logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze o pomoc w diagnozie problemu- nagrywarka w laptopie

sicilpol 29 Sty 2008 08:47 1076 6
REKLAMA
  • #1 4747440
    sicilpol
    Poziom 10  
    Posiadam notebook'a Toshiba m30-154.
    Nie narzekam na niego, sprawuje sie bardzo dobrze, jednak mam z nim jeden problem.
    Notebook od pewnego czasu odmawia nagrywania plyt DVD.
    Czyta DVD, ale tylko oryginalnie nagrane.
    Z plytamia CD nie ma zadnego problemu- nagrywa i odtwarza wszystko.
    Odradzono mi czyszczenie laseru plyta, nie wiem co to moze byc i co moge w warunkach domowych sprobowac?
    Niestety mieszkam w takim miejscu, gdzie jesli nie zasugeruje co to moze byc w punkcie naprawy, to za sama diagnoze zedra ze mnie niemilosiernie ;)
    Bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4747704
    maniekxx
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Możesz go oczyścić izopropanolem, tylko delikatnie.
    Mogą to byc problemy sprzętowe jak i programowre.
  • REKLAMA
  • #3 4747721
    sicilpol
    Poziom 10  
    Witaj,
    Dzieki za informacje, izopropanol to cos w efekcie podobnego do sprezonego powietrza?
    Wlasnie takim powietrzem w spray'u juz probowalam, czy efekt izopropanolu jest inny?
  • #4 4747934
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Przykro mi to mówić, ale w domowych warunkach to raczej nic nie zrobisz oprócz oczyszczenia soczewki. Sprężony gaz będzie do tego odpowiedni.
    Jeśli napęd czyta jeszcze oryginalne płyty, to jest nadzieja, że coś mu się po tej operacji poprawi.
    Zwykłe napędy optyczne czyści się i czasami reguluje (posiadają potencjometry), ale z doświadczenia wiem, że taka naprawa jest naprawą doraźną i z reguły wymienia się cały moduł lasera. Soczewki nie tylko się brudzą i rysują, ale i mętnieją po pewnym czasie.
    Na Twoim miejscu rozejrzał bym się za nowym napędem.
  • REKLAMA
  • #5 4750074
    maniekxx
    Poziom 19  
    izopropanol to nie jest sprężone powietrze!!!
    Jest to płyn do czyszczenia optyki, która odparowuje w 99...%! I nie perfumy, nie spirytus, tylko izopropanol. Zgadza sie że ma możliwość regulacji ale nie polecam tego nikomu. potencjometry służą do fabrycznego ustawienia ogniskowej i mocy lasera
  • REKLAMA
  • #6 4750173
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    powiadasz że optyka odparowywuje w 99% ? ;)

Tak napisałeś ;)
  • #7 4751170
    maniekxx
    Poziom 19  
    Bład!:) Wiadomo ze chodzi o izopropanol, a optyka wyparuje gdy potraktujesz ją np TRI.

Podsumowanie tematu

✨ Notebook Toshiba m30-154 ma problem z nagrywaniem płyt DVD – odczytuje tylko oryginalne nośniki, natomiast płyty CD nagrywa i odtwarza bez problemu. Zalecane jest oczyszczenie soczewki lasera, co można wykonać w warunkach domowych za pomocą izopropanolu lub sprężonego powietrza w sprayu. Izopropanol to specjalistyczny płyn do czyszczenia optyki, który odparowuje niemal całkowicie, różni się od sprężonego powietrza. Potencjometry w napędach optycznych służą do fabrycznej regulacji ogniskowej i mocy lasera, ich samodzielna regulacja nie jest zalecana. W przypadku dalszych problemów z nagrywaniem, często konieczna jest wymiana modułu lasera, gdyż soczewki mogą się brudzić, rysować lub mętnieć z czasem. W warunkach domowych oczyszczenie soczewki jest najprostszym rozwiązaniem, jednak w przypadku braku efektów warto rozważyć wymianę napędu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA