Pooglądałem sobie na stronie te PLC Unitronics'a - cenowo wyglądają naprawdę dobrze porównując do cen sterowników innych już uznanych marek ( np. w OMRONIE zapłacisz jakieś 400 tylko za panel operatorski - 2 linie po chyba 40 znaków - który przez RS232 łączysz dopiero ze sterownikiem, w Unitronics masz to już zintegrowane)
Napisz jaki zestaw wybrałeś i ile będzie kosztować - możemy porównać z podobnym zestawem innego producenta.
Ja osobiście jeszcze w żadnej maszynie się z nimi nie spotkałem - pytanie zatem brzmi, czy są heavy duty i nie ma z nimi problemu. Od ilu lat to produkują ( sprawdziłem - od 1999 - nie za długo) i czy ich rozwiązania są odpowiednio wytrzymałe dla przemysłu - to pokaże czas lub ktoś kto z tymi sterownikami pracuje.
Jeżeli ktoś chce zaistnieć na rynku to musi zejść z ceny - może tak właśnie jest z Unitronics - i może to całkiem dobry produkt.
Proste sterowanie powinno działać jak w innych PLC, ale nie znając dokładnie specyfikacji trudno powiedzieć, czy
- ma pełną gamę funkcji
- czy ma wejścia licznikowe
- czy jest możliwe używanie wejść jako wejścia przerwaniowe.
- ile czasu trwa przetwarzanie instrukcji,
- ile sterownik potrzebuje czasu od zmiany stanu na wejściu do momentu wystawienia sygnału na wyjściu
Tak naprawdę przy systemach czasu rzeczywistego właśnie to ma znaczenie i wychodzi przy zaawansowanych aplikacjach.
Gdybym ja podejmował decyzję - to zrobiłbym tak: Jeżeli to nie jest jakaś wymagająca aplikacja, która może w przypadku awarii PLC stać się niebezpieczna dla operatora - to pewnie bym dała szansę temu UNITRONICS'owi, ale jeżeli w grę wchodzą napędy, skomplikowane układy logiczne chyba bym jeszcze nie zaryzykował.
Jeżeli to jest maszyna projektowana i również robisz szafkę sterującą to zaprojektuj układ z wyłącznikiem STOP kompletnie niezależnym od pracy PLC - np. odłączając napięcie zasilania od sygnałów sterujących - w razie awarii sterownika nic się nie powinno stać - pod warunkiem, że w porę ktoś naciśnie STOP
Pozdrawiam
Powodzenia