logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

8051 jak podłączyć 5 wyświetlaczy LED 7 segmentowych.

AoT_Hunter_PL 29 Sty 2008 12:38 10178 9
REKLAMA
  • #1 4747970
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam potrzebuję podłączyć 5 "7" segmentowych wyświetlaczy led , które posłużą mi do wyświetlania wyniku pomiaru napięcia.

Dane muszą być przekodowane BCD, wynik tak wyświetlony (w moich dobranych zakresach pracy) aby kropka wyświetlacza przesuwała się odpowiednio z zakresem np:

1345,3V

1,2369V

0,0004V

Zakres pomiarowy od (0V) 20mV - do 2kV
    moja dokładność pomiarowa 0.02%
    Przetwornik 16bit na I^2C
    Procek 8051

Czy ktoś pomoże mi w podłączeniu tego za pośrednictwem kodera (ów) BCD , zatrzasków odpowiednio do procka ?

Pozdrawiam

AoT_Hunter_PL

Przeniosłem z Układy programowalne. [c_p]
  • REKLAMA
  • #2 4748484
    gmike
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ja cos podobnego realizuje bardzo prosto... do kazdego wyswietlacza podlacze register szeregowy 4094, datowe wyjscie jednego podlacze do wejscia dalszego a informacje zeregowo prezesuwam poprzez linie data i clk. Zeby przesuwajaca informacja niepokazywala sie to uzywam sygnal STROBE. Wszystko steruje procek...
  • REKLAMA
  • #3 4748505
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Można prosić jakiś schemat na tym bardzo mi zależy, czy chodzi CI czasem o sterowanie multipleksowe wieloma wyświetlaczami ;)?
  • REKLAMA
  • #4 4748549
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Zobacz sobie na tę stronke:
    http://www.jaglarz.com/ja/elektronika/schematlicznik.htm
    W twoim przypadku używasz procka do tego trzeba wstawić dekoder bcd na 7 segmęty(7447)zamiast osmiu sygnałów z portu wstawiasz tylko 4 i na wyjsce tego dekodera podpinasz równolegle wszystkie swoje pięć wyświetlaczy dodając 1 tranz sterujący anodą do piątego identycznie jak cztery w cytowanym projekcje.
    Załączniki:
    • 7447.doc (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4748583
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    A czy coś z tych schematów było by dobrego??

• #6 4748668
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    Tak pomyślałem po co ci to sterowanie bcd jak można sterować to przy pomocy całego portu. Ma to swoje zalety np program staje ste bardziej prosty a idealnym rozwiązaniem było by zastosowanie układu ULN2803 Scieżki są maksymalnie proste i w dodatku masz załatwiony prblem kropki.
  • #7 4748693
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Można ale każdy 1 pin wolny na porcie sie liczy , czy któryś z tych schematów jest dobry , czy coś jeszcze trzeba dodać ;)?

Dodano po 20 [minuty]:

Znalazłem jeszcze coś ciekawego:

OPIS DZIAŁANIA:

Na schemacie pokazano prosty sposób wysterowania trzech wyświetlaczy siedmiosegmentowych przy użyciu jednego enkodera. Działanie układu polega na wykorzystaniu bezwładności pamięci oka ludzkiego, które przy częstotliwości 25Hz odświeżania obrazu obserwuje ciągły obraz. Należy pamiętać iż każdy z naszych 3 wyświetlaczy należy odświeżać z częstotliwością 25Hz. Układem odpowiedzialnym za wybór wyświetlacza w danym momęcie czasu jest dekoder kodu BCD na "1 z 10". Na wejścia A B podawane są kolejno ciągi 01bin =1dec, 10bin =2dec, 11bin=3dec reprezentujące numery odpowiednich wyjść dekodera 74LS42 wysterowujących aktywnym stanem niskim L odpowiedni tranzystor PNP pracujący w jednym z dwóch stanów (zatkania lub nasycenia) i przepuszczający prąd poprzez wspólną anodę do uaktywnionych segmentów wybranego wyświetlacza. Pozostałe tranzystory są w stanie zatkania. W tym samym czasie, na wejścia D0=A-D3=D enkodera 7447 należy podać określoną daną przeznaczoną do wyświetlenia na wyświetlaczu wskazanym przez wejścia A, B ekodera 7442. Adres na wejściach A,B powinien zmieniać się z częstotliwością 75Hz.
  • REKLAMA
  • #8 4748790
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Każdy z przedstawionych tu schematów opiera sie na tej zasadzie. Jeśli oparłeś sie na liczbę wyprowadzeń procesora to w Twoim przypadku wybrał bym schemat 2 z tego postu gdzie podałeś 3 przykłady.
    Pomijając dekoder BCD/7seg masz możliwość wyświetlania nie tylko cyfr ale również i liter. np. po przekroczeniu zakresu napis FULL. przykład nr.2 też to umożliwia.
  • #9 4748833
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Czyli powiadasz ze lepiej wybrać sposób oparty na rejestrach przesuwnych, gdzie wyprowadzić OE, DATA , CLK1 i CLK2

tak wygląda organizacja moich pinów w procko 8051:

• #10 4750091
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    To jak chcesz tak maksymalnie zaoszczędzic to rozważ użycie układu PCF8574 wraz z połączeniem ULN2803 i obsługa dzieciniie prosta wysyłasz ma magistrale szeregową I2C daną ta z kolei steruje ULN2803 i maksymalnie oszczędzasz linie portów. Zajmuje to dwie linie z portu mikrokontrolera i to nie do końca bo jeszcze do tych samych wyprowadzeń możesz podłączyć inne układy pracujące na I2C.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia pięciu 7-segmentowych wyświetlaczy LED do mikrokontrolera 8051 w celu wyświetlania wyników pomiaru napięcia z przetwornika 16-bitowego na magistrali I2C. Proponowane rozwiązania obejmują użycie rejestrów przesuwnych 4094 do szeregowego przesyłania danych z sygnałem STROBE dla stabilizacji wyświetlania oraz sterowanie multipleksowe z dekoderem BCD na 7 segmentów (np. 7447) i tranzystorami do wyboru poszczególnych wyświetlaczy. Wskazano również możliwość sterowania całym portem mikrokontrolera z wykorzystaniem układu ULN2803, co upraszcza programowanie i ułatwia obsługę kropki dziesiętnej. Zaproponowano także zastosowanie układu PCF8574 do rozszerzenia liczby linii I/O poprzez magistralę I2C, współpracującego z ULN2803, co pozwala na oszczędność pinów mikrokontrolera i łatwą obsługę wielu wyświetlaczy. Omówiono konieczność odświeżania wyświetlaczy z częstotliwością około 25 Hz, wykorzystując dekoder 74LS42 do sterowania tranzystorami PNP w trybie multipleksowym. Przedstawiono różne schematy i metody, podkreślając kompromis między liczbą używanych pinów a złożonością układu i oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA