logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka DVD Toshiba nie czyta CD-RW - jak naprawić?

rafalesco 19 Paź 2011 15:59 4313 10
REKLAMA
  • #1 10043470
    rafalesco
    Poziom 2  
    Witam.

Mam problem. Posiadam laptopa marki Toshiba, w którym jest nagrywarka DVD.
    Kłopot polega na tym, że ta nagrywarka nie czyta płyt. Konkretnie to napęd odczytuje tylko płyty: orginalne wszystkie rodzaje, piraty tylko DVD, natomiast zwykłych CD-Rw piratów nie czyta wogóle, wkładam płyte, chwile się pokręci i znajduje płyte, ale nie czyta jej treści, wyskakuje że płyta jest czysta chociaż jest na niej coś nagrane, np. gra lub film ale nie czyta tego. Wcześniej normalnie wszystko śmigało, ale od jakiegoś czasu tak właśnie się zepsuło.
    Niewiem co mam zrobić z tym ani nawet niewiem jaka może być przyczyna tego.
    Czy może wirus? Może pełny format i wgranie na nowo Windowsa coś pomoże?
    A może poprostu trzeba wyczyścić laser? (Jeżeli chodzi o laser to jak mam go oczyścić żeby nic nie zepsuć?)

Bardzo proszę o odpowiedzi ponieważ sam nie mogę sobie poradzić z tym problemem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
    Rafał:)
  • REKLAMA
  • #2 10044268
    -100lec-
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    System to nie. Raczej laser.

Dodano po 1 [minuty]:

Wyczyść. Jak nie wiesz jak to napisz.
  • #3 10044551
    rafalesco
    Poziom 2  
    tracer97 napisał:
    System to nie. Raczej laser.

Dodano po 1 [minuty]:

Wyczyść. Jak nie wiesz jak to napisz.

No właśnie nie wiem jak mam to zrobić, żeby nic nie uszkodzić i żeby wszystko działało normalnie potem. Nie chce zepsuć.

Raz czyściłem odtwarzacz DVD marki VIVA bo też nie czytał płyt i czyściłem go wacikiem/patyczkiem do uszu nasączonego spirytusem, ale to nie za bardzo skuteczna metoda, bo działało ale tylko chwile i później znowu to samo...
  • REKLAMA
  • #4 10050309
    rafalesco
    Poziom 2  
    Naprawde niema tu nikogo kto mógł by mi pomóc ??
  • #5 10050813
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Normalnie wysuwasz tackę i czyścisz czystą woda z wacikiem do uszu soczewkę
    Lasera bezpośrednio nie widać bo jest pod soczewką użyj sprężonego powietrza aby osunąć ewentualny kurz z lasera lub dmuchnij mocno w okolice soczewki jak nie masz sprężonego powietrza
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 10051280
    rafael1985
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Najważniejsze żebyś nie zalał lasera wacik lub szmatka nawet.
    Do tego wybierz spirytus salicynowy ,gorzałka czysta,izopropanol,rozpuszczalnik.

Tylko żadnych zmywaczy do paznokci,perfum,wód kolońskich.
  • #7 10051287
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Tak tylko jak ma soczewkę z plastiku może zmatowieć po alkoholu, najbezpieczniejsza jest woda z mydłem
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 10051502
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    rafael1985 napisał:
    rozpuszczalnik.

rafael1985 napisał:
    Tylko żadnych zmywaczy do paznokci

Właśnie zmywacz do paznokci to nic innego jak popularny rozpuszczalnik zwany acetonem. To dość groźny rozpuszczalnik zwłaszcza dla tworzyw sztucznych.
    Więc zanim zalecisz czyszczenie rozpuszczalnikiem to najpierw się zastanów trzy razy.
  • #9 10051524
    rafael1985
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    pisze, że zmywaczem nie!
    Aceton czysty można sprawdzić co robi z zwykła płyta cd czyli nie!
    A rozpuszczalnikiem laser czyściłem działa do dziś ,wiec nie wiem o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #11 10051543
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Chodzi mi tylko o to, że aceton też jest rozpuszczalnikiem, i podając informację, iż rozpuszczalnikiem można to wyczyścić ktoś może właśnie złapać np za aceton.
    Chodzi tylko o ścisłość wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Toshiba zgłasza problem z nagrywarką DVD, która nie odczytuje płyt CD-RW, mimo że inne nośniki działają poprawnie. W odpowiedziach sugerowane są różne metody naprawy, w tym czyszczenie soczewki lasera. Użytkownicy zalecają użycie wacika nasączonego czystą wodą lub spirytusem salicynowym, unikając acetonów i zmywaczy do paznokci, które mogą uszkodzić plastikowe soczewki. Podkreślono również, że ważne jest, aby nie zalać lasera podczas czyszczenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA