logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przełącznik monitora 2 do 1 z przerzutnikiem T i przekaźnikami?

Mad Bekon 24 Gru 2003 20:36 1780 12
  • #1 449422
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Chcialbym do monitora wpakować taki przełącznik, który by przełączał jego wejscie miedzy 2 kompy...
    Wymyslilem to tak....

Przezutnik typu T np 7474 bedzie wlaczal lub wylaczal przekazniki no wyjscia przekaznikow wejscia monitora, do wejscia przekaznikow 1 i 2 kabel od kompów...
    Przekaznikow mozliwe ze bedzie wiecej niz jeden jesli nie znajde wieloobwodowych...

Mam tylko kilka pytan:
    - Czy ktos moglby mi podrzucić, lub wytłumaczyć jak z wyjscia przerzutnika sterowac przekaznikiem 12V (tranzystor - jak (schemat))
    - Czy ktoś ma inny pomysł, czego użyć zamiast przekaźników (np. że byloby mniejsze, albo coś)
    - Słyszałem że czasem wystepują samowolne przełączenia, co z tym zrobić?
    Jaki przerzutnik zastosować, 7474, 4013, inny?
    Nie chce na mikroprocku, bo nie mam programatorow...

Do wyjscia Q i Q' chce podłączyć diodę, prosiłbym o uwzględnienie tesh tego .... Z góry dzięki, Mad Bekon
  • #2 449609
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 868
    a mechaniczny przelacznik nie moze byc?...
  • #3 449612
    michalakmiroslaw
    Poziom 12  
    Są do tego układy scalone 4066 o ile dobrze pamiętam ale jeszcze sprawdzę i Ci podeślę ale nie dziś.
  • #4 449620
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    miluś napisał:
    Są do tego układy scalone 4066 o ile dobrze pamiętam ale jeszcze sprawdzę i Ci podeślę ale nie dziś.

No niby tak, ale to tesh mi troszke nie bardzo pasi...

bo taka roznica...

na przekazniky bylo by....
    ********************----------komp1
    wejscie monitora--------/
    ********************----------komp2

a przy 4066 musiala by byc osobna kosc do laczenia 1 kompa z wejsciem, a osobna do podlacznia stykow do 2...

4066 ma 4 styki, co by dalo w sumie z 4 kosci...

a jak gdzies znajde to najlepszy bylby przekaznik co ma (nazwijmy to) z 8 obwodow oddzielnych w sobie...
    po prostu przekaznik w tym przypadku wygodniejszy do uzycia...

Mechaniczny odpada... bo chce zeby mialo to fajny wyglad...
  • #5 449626
    michalakmiroslaw
    Poziom 12  
    scalaki są małe i można je łatwo zabudować
    a przekaźniki no to powiedzmy MT12 ale 4 szt. bo mają po dwie pary.
  • #6 449751
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    No ale właśnie w tym cały myk, źeby znaleść przekaźnik co będzie miał więcej par, powiedzmy osiem, bo takie przekaźniki są, jaknajbardziej są... Niewiem, muszę jeszcze przemyśleć ten konstrukcyjny problemik :D
  • #7 450278
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    A ja ostatnio kupilem przekazniki z uzwojeniem na 3V, sa bardzo male, ale dziala to super po podlaczeniu do buforowanych wyjsc csalakow.
    Natomiast nie wiem, czy taki przelacznik na przekaznikach jest dobrym rozwiazaniem... a moze by tak jakis de/multiplekser zastosowac?!
  • #8 450289
    michalakmiroslaw
    Poziom 12  
    możesz to zrobić na wzór karty do kompa na śledziu daj wyjście na monitor i dwa wejścia a przełącznik na zaślepce w kompie
    Może być ?
  • #9 450596
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    No troche niebardzo...
    Założenie jest takie że to ma być wbudowane w monitor, z przodu monitora ma wystawac dioda 2 kolorowa ktorej nacisnieńcie zpowoduje zmianę monitora...

Chodzi tylko o to jak to przełączać...
    Myślę że przekaźniki z kilkoma obwodami (najlepiej 8) bylby dobrym rozwiazaniem, tylko sie zastanawiam czy nie bedzie zaklucen czy cos....
  • #10 450662
    spec
    Poziom 28  
    Jezeli dasz dobre przekazniczki to zaklucen chyba za duzych nie bedzie, stymze ja bym sie raczej martwil o iskrzenie no i jesli ma byc w monitorze to nie wiem czy pole EM z cewek przekaznikow nie wplynie na prace kineskopu... a co myslisz o demultiplexerach lub nawet zwyklych kluczach przelaczajacych... takich jak sie stosuje w sprzecie AUDIO do wyboru wejsc.... ?! Wg mnie najlepsze rozwiazanie!!
    Gdzies mialem takie proste schematy... moze by sie nadalo... jesli Cie to interesuje to moge pokopac w jakichs starych notatkach itp....
  • #11 450711
    Rubik
    Poziom 15  
    Witam
    A dlaczego potrzeba aż 8 obwodów przełączać?? Przecież wystarczy 5. Pozdrawiam RUBIK
  • #12 451120
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    Bo R,G,B,Synchro H,Synchro V, ID 0, ID1... ew Masa... ale nawet jesli to 5... No pokop... Moze to nieglupi pomysl z tym demultiplekserem...
  • #13 3421028
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Chciałem zrobić przełącznik do monitorów. Mam tylko pytanie czy trzeba przełączać masy (bo jest ich od groma)??

Druga rzecz, to wyjście nieużywanej karty trzeba czymś "dociążyć" czy pozostawić w powietrzu??

Chciałem przełączać również klawiaturę, jak zbudować układ żeby komputer ciągle tą klawiaturę widział?? po odłączeniu i podłączeniu czasem gubi. Czy masę klawiatury też trzeba rozdzielać??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przełącznika sygnału monitora z dwóch komputerów na jedno wejście, wykorzystującego przerzutnik typu T (np. 7474 lub 4013) do sterowania przekaźnikami 12V. Rozważane są różne rozwiązania: mechaniczne przełączniki, multipleksery analogowe (np. układy scalone 4066), przekaźniki wielostykowe (np. MT12 z dwiema parami styków) oraz klucze analogowe stosowane w sprzęcie audio. Autor preferuje przekaźniki o większej liczbie obwodów (np. 8 styków) dla wygody połączeń, ale obawia się zakłóceń i wpływu pola elektromagnetycznego cewek na pracę monitora CRT. Poruszono kwestie sterowania przekaźnikami za pomocą tranzystorów (buforowanie wyjścia przerzutnika), problemów z samoczynnymi przełączeniami oraz konieczności przełączania sygnałów RGB, synchronizacji poziomej i pionowej oraz sygnałów ID i masy. Wspomniano też o alternatywach dla przekaźników, takich jak demultipleksery i klucze analogowe, które mogą być mniejsze i bardziej niezawodne. Pojawiły się pytania o konieczność przełączania mas oraz o obciążanie nieużywanych wyjść kart graficznych. Dodatkowo poruszono temat przełączania klawiatury bez utraty sygnału przez komputery.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA