logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić brak komunikacji z ECU Alisei N Zavoli przez port szeregowy?

grzes1608 29 Sty 2008 09:07 5866 3
REKLAMA
  • #1 4747475
    grzes1608
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam wszystkich.
    Zwracam się do wszystkich o pomocy w rozwiązaniu mojego problemu który polega na braku komunikacji z jednostki sterującej ECU – Alisei N Zavoli (LPG) poprzez port szeregowy PC.
    Poniżej postaram się opisać o co chodzi.

Kilka tygodni temu zbudowałem interfejs na układzie HIN232CP. Wszystkie elementy dobrałem zgodnie z nota katalogową układu. Do zasilania użyłem stabilizatora 7805. Niestety po podłączeniu interfejsu do laptopa (COM) i uruchomieniu software pojawia się komunikat o braku komunikacji z ECU „ERR.CODE: C01”.
    W zawiązku z tym zabrałem się do sprawdzenie interfejsu. Okazało się, ze jest echo po złączeniu lini K i L czyli fejs jest OK. Zmierzyłem również napięcia na poszczególnych pinach i również jest OK.
    Dowiedziałem się z forum, że Windows XP blokuje porty i to może być przyczyną. Uruchomiłem program UserPort, ustawiłem zakresy zgodnie z instrukcją oraz BIOS i dalej to samo – brak komunikacji z ECU.
    Laptop jakiego używam to Gericom 1.3GHz Pentium III, 256 RAM. Posiada on złącze COM, USB itp. Software otrzymałem od producenta – Zavoli zaktualizowany 10.2007r.

Niestety po 3 tygodniowej walce poddałem się a na monitorze dalej pojawia się błąd Niemożliwe połączenie, Sprawdź połączenie, „ERR.CODE: C01”.

Gdzie leży przyczyna braku komunikacji.
    Proszę o jakiekolwiek rady, wskazówki itp. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4749319
    ekrecik83
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Zainstaluj Win98 i spróbuj,może tutaj będzie przyczyna?
  • REKLAMA
  • #3 4749741
    grzes1608
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    ekrecik83 napisał:
    Zainstaluj Win98 i spróbuj,może tutaj będzie przyczyna?

Własnie zainstalowałem Win98 i dalej bez efektów - tzn. to samo co pod WinXP. Jedyny plus tej instalacji to to, że podczas nawiązywania połączenia przez program Alisei N pojawia się mały prostokącik obok zegara. Gdy na niego najeżdzam kursorem to pojawia się okienko - "COM3: wysłane-0kb/s odebrane-0kb/s" po chwili znika. W tym laptopie pod COM-em 3 jest zainstalowany modem. I tu tkwi problem! Program software Alisei N zamiast łączyć się z COM 1 do którego podłączony jest interfejs łączy sie z modemem który jest na COM 3. W tym "%$^&*@#" programie nie ma możliwości wyboru portu - porażka. Niestety modem jest wbudowany tzn zintegrowany z płytą główną laptopa. Po wyłączeniu modemu w systemie program dalej nie nawiązuje połączenia z ECU.
    Moja prośba do wszystkich - co zrobić aby program Alisei N łączył sie z COM1 a nie z COM3. Proszę o pomoc.

Ewentualnie jak zamienić te porty.
  • #4 4882379
    ekrecik83
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    odłącz modem jak się da to manualnie z płyty com zostawisz pusty i ruszy tester.
REKLAMA