Witam wszystkich
Mam taki problem:
Posiadam radiowke na zwyklej skretce podpietej pod karte sieciowa. Stabilnosc polaczen jest zdecydowanie niezadawalajaca. Chialem pokrecic troszke antena i znalezc moze lepszy sygnal. Czy zna ktos moze jakis program, ktory wskazuje jakosc i moc sygnalu (dla takiego rodzaju radiowki jaka posiadam, czyli pod zwykla sieciowke)
Z gory dzieki i pozdrawiam
czyli masz ap-eka prawdopodobnie w trybie klient podłączonego do swojego
kompa po LAN-ie
musisz znać adres ap-eka i hasła dostępu
samo urządzenie powinno mieć możliwość pokazania siły sygnału (rssi)
no to już sprawa dogadania z administratorem sieci
takie jeszcze pytanko. Czy jest jakis programik ktory pokazuje jakosc i sile sygnalu, zeby mozna ustawic antene we wlasniwym polozeniu. Wiem sluza do tego specjalne mierniki, ale moze jest tez jakis programik ktory chociaz orientacyjnie pokazalby te wartosci. Niestety moj admin jest jakby to powiedziec nie urzywajac przeklenstw, nie interesuje sie wogole sprawami swoich klientow, nie odbiera telefonow, jakby to powiedziec ma wszytkich gdzies. Niestety jestem na niego skazany, nie mam innej alternatywy. Neo jest u mnie nieosiagalne, kablowka i inne sieci radiowe tez. Dlatego chcialbym sam przekierowac antene. Prosze o pomoc.
Dodano po 4 [godziny] 18 [minuty]:
czy jest ktos w stani mi pomoc? A moze jest mozliwosc sprawdzenia jakosci i sily sygnalu z poziomu acces pointa ...wie ktos moze jak to zrobic?
Jeśli masz adres IP AP'ka to na pewno się da... niestety wartości dość przekłamane...
Zapomniałem dodać że jeśli nie znasz hasła to możesz spróbować odnaleźć na necie instrukcji obsługi AP(jeśli jej nie masz) tam jest hasło uniwersalne... jeśli ono zostało zmienione przez kogoś to możesz zrobić Twardy reset (w instrukcji pisze jak) wtedy AP powinien wrócić do ustawień fabrycznych.
Jak go wyszukać... szczerze to nie mam pojęcia czy istnieje jakiś program ale spróbował bym tak:
Sprawdź jakie masz IP karty sieciowej, przykładowo niech to będzie xxx.xxx.x.12x spróbuj wtedy wpisać w przeglądarce xxx.xxx.x.120 moze akurat uda ci sie i trafisz na AP.
zciągnij program NETWORK STUMBLER, pokaże ci wszystkie dostępne w okolicy sieci oraz siłę sygnału jaki dociera do ciebie.
Bardzo prosty i skuteczny program, a poza tym większość instalatorów WI-FI używa go aby ocenić możliwości i sens instalacji w kiepskich lokalizacjach.
Po pierwsze: Net Stumbler
Po drugie: autor tematu posiada klienta WiFi podłączonego po zwykłą sieciówkę.
Do AP-ka się nie dostaniesz, chyba, że admin zostawił hasło domyślne.
Załatw laptopa z kartą Wifi, aby podpiąć sie pod Twoją antenę i ustawić na najmocniejszy sygnał używając w/w programu.
Albo kartę Wifi do Twojego kompa i to samo.
A tak ogólnie, to najprościej pójść z flaszką albo bejsbolem do admina.
NetStumbler (also known as Network Stumbler) is a tool for Windows that facilitates detection of Wireless LANs using the 802.11b, 802.11a and 802.11g WLAN standards
więc wtf ??
zibq napisał:
i co z tego ??
zibq napisał:
Do AP-ka się nie dostaniesz, chyba, że admin zostawił hasło domyślne.
Załatw laptopa z kartą Wifi, aby podpiąć sie pod Twoją antenę i ustawić na najmocniejszy sygnał używając w/w programu.
Albo kartę Wifi do Twojego kompa i to samo.
A tak ogólnie, to najprościej pójść z flaszką albo bejsbolem do admina.
jasne, gdy konkurencja kwitnie to każdy Admin udostępni swój sprzęt żeby sobie klient mógł niebo skanowac <lol> i najlepiej żeby mógł za pomocą jego sprzętu odbierać sygnał od kogoś innego, i jeszcze za to płacił temu komuś <muhehe> pomyśl troche zanim kogoś zaczniesz krytykować, nie mająć racji.
druga sprawa, jeśli administrator ma w kiju klientów, to ma jakiś powód, a Ty drogi userze mając fizyczny dostęp do AP-ka możesz zrobić wszystko.
trzecia sprawa, jeśli mająć fizyczny dostęp do AP-ka nic nie zrobiłeś, to nic ci nie da kręcenie anteną bo i niby po co, jeśli w eterze są inne sieci to i tak konfiguracja AP-ka nie pozwoli na samowolne podpięcie się do innej sieci.
czwarta sprawa, jeśli zaczniesz dłubać przy AP-ku który nie jest twój, to bądz pewien że bekniesz za to o ile admin choć czasem przegląda logi i raporty z sieci. -> konsekwencją może być że zostaniesz bez netu
no ale dla zasady tak jak kolega wyżej napisał poproś kogoś z lapkiem albo pożycz kartę wi-fi i zobacz co w eterze nadaje.
zibq napisał:
i co z tego ??
Jak to co z tego? Radzisz koledze zainstalować NetStumbler na kompie ze zwykłą sieciówką podpiętą pod klienta WiFi. Jak on ma zobaczyć siłę sygnału?
Chyba telepatycznie
Cytat:
jasne, gdy konkurencja kwitnie to każdy Admin udostępni swój sprzęt żeby sobie klient mógł niebo skanowac <lol> i najlepiej żeby mógł za pomocą jego sprzętu odbierać sygnał od kogoś innego, i jeszcze za to płacił temu komuś <muhehe> pomyśl troche zanim kogoś zaczniesz krytykować, nie mająć racji.
Masz chyba problem z rozumieniem tekstu pisanego. Kolega napisał, że nie ma innej alternatywy, radziłem mu dogadać się z adminem a nie włamywać się na AP-ka i skanować puste niebo.
Jeśli uraziłem tym NetStumblerem - przepraszam.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownik posiada radiowęzeł WiFi podłączony do zwykłej karty sieciowej na skrętce i doświadcza niestabilności połączenia. Poszukuje programu umożliwiającego pomiar jakości i siły sygnału radiowego, aby samodzielnie ustawić antenę w optymalnej pozycji. W dyskusji zasugerowano, że dostęp do parametrów sygnału (RSSI) można uzyskać bezpośrednio z Access Pointa (AP), jeśli zna się jego adres IP i hasło administracyjne, jednak w przypadku braku dostępu do AP i niechętnego administratora sieci jest to problematyczne. Proponowano użycie programu NetStumbler, który skanuje dostępne sieci WiFi i pokazuje siłę sygnału, ale wymaga posiadania karty WiFi, co użytkownik nie ma. Wskazano, że pomiar sygnału z poziomu zwykłej karty sieciowej podłączonej do klienta WiFi jest trudny lub niemożliwy. Dyskusja podkreśla konieczność fizycznego dostępu do AP lub posiadania odpowiedniego sprzętu (np. laptopa z kartą WiFi) do skutecznego pomiaru i regulacji anteny. Wskazano również na ryzyko ingerencji w sprzęt sieciowy bez zgody administratora. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.