logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyskakują błedy pod XP - chyba uszkodzona płyta główna

mazemi12 30 Sty 2008 13:58 1169 6
REKLAMA
  • #1 4751958
    mazemi12
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Posiadam płytę ECS k7vzac.ver 1.0
    Po zainstalowaniu XP-eka system uruchamia się i pracuje ok. - przez kilka, kilkanaście uruchomień, aby wyskoczył czarny ekran z powiadomieniem - system nie może zostać załadowany - brak pliku Windows/system32/configure (coś w tym stylu).
    Zmieniłem BIOS na 1.2 e - przy flashowaniu wyskakiwał błąd z boot-ini.
    Konsola odzyskiwania XP nie radzi sobie z odzyskaniem 9 no i ile razy można wgrywać od nowa system :cry::cry::cry:)
    Wiem ,że wcześniej płyta wyczyniała to samo - siostrzyczki nie wytrzymały i wymieniły na inny model.
    Czy jest ktoś z antidotum ???
  • REKLAMA
  • #2 4752084
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Kolego - z tego co napisałeś wynika raczej, że to problem HDD.
    Przejąłeś od sióstr tylko płytę, czy całego kompa ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4752283
    czosnek20
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Kolego sprawdz dysk czy nie ma tam na nim jakis uszkodzen. Przeskanuj pamieci programem memtest jesli nic sie nie zmieni sproboj podpiac inny zasilacz ( czesto na zasilacz robi dziwne rzeczy z podzespołami)
    mozesz tez zobaczyc czy płyta nie ma wybulonych kondensatorów (jest to czesta wada w płytach ecs i do tego seria k7xxx mialem na serwisie duzo kompów z tymi płytami wiekszośc ma te wade i niestabilnie pracuje. Jesli to nie pomoze wszystko daj znac bedziemy sie zastanawiac
  • REKLAMA
  • #4 4752492
    mazemi12
    Poziom 11  
    Dziękuję za szybkie podpowiedzi.
    Wziąłem tylko płytę główną.
    Zasilacz jest obecnie nowy 300 Watt, dyski inne - siostry miały na tej płycie najpierw 30 GB wd-eka - wysiadł silniczek głowicy , ja mam maxtora 60 GB i Wd 80 Gb , przełożyłem na IDE2 ale to nic nie zmieniło. W tej chwili nie mam płyty pod ręką więc w domu zajrzę za tymi kondensatorami !
  • #5 4753114
    zearid
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    A co do systemu i zmiany biosa. Czasem XP-ek tak ma. Pozatym oprocz sprawdzenia dysku proponuje jeszcze zrobic pewna blacha rzecz - sprawdz tasme od twardziela, sprobj tez podlaczyc dysk na drogi kontroler IDE na plycie.
    Wiem ze to moze wydawac sie glupimi blachostakami ale nawet czasem to szwankuje (sam w jednej plycie mialem walniete IDE, a i w kilku innych kompach bylo cos nie tak z tasmami)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4753291
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4756794
    mazemi12
    Poziom 11  
    Czosnek20- chylę czoła !
    Pobieżnie oglądnąłem kondensatorki i te przy portach ps2 i usb są jakby ponad kopułkę - nie miałem czasu wymienić , ale sądzę , że to może być przyczyną - mam nadzieję - jedyną.
    Taśmy mam też nowe , zmieniałem IDE 1 na 2 - było bez różnicy.Ale dzięki zearid

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz płyty głównej ECS k7vzac.ver 1.0 zgłasza problem z systemem Windows XP, który po kilku uruchomieniach wyświetla błąd braku pliku Windows/system32/configure, uniemożliwiający załadowanie systemu. Próby naprawy BIOS-u (wersja 1.2e) i reinstalacji systemu nie przyniosły efektu. Wymieniono dyski twarde na inne modele (Maxtor 60 GB, WD 80 GB), zasilacz jest nowy 300 W, a taśmy IDE zostały wymienione. Wstępna inspekcja wykazała wybrzuszone kondensatory przy portach PS/2 i USB, co jest typową usterką płyt ECS z serii K7xxx, powodującą niestabilność i problemy z odczytem HDD. Zalecane jest sprawdzenie dysku twardego, pamięci RAM programem memtest oraz kondensatorów na płycie. Wskazano również na możliwe tętnienia zasilacza ATX jako przyczynę problemów z odczytem dysku. Wymiana płyty i zasilacza jest sugerowanym rozwiązaniem. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia taśm IDE i kontrolera IDE na płycie, gdyż uszkodzenia tych elementów mogą powodować podobne objawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA