logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie pokazuje plików ukrytych - jak to naprawić?

marcin-k 30 Sty 2008 01:30 3236 22
REKLAMA
  • #1 4750868
    marcin-k
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    czy ktoś się spotkał z taką usterką programową nie mogę odznaczyć ,żeby windows xp pokazywał pliki ukryte i systemowe to znaczy mogę zaznaczyć ten fistaszek ale i tak nie mam podglądu wchodząc drugi raz fistaszek jest odznaczony na domyślnym nie pokazuj plików ukrytych i systemowych przy wejściu mogę to odznaczyć ale on za każdym razem ustawia się na domyślne ustawienie co mam zmienić żeby to działało wcześniej to chodziło bo co prawda rzadko ale czasem z tego korzystam i teraz mam problem bo kiedyś utworzyłem sobie katalog z danymi odznaczyłem go jako ukryty i nie mam dostępu do niego a w nim mam kilka ciekawych programów załączam skan tego ustawienia

Windows XP nie pokazuje plików ukrytych - jak to naprawić?

Proszę poprawić treść postu. Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką. Stosowanie interpunkcji oraz znaków przestankowych znacząco podnosi czytelność wypowiedzi.
    Regulamin forum pkt.15.
    Mery84
  • REKLAMA
  • #2 4750981
    piotrofff
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdź czy nie masz pliku amvo.exe. Jeśli tak -> infekcja.
  • #3 4754091
    marcin-k
    Poziom 15  
    Jutro to sprawdzę ale myśle ,że go nie mam to po instalacji systemu od nowa to mi się objawiło podejrzewam ,że to po instalce JAVY której wcześniej nie posiadałem ściągałem ją z oryginalnej strony próbowałem ją odinstalować ale widocznie nie wszystko da się odinstalować mam masę wpisów w rejestrze po odinstalowaniu programu nie chcę na pałę tak wywalać bo tak dobrze to się nie znam jeżeli nic nie wyjdzie to zrobię format jeszcze raz i założę system od nowa bez tej Javy i zobaczymy może ktoś miał coś podobnego i ten problem rozwiązał byłbym bardzo wdzięczny
  • #4 4754348
    zearid
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    A zaznaczasz tylko ukryte i systemowe czy tez ukryj chronione pliki systemu operacyjnego(zalecane) ?
  • #5 4754362
    marcin-k
    Poziom 15  
    mogę zaznaczać co chcę ale po wciśnięciu zastosuj i ok. brak reakcji a po ponownym wywołaniu opcji folderów wszystko jest jak było domyślnie dodam ,że niektóre ustawienia z tego przyjmuje ale najważniejszego to jest pokaż ukryte pliki i foldery oraz ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane) nie przyjmuje co robić format ? czy może jakiś sposób się znajdzie
  • REKLAMA
  • #6 4754508
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    Na poczatek daj w zalaczniku log z combofix oraz hijackthis.
  • #7 4755985
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Spróbuj czy na koncie administratora pod F8 w trybie awaryjnym też tak masz ?
  • #8 4757239
    marcin-k
    Poziom 15  
    Co to jest combofix oraz hijackthis bo nie rozumiem i co mam w trybie awaryjnym sprawdzić
    Dziś robiłem format po założeniu samego systemu było w porządku. Jeszcze zanim zacząłem instalować programy sprawdziłem i ok. Jak zacząłem ustawiać swój wygląd pulpitu i folderów to już ta funkcja mi nie chodziła czyli wykluczam jave i inne programy próbowałem ustawić tak jak było na początku ale już to nie chodziło mam win xp profesjonal +sp2 płyta kt grafika i dźwięk zintegrowane co za cholera ,że to nie chodzi nie mam założonego hasła przy logowaniu komp normalnie mi się uruchamia bez żadnych niespodzianek proszę o pomoc problem cały czas jest i nie mogę sobie sam z nim poradzić
  • REKLAMA
  • #10 4757472
    Pieron
    Poziom 31  
    Proponuje przywrócić system do punktu 0 czyli zaraz po instalacji windowsa.(sprawdzić czy działa)
    ustawić windows i wszystko co z tym związane w miarę możliwości bez podłączania do netu. Jeśli jest dalej ok (tu należało by utworzyć punkt przywracania systemu aby można było wrócić ponownie do tego miejsca) następnie przejść do instalacji programów. Po każdej instalacji programu restart kompa i sprawdzenie czy działa. Wychodzę z założenia że objaw ten jest spowodowany przez jakiś program który instalujesz, lub program jest skażony np.na CD lub ze źródła z którego pobierasz, infekując ewentualnie system.
    W pierwszej kolejności powinieneś zainstalować jakikolwiek firewall np. np. Outpost, Kerio i antywirus np. Awast a dopiero wtedy wchodzić do netu.
    Jeśli chodzi o tryb awaryjny chodziło mi o zalogowanie sie na konto administratora i sprawdzenie czy tak samo sie zachowuje jak na normalnym koncie. Przy uruchamianiu systemu przyciskasz klawisz F8 i wybierasz tryb awaryjny i sprawdzasz czy też to zjawisko występuje.
  • #11 4757640
    marcin-k
    Poziom 15  
    Niestety w trybie awaryjnym też to występuje a nie sądzę że mam jakiegoś wirusa bo tak jak pisałem wyżej problemu nie ma zaraz po instalacji Świerzego gołego windowsa bez instalowania jakichkolwiek programów ale powiem to w punktach jak to zrobiłem
    1 instalowanie windowsa
    2 sprawdzanie czy działa opcja możliwości odznaczenia plików ukrytych wynik pozytywny
    3 konfiguracja gołego windowsa do moich przyzwyczajeń tj.zmiana wyglądu folderów na klasyczny Windows oraz pulpitu
    4 restart kompa i próba sprawdzenia opcji możliwości odznaczenia plików ukrytych wynik negatywny
    5 powrót do wyglądu folderów w wersji oryginalnej z xp restart i próba wynik negatywny
    I od tej pory ta funkcja jest zablokowana zaznaczam ,że ten opis tyczy się gołego windowsa bez żadnych programów zapomniałem dodać ,że nie posiadam Internetu te posty piszę z kompa w pracy
  • #12 4760316
    marcin-k
    Poziom 15  
    Dziś robiłem próbę skanowania dysku programem z górnego linka wykrył mi w katalogu WINDOWS / SYSTEM 32 dwa zainfekowane pliki o nazwie kavo0.dll i kavo.exe co to jest za wirus na moim antywirusie skanowałem cały dysk i nie wykrył mi nic po tym skanowaniu problem ustąpił ale po ok. 3-4 minutach znowu się pojawił znów to usunąłem ale te pliki po kilku minutach jakoś się znowu pojawiają nie wiem z skąd może ktoś się z czymś takim spotkał
  • REKLAMA
  • #13 4760336
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nudzisz, dasz w koncu w zalaczniku logi o ktore prosilem czy masz zamiar dalej produkowac zbedne posty? To jest trojan, a nie wirus. Typowa infekcja z pendrive'a.
  • #14 4760467
    Pieron
    Poziom 31  
    Troj/MDrop-BPX

Raz uruchomiony Troj/MDrop-BPX kopiuje się do <System>\kavo.exe i tworzy niżej podane pliki

<Temp>\l21r529m.sys
    <Temp>\ylznn.dll
    <System>\kavo0.dll

Plik "kavo0.dll" jest rozpoznawany jako Troj/Lineag-Gen
    Plik "v4ij7fde.sys" jest rozpoznawany jako Mal/RootKit-A

W rejestrze zostaje utworzony wpis aby plik "kavo.exe" mógł sie uruchomić przy Starcie

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run kava <System>\kavo.exe

podaj logi o jakie kolega prosi.

Skoro nie instalowałeś żadnych programów a tylko gołą instalka windowsa to skąd się to wzięło ? Jeśli poprzez pendrive to wiesz skąd to wziąłeś i co to było. Jeśli tego nie zniszczysz to masz ponownie w krótkim czasie ten sam problem.
  • #15 4760478
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Wirus wirusem ale czy kolega nie stworzył przypadkiem kont użytkowników z ograniczona funkcjonalnością? Nie? To w takim razie wirus :-)
  • #16 4760709
    marcin-k
    Poziom 15  
    dzięki za odpowiedź jutro to sprawdzę i dam znać przeskanowałem mojego pena na innym antywirusie i faktycznie znalazł dwa pliki zainfekowane wywaliłem to i zobaczę co to dało niemniej bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem przepraszam ale ja nie jestem informatykiem i niektórych spraw nie rozumiem trochę szukałem na Internecie na temat tych plików i coś tam się dowiedziałem tematu jeszcze nie zamykam jak w domu sprawdzę to się odezwie i ewentualnie wtedy zamknę temat przede wszystkim muszę zainstalować innego antywirusa bo widocznie mój jest kiepski
  • #17 4760830
    Pieron
    Poziom 31  
    Prawdopodobnie komputer z którego je pobrales też jest "chory"
  • #18 4760981
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zmiana antywirusa nic Ci nie da, nie ma programu, ktory wykrywa wszystko. Logow dalej nie dales, a wiec watek mozna smialo zamknac skoro nie chcesz pomocy.
  • #19 4761094
    metalli
    Poziom 30  
    Kolega zawsze tak stara się pomóc? Zamknąć temat i po sprawie! :-) A tak poważnie sugerowałbym skanowanie przynajmniej od czasu do czasu SDFix+SuperAntiSpyware+MKS-Online. CZasami pomaga :-) Co do antywirusa gorąco polecam AVG Free 7.5. Pozdrawiam
  • #20 4761113
    Creapi
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Wirus. AVG powinien dać mu rade. Przygotuj sie na straty w plikach *.exe.
  • #21 4761631
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: metalli
    Jezeli ktos prosi o pomoc, a nastepnie nie chce z niej skorzystac to nie widze powodu dla, ktorego temat nie powinien zostac zamkniety lub usuniety.

PS. Jak juz chcesz polecac jakies skanery to nie polecaj mksa tylko cos co dziala np. kaspersky, moze byc Kaspersky Virus Removal Tool, a SDFix'a w to w ogole nie mieszaj.
  • #22 4764995
    metalli
    Poziom 30  
    marcin-k mógłbyś napisać jak Ci poszło, bo wszytskich nas zżera ciekawość jak sobie poradziłeś z problemem. pamiętaj żeby SDFix uruchamiać w trybie awaryjnym...
  • #23 4773539
    marcin-k
    Poziom 15  
    Dziś zeskanowałem cały dysk nortonem security i dodatkowo wykrył mi 2 zainfekowane pliki ale tylko w moich crackach wyrzuciłem to wszystko i problem się rozwiązał na razie wszystko chodzi nie mam żadnych problemów z odznaczeniami plików i z programami nawiasem mówiąc ten norton trochę muli kompa bo ja nie mam dobrej maszyny ale coś za coś temat uważam za zamknięty i bardzo dziękuję za zainteresowanie i zrozumienie (laika) komputerowego

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu Windows XP Professional SP2, w którym użytkownik nie może trwale włączyć wyświetlania ukrytych i systemowych plików w opcjach folderów – po zaznaczeniu i zatwierdzeniu ustawień opcja ta wraca do domyślnego stanu wyłączonego. Problem pojawił się po konfiguracji wyglądu systemu, mimo że świeża instalacja systemu działała poprawnie. Podejrzenia padły na infekcję złośliwym oprogramowaniem, zwłaszcza po wykryciu plików kavo.exe i kavo0.dll w katalogu SYSTEM32, które są powiązane z trojanem Troj/MDrop-BPX oraz innymi komponentami rootkita. Zainfekowane pliki pojawiały się ponownie po usunięciu, co wskazywało na aktywną infekcję, prawdopodobnie przeniesioną z pendrive’a. Zalecano wykonanie skanów narzędziami ComboFix, HijackThis, SDFix, SuperAntiSpyware, a także instalację skutecznego antywirusa, np. AVG Free 7.5 lub Norton Security. Po usunięciu zainfekowanych plików i wyczyszczeniu systemu problem z wyświetlaniem ukrytych plików ustąpił. Wskazano również na konieczność pracy w trybie awaryjnym i sprawdzenie ustawień na koncie administratora. Dyskusja podkreśliła, że problem nie wynikał z ustawień kont użytkowników, lecz z infekcji trojanem, który blokował zmianę opcji folderów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA