logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Toshiba 460CDT i PCMCIA Cardbus 32 czy 16 bit?

guliweros 28 Sty 2008 22:54 1626 3
REKLAMA
  • #1 4746763
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Od trzech dni przeszukuje Elektrode i znalazłem wiele róznych informacji na temat moich watpliwości.

Ale do rzeczy :

Mam starego laptopa Toshiba 460CDT ( 166 MMx ) z win 98 SE.
    Chciałem zainstalowac karte sieciowa WiFi.
    Laptop posiada złącza PCMCIA .
    W biosie jest mozliwośc wyboru trybów pracy tego złącza

1 - PCIC (czyli chyba - PCI Card )
    lub
    2 - CardBus/16 bit

Zastanawiałem sie czy druga opcja to mozliwośc włożenia kart 32 bitowych ( cadrbus) / lub 16 bitowych,
    czy też zapis CardBus/16 bit oznacza tylko mozliwośc wspólpracy z kartami 16 bitowymi ??

Nie mam żadnej karty, do sprawdzemnia, dzisiaj z laptopem poszedłem do sklepu gdzie sprzedawca wykonał próbe.Po włożeniu karty PCIMCIA WiFi 32 bit Pentagram, została ona rozpoznana, w czasie instalacji sterownikow system poprosił o płyte instalacyjną Win 98. Poniewaz nie miałem swojej płyty a w sklepie znalazła sie jakaś ale chyba z Win 98( nie SE ) z tej płyty doinstalował wymagane pliki.Po zainstalowaniu oprogramowania obsługi karty nie udało sie z niej uzyskac połączenia.
    Nie bardzo miałem nawet możliwośc podejrzenia co sie dzieje na ekramie - stałem z drugiej strony lady.

Nie wiem teraz czy w tej sytuacji mój komputer nie bedzie odsługiwał kart 32 bitowych i dac sobie spokój , czy był to błąd instacji i powinienem nabyc jakąś karte i próbować samodzielnie ponownie.

Zgóry dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4746772
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Skoro dało się tą kartę włożyć to znaczy, że laptop obsługuje karty 32-bitowe (tym bardziej, że karta jest rozpoznawana).
  • REKLAMA
  • #3 4750340
    guliweros
    Poziom 19  
    mbo napisał:
    Skoro dało się tą kartę włożyć to znaczy, że laptop obsługuje karty 32-bitowe (tym bardziej, że karta jest rozpoznawana).

Tak tez mi sie wydawało ( na chłopski rozum ) ale sprzedawca powiedział że w moim leciwym i poczciwym laptopiku mam złącze z obsługa tylko 16 bitowych kart które rozpoznało ta 32 bitową ale nie będzie ona prawidłowo pracowac .

Mam jeszcze jedno pytanie
    Czy karty PCMCIA w jakis sposób obciążają procesor,
    w przypadku kart pod USB znalazłem info o ninimalnych wymaganiach np. PII-400 MHz.
  • #4 4831991
    guliweros
    Poziom 19  
    Ponieważ sam szukałem i nie znalazłem odpowiedzi
    pozostawię ja " dla potomnych"

Toshiba 460 CDT - obsługuje karty PCMCiA 32 bitowe - sprawdzone na dwóch różnych kartach.
    Nalezy pamietac o ustawieniu w Bios trybu pracy na CardBus ( domyslnie jest PCIC )

Problem rozwiązany, temat zamykam.
REKLAMA