (model, nazwa, opakowanie, ilość nośników ze sterownikami lub oprogramowaniem), uwagi klienta dotyczące problemów oraz uwagi serwisu opisujące wykonane czynności i zalecenia. Ważne jest także podpisanie dokumentu przez osobę przyjmującą sprzęt oraz pozostawienie kopii klientowi. Poruszono kwestię opisywania nośników z nieoryginalnym oprogramowaniem, gdzie zaleca się szczegółowe wyszczególnienie zawartości i producenta, aby uniknąć problemów prawnych podczas kontroli. Wskazano, że można wprowadzić zapis o terminie odbioru sprzętu pod groźbą naliczania odsetek, choć jego egzekwowanie jest trudne. Omówiono także wycenę usług serwisowych, która powinna uwzględniać nakład pracy, czas oraz charakter klienta, z uwzględnieniem lokalnego rynku. Poruszono temat pracy po godzinach standardowego serwisu oraz rozliczania dojazdów i pracy u klienta, sugerując rozliczenia godzinowe.
REKLAMA