logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie ceny za usługę serwisową.

skorakora 30 Kwi 2021 02:41 408 2
REKLAMA
  • #1 19408460
    skorakora
    Poziom 6  
    Ocena: 25
    Witam.
    Od pewnego czasu z racji tego że (czasami nawet nieświadomie) na lewo i prawo "chwalę" się swoją wiedzą z dziedziny elektroniki zacząłem dostawać propozycję naprawy sprzętu elektronicznego.
    Moje pytanie do was jest takie:
    W jaki sposób obliczyć/oszacować cenę za wykonaną usługę serwisową?
    Nie chcę brać zbyt dużo za serwis, ale też nie chcę nieświadomie zaniżać cen rynkowych.
    Ostatnio naprawiłem boxa to e papierosa - wymieniony został kontroler BMS oraz transil. Koszt elementów to oczywista sprawa, ale jak obliczyć koszt robocizny oraz samą usługę (diagnoza + wymiana) ?
  • REKLAMA
  • #2 19408512
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 218
    Kiedyś o to zapytałem paru naprawiaczy. W zasadzie odpowiedzi były podobne.
    Naprawa prosta (taka kilkuminutową) do 30 % wartości rynkowej naprawianego urządzenia, naprawa skomplikowana do 70%. Jeśli koszt naprawy (części i robocizna) jest bardzo duży, skonsultować z klientem, a najlepiej jeśli ma się inną robotę - pogonić. Oczywiście nie tyczy się to napraw, gdzie od razu wiadomo co należy zrobić i które można z góry wycenić pod względem części i nakładu pracy, tak jak np wymiana rozbitej matrycy.
  • #3 19408623
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    ]
    puchalak napisał:
    najlepiej jeśli ma się inną robotę - pogonić. O
    To takiego sformułowania chyba trzeba użyć :D .

REKLAMA