logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdejmowanie kodu telefonu na telefonie Sagem MY411x

Mix Masta 29 Sty 2008 23:01 16504 10
REKLAMA
  • #1 4750464
    Mix Masta
    Poziom 10  
    Mam problem.Ostatnio moja siorka zablokowała sobie telefon kodem telefonu.Najlepsze to jest to że nie wie jaki kod wprowadziła.Nic nie piszą o tym w instrukcji.Pomóżcie i powiedzcie czy mozna to zdjąć czy już po telefonie.Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4750496
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    Można zdjąć ale specjalnym serwisowym sprzętem. Udaj się do serwisu gdzie zrobią to bez problemu.
  • REKLAMA
  • #3 4750620
    zoltos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    fingusio napisał:
    Można zdjąć ale specjalnym serwisowym sprzętem. Udaj się do serwisu gdzie zrobią to bez problemu.

Pewnie chodzi tobie o autoryzowane serwisy bo te zwykłe co maja np. SMTi kodu nie odczytają.

cytuje info z innego forum
    "411x 210 215 itd ( LoCosto )
    Nie mozna odczytac kodu aparatu bo jest nie jawny i wymaga specjalnej kalkulacji. Na dzien dzisiejszy w telefonach z rodziny CPU loCosto nie jest dostepna"
  • REKLAMA
  • #4 4751535
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    Uhh faktycznie, sory za pomylke. Chyba wczoraj bylo juz za pozno na myślenie...
  • #5 4938594
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2569
    Witam.
    Przepraszam za odświerzanie tematu. Mam następujący problem.
    Mam możliwość kupienia telefonu Sagem my411X za 100 zł, ale niestety właściciel (kolega brata) włączył kod telefonu i go zapomniał. Dodam, że obecnie jestem w jego posiadaniu, mam wszystkie dokumenty oraz oryginalny kabel USB. Co do Simlocka to dokładnie nie wiem, czy był zdejmowany, pracuje w sieci Plus a ja mam kartę Orange i po włączeniu prosi o podanie kodu telefonu. Moje pytanie jest następujące: czy jest możliwe usunięcie kodu telefonu we własnym zakresie?
    Dodam, że walczyłem z softem w Siemensach. Dobrze że firma zbankrutowała bo mam już dość ich beznadziejnych softów.
  • #6 4938964
    adrianw
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    BANANvanDYK napisał:
    Witam.
    Przepraszam za odświerzanie tematu. Mam następujący problem.
    Mam możliwość kupienia telefonu Sagem my411X za 100 zł, ale niestety właściciel (kolega brata) włączył kod telefonu i go zapomniał. Dodam, że obecnie jestem w jego posiadaniu, mam wszystkie dokumenty oraz oryginalny kabel USB. Co do Simlocka to dokładnie nie wiem, czy był zdejmowany, pracuje w sieci Plus a ja mam kartę Orange i po włączeniu prosi o podanie kodu telefonu. Moje pytanie jest następujące: czy jest możliwe usunięcie kodu telefonu we własnym zakresie?
    Dodam, że walczyłem z softem w Siemensach. Dobrze że firma zbankrutowała bo mam już dość ich beznadziejnych softów.

Nie ściagniesz kodu telefonu , nie ściagniesz simlocka bez sprzętu serwisowego , Musisz do serwisu się udac celem ściagnięcia simlocka ale tak jak koledzy wyżej pisali NIE ściagniesz kodu tel , chyba że w serwisei sagema.
  • REKLAMA
  • #7 4939081
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    A mi się coś obiło o uszy, że SMTi już może odczytać kod telefonu. Może to ktoś potwierdzi bo nie jestem pewny.
    Tak czy inaczej sam tego nie zrobisz na 100% no chyba ,że kupisz SMTi za ponad 1000zł. ;)
  • #8 4939243
    rgsm
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Tak SMTi usuwa kod telefonu. Tylko ze leci po 1 logu!
  • #9 4960669
    jcsjacekj
    Poziom 11  
    Witam.

Mam ten sam problem (nieznany niefabryczny kod aparatu) w my411x.

Pytanie - czy ktos w Olsztynie zdejmuje ten kod telefonu ?

P.S.
    Dzwonilem do Sagem Communication w w-wie. Serwis prowadza w firmy w w-wie :
    1) CCS, ul. Taneczna 18C, 22-5458810
    2) RR Serwis, ul. Nowogrodzka 22, 22-3310993

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Sprawa rozwiazana, Germanos ma uwowe z RR Serwis, zdjecie kodu 29 zl.
    W kazdym punkcie Germanos mozna zostawic, wysylaja do Radomia i tyle.

Napisze jesli im sie uda zdjac.
  • #10 4961215
    powis
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    jak masz karte gwarancyjną to kod aparatu zdejmują bezpłatnie. wystarczy do nich wysłać.
  • #11 4979972
    jcsjacekj
    Poziom 11  
    powis napisał:
    jak masz karte gwarancyjną to kod aparatu zdejmują bezpłatnie. wystarczy do nich wysłać.

Skad masz taka informacje ?

Ja zadalem pytanie RR Servis wczoraj - odpowiedz

"Witam,
    zdjęcie kodu zabezpieczającego nie jeste bezpłatne. Koszt odblokowania
    29zł
    brutto."

Plus GSM, nie serwisuje Sagema (porazka) i odsyla do nich.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sagem MY411x może zostać zablokowany kodem telefonu, który użytkownik może zapomnieć. Usunięcie tego kodu nie jest możliwe samodzielnie bez specjalistycznego sprzętu serwisowego, takiego jak SMTi, który potrafi odczytać lub usunąć kod telefonu, jednak jest to kosztowne i wymaga autoryzowanego serwisu. Standardowe serwisy GSM zwykle nie są w stanie pomóc, gdyż kod jest niejawny i wymaga specjalnej kalkulacji. W Polsce istnieją autoryzowane punkty serwisowe, np. RR Serwis i CCS w Warszawie, które oferują zdjęcie kodu za opłatą około 29 zł. Usługa ta może być realizowana także przez punkty sprzedaży Germanos, które wysyłają telefony do serwisu. W przypadku posiadania karty gwarancyjnej istnieje możliwość bezpłatnego zdjęcia kodu w autoryzowanym serwisie. Dodatkowo, problem z kodem telefonu jest niezależny od simlocka, który również wymaga serwisowego sprzętu do zdjęcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA