Zgadzam się z poprzednikiem z małym zastrzeżeniem, że im "większy" sterownik tym droższe są wejścia i wyjścia analogowe.
Nie spotkałem jeszcze sensownego sterownika, który albo w standardzie lub w opcjach nie miałby wejść/wyjść analogowych. Tak więc wg mnie pozostaje Ci dobrać sterownik do własnych potrzeb we/wy cyfrowych i spodziewanej wielkości/szybkości realizacji programu a na koniec wzbogacić go o właściwe wyjście analogowe.
Oczywiście pozostaje kwestia co właściwie ma robić ten sterownik? Czasem wystarczy tylko dać potencjometr lub kilka potencjometrów przełączanych prostym układem stycznikowo-przekaźnikowym - takie aplikacje wcale nie są rzadkością.

Zgadzam się również z tym, że jak napisał "matecki" czasem też wystarczy sam przetwornik sygnału lub regulator - wszystko zależy od aplikacji.
Ale wracając do sedna sprawy, to uważam, że w zależności od wielkości aplikacji możesz użyć jednego z wielu sterowników kompaktowych (Logo, Zelio, Twido czy jak je tam inni producenci nazywają...) - są oczywiście większe ale z pytania wnioskuję że nie masz zbyt dużego doświadczenia ze sterownikami - a im większy sterownik tym łatwiej utopić większe pieniądze, dlatego wydaje mi się że dobrze byłoby gdybyś ogólnie opisał całą aplikację - wtedy byłoby nam łatwiej podpowiedzieć odpowiednią kategorię lub nawet konkretny model.