Poszukuje sterownika PLC najtańszego, aby można było wykonać proste sterownie tzn. sterownie sygnałem 4…20mA odczytywanie wartości 4…20mA plus sygnały dyskretne. Szukałem w różnych firmach. Niektóre z nich posiadają zestawy startowe, w których jest wszystko, co niezbędne do zaczęcia swoje przygody z PLC (kabelek, soft i PLC), ale jest oczywiście haczyk mianowicie nie maja wejść/wyjść 4…20mA. Może ktoś z was poleciłby mi jakiś sterownik w cenie przystępnej.
Oczywiście mówimy o sterownikach PLC a nie przekaźnikach PLC.
Byłem na tej stronie nawet miałem przyjemność z tymi sterownikami ale tam OPLC Vision230 zaczynają się od ok. 2000zł. W te warto zainwestować ponieważ posiadają:
1.Panel operatorski
2.Wszystkie potrzebne we/wy
Mam rozumieć ze warto kupić np. M91-2-R2C lub M90-TA2-CAN.
A co napiszecie o Siemens czy GE FANUC?
Witajcie,
Problem z tanimi sterownikami jest taki że nie posiadaja wejść/wyść analogowych 4-20mA.
Siemens S7-222 też ich nie ma. Potrzebny jest dodatkowy moduł.
Easy Mollera ma dwa wejścia i jedno wyjście ale 0-10V.
O ile z wejściami można sobie łatwo poradzić o tyle z wyjściem może być problem.
Tak więc:
Jeśli masz sygnał 4-20mA, a wejścia w sterowniku 0-10V to można zastosować rezystor 500 - 510Ω i sprawa załatwiona. Na wejściu otrzymujesz w ten sposób sygnał 2-10V. Patrz schemat. Tam co prawda jest sterownik s7- 224XP ale zasada jest taka sama.
Z wyjściami jest jednak problem. Jeśli nie możesz wykorzystać sygnału wyjściowego ze steronika w formie 0-10V to chyba najlepszym rozwiązaniem jest przetwornik.
Chyba że znajdziesz jakiś tani sterownik który będzie miał to co porzebujesz. być może są- wszystkich nie znam.
Pozdrawiam
Chce wykonać proste sterowanie tzn. czytać co najmniej jedne sygnał 4...20mA i sterować co najmniej jednym sygnałem 4…20mA. Siemens w zestawie startowym nie posiada tych we/wy trzeba dokupić dodatkowy moduł jak również nie posiadają panelu operatorskiego . Unitronics mają panel operatorski ale bez we/wy analogowych i dyskretnych trzeba do kupić moduł rozszerzeń SNAP .
Koszt zestawu startowego Siemens ok. 1500zl
Koszt zestawu Unitronics ok. 2500zł
Teraz postaje pytanie czy lepiej kupić Siemens czy Unitornics a może GE Fanuc?
No to już wiemy coś więcej. Jeszcze dobrze by było podać ilość we/wy cyfrowych i możemy coś poszukać.
Siemens to uznana marka i "dla mnie" klasa sama dla siebie w świecie sterowników.
Ale do prostych zastosowań to nie wiem czy warto przełacać.
A jaki sterownik jest w tym zastawie startowym siemensa?
W zestawie startowym jest S7-200 CPU222 maks 2 rozszerzenia .
Jeśli chodzi o wejścia i wyjścia cyfrowe to już ilość ich nie gra takiej roli minimum 8 we/wy spokojnie wystarczy.
Ważne tez dla mnie jest to żeby kupić sterownik, który jest najbardziej popularny i używany.
Z moich informacji wynika ze do wiodących firm należą Siemens, GE FANUC.
tak, siemens jest liderem tego rynku.
Jeśli jesteś gotów zapłacić więcej to polecam S7-200.
Cała seria tych sterowników ma ogromne możliwości. Na początek 222 i moduł analoga wystarczy.
Ale ja uważa, że zabawa zaczyna się od 224.
Do tej rodziny jest cała masa modułów funkcyjnych (komunikacyjne, wagowe, termoparowe itp.).
Tylko wadą są ceny. Oprogramowanie też kosztuje.
Czyli podsumowując najlepiej kupić Siemens, którego wadą jest cena, ale z drugiej strony w tym zestawie startowym dają całe oprogramowanie plus kabelek. W sumie w przystępnej cenie. Może jest jakiś haczyk. Już powoli zaczynam mieć wątpliwości co do Siemensa. A może coś przeoczyłem
Ale na plusem Siemensa jest to że jest bardzo rozpowszeniony, a reszta sterowników PLC w mniejszym stopniu chodź na wyróżnienie z tych pozostałych sterowników należy GE Fanuc (ale tez nie należą do tanich). Dlatego zadałem takie pytanie bo jak zainwestować jakiś sterownik to lepiej może w jakiś, który jest popularny co za tym idzie nie trzeba się będzie przesiadać na inny soft. Najlepiej wybrać kilka z pośród kilkunastu firm. Bo reszta serowników różni się tylko softem. Programowanie w drabince jest podobne.
W grę wchodzą dwie firmy moim zdaniem GE Fanuc i Siemens.
Siemensa znam i polecam. Jeśli w zestawie startowym jest soft (MicroWin V4.0 SP5) i kabel to już się opłaca.
Zwróć uwagę na fakt, ten program pozwala programować tylko sterwniki z rodziny S7-200. Do paneli Siemensa i do innych sterowników (300 i 400) są inne programy. Cos za cos. Osobne i dość drogie programy, ale dopracowane i mogące ze sobą współpracować.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę ze sterownikami i nie żal ci kasy na naukę to siemens jest wart uwagi. Zanim zaczniesz robić urządzenia które potzebują czegoś więcej niż S7-200 upłynie jeszcze dużo wody.
GE-Fanuc jest w porównywalnych cenach. Ale oprogramowanie to taki kombajn. obsługuje zdecydowaną większość ich sterowników. Tyle że nie przekonali mnie jakością.
I jeszcze jedna uwaga. Do siemensa jest mnóstwo literatury i materiałów dydaktycznych. Na stronie siemensa są przykładowe aplikacje i programy. Duzo szybciej sie go nauczysz.
Witam,
jesli nie chcesz się "zamykać" w sterownikach Simatic, gdzie on sam w sobie jest drogi i z czymkolwiek będziesz chciał się połączyć (ethernet inne sieci niż Profibus...etc...), proponuję sterowniki które są programowane poprzez CoDeSys np. niedrogie sterowniki serii XC (Moeller) od około 1000 zł netto, trochę droższe mają ethernet na pokładzie a wszystkie wbudowany CANOpen. CoDeSys praktycznie "załatwia" wszystko to co proponują "liderzy" rynku PLC
pozdrawiam
proponuję odwiedzić:
www.codesys.pl
www.canopen.pl
Czyli podsumowując najlepiej kupić Siemens, ale posiada kilka wad do których należy słaba komunikacja z innymi sieciami „z czymkolwiek będziesz chciał się połączyć (ethernet inne sieci niż Profibus...etc...)” jeśli dobrze rozumiem. Ale z tego co już wiem to Siemens daje sobie radę z połączeniami ethernetowymi, ale standard sieci to profibus DP. Komplikacje się pojawiają przy protokole modbus.
Plusem Siemensa jest dobre wsparcie techniczne. To samo posiada GE FANUC. W Unitronics tez nie ma co narzekać.
Może ktoś jeszcze coś doradzi, napisze od czego zaczynał i co poleca na początek.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie moim postem.
Czytając te posty widać, że każdy chwali to z czym ma najczęściej do czynienia, a prawda jest taka, że Siemens, z uwagi na bliskość Niemiec i większość używanych w PL linii produkcyjnych właśnie tam była zbudowana wiedzie prym wśród sterowników używanych w Polsce.
Tak się składa, że serwisuję maszyny zbudowane na PLC różnych firm : Idec, Mitsubishi, Modicon, Omron, Siemens.
Moje spostrzeżenia:
Siemens niczym nie przewyższa konkurencji pod względem technicznym, a zdecydowanie przegrywa cenowo, dodatkowo do każdej grupy sterowników inny soft - za grube pieniądze, inne przewody połączeniowe.
Modicon ma jakieś problemy na współpracy PLC z nowszymi laptopami bez portu RS232. Adaptery USB-RS232 nie działają, trzeba instalować sporo driverów, które i tak nie zawsze działają - generalnie można o tym poczytać na różnych forach. Ktoś kto zaczyna może się zirytować brakiem komunikacji.
Nie ma problemu z japońskimi sterownikami - OMRON, MELSEC - z reguły jeden soft, w nowych sterownikach jest gniazdo USB - żadnych przejściówek tylko prosty przewód drukarkowy . Wszystkie są rozszerzalne o moduły wejść/wyjść, komunikacyjne, szybkie liczniki - generalnie tak jak u wszystkich producentów. Preferują sieć przemysłową DeviceNet.
Jeśli chodzi o moduły analogowe to przy rozdzielczości 6000 działek ceny już nie są małe i chyba w kwocie 2000pln nic nie znajdziesz, ale to w końcu jest dla przemysłu.
Zdecyduje się chyba na sterowniki unitronics przystępna cena i do mojego zastosowania powinien wystarczy panel operatorski i jeden snap załatwić sprawę.
Pooglądałem sobie na stronie te PLC Unitronics'a - cenowo wyglądają naprawdę dobrze porównując do cen sterowników innych już uznanych marek ( np. w OMRONIE zapłacisz jakieś 400 tylko za panel operatorski - 2 linie po chyba 40 znaków - który przez RS232 łączysz dopiero ze sterownikiem, w Unitronics masz to już zintegrowane)
Napisz jaki zestaw wybrałeś i ile będzie kosztować - możemy porównać z podobnym zestawem innego producenta.
Ja osobiście jeszcze w żadnej maszynie się z nimi nie spotkałem - pytanie zatem brzmi, czy są heavy duty i nie ma z nimi problemu. Od ilu lat to produkują ( sprawdziłem - od 1999 - nie za długo) i czy ich rozwiązania są odpowiednio wytrzymałe dla przemysłu - to pokaże czas lub ktoś kto z tymi sterownikami pracuje.
Jeżeli ktoś chce zaistnieć na rynku to musi zejść z ceny - może tak właśnie jest z Unitronics - i może to całkiem dobry produkt.
Proste sterowanie powinno działać jak w innych PLC, ale nie znając dokładnie specyfikacji trudno powiedzieć, czy
- ma pełną gamę funkcji
- czy ma wejścia licznikowe
- czy jest możliwe używanie wejść jako wejścia przerwaniowe.
- ile czasu trwa przetwarzanie instrukcji,
- ile sterownik potrzebuje czasu od zmiany stanu na wejściu do momentu wystawienia sygnału na wyjściu
Tak naprawdę przy systemach czasu rzeczywistego właśnie to ma znaczenie i wychodzi przy zaawansowanych aplikacjach.
Gdybym ja podejmował decyzję - to zrobiłbym tak: Jeżeli to nie jest jakaś wymagająca aplikacja, która może w przypadku awarii PLC stać się niebezpieczna dla operatora - to pewnie bym dała szansę temu UNITRONICS'owi, ale jeżeli w grę wchodzą napędy, skomplikowane układy logiczne chyba bym jeszcze nie zaryzykował.
Jeżeli to jest maszyna projektowana i również robisz szafkę sterującą to zaprojektuj układ z wyłącznikiem STOP kompletnie niezależnym od pracy PLC - np. odłączając napięcie zasilania od sygnałów sterujących - w razie awarii sterownika nic się nie powinno stać - pod warunkiem, że w porę ktoś naciśnie STOP
GSM-KIT-2 Modem CEP AG (GT64 - programowalny) z GPRS (900 / 1800 MHz); antena; kabelek
V230-13-B20B Sterownik z panelem graficznym (128 x 64 pixele) + możliwość rozbudowy + dwa porty RS232 + CAN bus, zasilanie: 12/24VDC; bez modułu snap we/wy
Alternatywnie:
V260-16-B20B Sterownik z panelem graficznym (240 x 64 pixele) + możliwość rozbudowy + dwa porty RS232 + CAN bus, zasilanie: 12/24VDC; bez modułu snap we/wy
V200-18-E2B 16 we 24VDC (izolowanych), 2we i 2wy analog. (0-10V, 0/4-20mA), 4 wy tranzyst. 10 wy przek. (izolacja galwaniczna we i wy cyfr.)
Co w tych zestawach jest priorytetem - modem GSM, CAN bus, ilość we/wy dyskretnych, ilość we/wy analogowych.
Jaką rozdzielczość mają te moduły analogowe Unitronics'a?
W tej alternatywie co wpisałeś - ile jest tych modułów I/O - V200-18-E2B, IO-DI8-R08, IO-AI4-A02 - wszystkie czy jeden z nich - który z nich spełnia Twoje wymagania.
Rozumiem, że jakiś soft i kabel są w zestawie tak?
Jak sprecyzujesz zestaw, który chcesz wybrać - podam alternatywę np w Omronie.
Jeżeli potrzebujesz zarówno modem GSM, który jest po RS232 i panel operatorski, który też jest po RS232 to tania wersja na CPM1A Omrona nie wchodzi w grę, bo on obsłuży tylko jeden RS232.
Wtedy pozostawałoby np zakup CP1H z wbudowanym WE/WY analogowym i do tego RS232 wejścia - to już daje ok 4500 netto. Do tego jakiś modem GSM i wyświetlacz ( graficzny to kolejne 2000,00)
Z takim zestawem nie zmieścisz się w cenach Unitronicsa.
Omron jest dobry, ale się ceni - powiem tak, jeżeli priorytetem jest jakość to wybiera się coś droższego , ale pewnego.
Witam, nie wiem czy masz już jakiś sterownik do prób. Ja pracowałem na siemensie S7-200 i S7-300, moellerze easy, oraz na sterownikch polskiej firmy frisko. Jeżeli chodzi o niskobudżetowy projekt to polecam sterownik MR65 firmy FRISKO (www.frisko.com.pl) sterownik ma 5 wejść analogowych, z których można zamówić 2 we 4-20 mA. Gdy potrzeba więcej wejśc lub wyjść, można zamówić moduły podłączan przez MOD-BUS 4 AI lub 4AO (4-20mA) ilość rozszerzeń ogranicza tylko adres modbus (32). Trochę ciężko się programuje, ale po kilku aplikacjach można poznać "tips & tricks". Brakuje trybu debbugowania, jak w innych firmach - ale można wartości rejestrów wyrzucić na wyświetlacz.
Robię ostatnio aplikacje na sterownikach FATEK http://www.fatek.pl i jestem z nich bardzo zadowolony. Stosunek ceny do możliwości jest zaskakujący. Software darmowy, ale niestety nie jest on najmocniejszy.
Również polecam Frisko, łatwość konfiguracji, stosunkowo prosty interfejs programowania, no i co chyba najważniejsze to to, iż są to typowe sterowniki dla przemysłu.