logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 0x000007E przy instalacji XP na ECS K7VZA, problem z ftdisk.sys

Ficek007 10 Lis 2006 16:05 4614 11
REKLAMA
  • #1 3209113
    Ficek007
    Poziom 14  
    Podczas instalacji WIN98 po ekranie powitalnym instalatora pojawiał się komunikat o sprawdzaniu dysków i wywalało go do ekranu DOs-a

Gdy chcę zainstalować XP podczas wstępnego juz wczytywania samego instalatora wybija mi niebieski ekran, nawet nie załaduje samegi instalatora.

Wyskakuje błąd 0x000007E oraz pod spodem napis odwołujący się do błędu raczej chyba plik ftdisk.sys

Sprzęt płyta ECS k7vza Athlon 1.7 512 na SDRAM.

doradzcie coś konstruktywnego, tylko nie odsyłacie mnie na strony microsoftu bo pisze przy tym błędzie coś o zle zainstalowanym Joysticku a takowego nie mam.
  • REKLAMA
  • #2 3209521
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    sprawdż pamięć,jak nie to usuń wszystkie partycje sformatuj ponownie ,może instalatorem xp
    bo całkiem realne jest to że został jakiś wpis w mbr i pokutuje szukając jakiegoś urządzenia czy sterownika
  • REKLAMA
  • #3 3213359
    Ficek007
    Poziom 14  
    Pamieci wymieniałem mam około 10 sztuk i przemiennie je wymieniałem bez rezultatu.

Zmieniłem na Bios najnowszy, jest trochę lepiej teraz WIN 98 nawet pracuje kilka minut po czym wyskakuje informacją błąd ochrony systemu i po pracy tak za każdym razem

Procek 100% sprawny chulał na innym sprzęcie aż miło, grafka również co do zasilacza też wymieniałem bez rezultatu, podejrzewam albo płyte lub kosci pamięci
  • REKLAMA
  • #4 3213529
    jannaszek
    Poziom 39  
    sprawdż memtestem tę pamięci- włuż jedną kostkę
    wszystko wypnij w komputerze prucz grafiki
    jeśli trzeba to spróbuj wyzerować hd
    i w biosie powyłączaj wszystkie dodatki typu karta sieć,dżwiękowa
    sprawdż czy pamięć idzie synchronicznie z prockiem
  • #5 3213693
    Ficek007
    Poziom 14  
    Dodam jeszcze tylko jedno większość kondensatorów napuchnieta ....dopiero teraz się temu przyglądłem (bystrzak co?) ...

Co o tym sądzicie ?
  • #6 3214057
    jannaszek
    Poziom 39  
    problem z zasilaczem,lub prezetworniczką dla procesora ,sprawdż te napięcia i jak ci się chce wymieniać te kondensatory[nie jest łatwo] to wymień,ale przyczyna nie zupełnie zniknie
    ja wymienił bym płytę,i zasilacz,zresztą tak zrobiłem rok temu[po wymianie kondensatorów komputer nie wstał z przycisku acpi,za to po zwarciu zielonego z czarnym-decyzja była szybka -jestem zadowolony
    czego i tobie życzę
  • #7 3215334
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Cytat:
    ...Co o tym sądzicie ?

Na 99,9% kondensatory sa przyczyna tych problemow nalezy je wymienic - nie ma potrzeby wymiany plyty jak pisal kolega. Dopoki ich nie wymienisz dalsza dyskusja nie ma sensu.
  • #8 3215717
    jannaszek
    Poziom 39  
    chodzi o to że nie wiemy dlaczego spuchły kondensatory,na 99% na wskutek za wysokiego napiecia -wtedy to powstają gazy i wydymania
    dlatego piszę że naprawimy skutek ,ale pewności nie mamy co do zasilacza i przetworniczki
  • #9 3219708
    Ficek007
    Poziom 14  
    Kondensatory wymieniłem z innej takiej samej płyty i teraz śmiga aż miło.

Pisałeś jeszcze o przetworniczce nie wiem co to takiego może też bym ją wymienił by uniknąc w przyszłości kłopotów z kondesatorami
  • REKLAMA
  • #10 3220298
    jannaszek
    Poziom 39  
    przy procesorze w sąsiedztwie owych kondensatorów jest kilka kluczy i cewki[dławiki] tutaj nie zddziałasz zbyt wiele ,nawet nie wiesz ani ja jakie mają być napięcia i w jakich punktach ,jakie przebuiegi kluczujące[amplituda ,kształt ,oscylacje pasożytnicze]
    znają się mecherzy co ztym narabiają
    jak chodzi, to niech chodzi sprawdz palcami czy te elektrolity nie grzeją się-jeśli nie
    to ok
    przyjrzyj się napięciom z zasilacza ,ale miernikiem i pod obciążeniem [różnym]
  • #11 3222678
    Ficek007
    Poziom 14  
    Chciałbym bys dokładniej określił jak to zrobić. (sprawdzić napięcia pod obiążeniem)

Mam tylko tester zasilaczy ATX ale tez dobry miernik.

Tylko jak sprawdzić owe napięcia, czy mam wpiąc wtyczkę i wkładać do przewodów ktore idą do wtyki ATX ?

CZy sa jeszcze ine spoosby obiązenia i zmierzenia ?
  • #12 3223983
    jannaszek
    Poziom 39  
    Masz tam wolne wtyczki do rozszerzeń - dodatkowych cd, hd, floppy-uruchom normalnie komputer i obciążaj gałęzie +12,- 12 +5 np. żarówką samochodową 21 w ,45 w/12 v obserwuj wskazania miernika czy napięcie siada czy stoi.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows XP na płycie głównej ECS K7VZA z procesorem Athlon 1.7 GHz i 512 MB SDRAM pojawia się błąd 0x000007E związany z plikiem ftdisk.sys, który powoduje niebieski ekran podczas wczytywania instalatora. Próby instalacji Windows 98 kończą się błędem ochrony systemu po kilku minutach pracy. Wymiana pamięci RAM nie przyniosła efektu. Zauważono spuchnięte kondensatory na płycie głównej, co wskazuje na problemy z zasilaniem lub przetwornicą napięcia. Zalecane jest sprawdzenie pamięci za pomocą memtestu, wyłączenie w BIOS-ie niepotrzebnych urządzeń, wyczyszczenie i ponowne formatowanie dysku oraz testowanie napięć zasilacza pod obciążeniem (np. żarówką samochodową). Wymiana uszkodzonych kondensatorów poprawiła stabilność systemu, jednak istnieje ryzyko dalszych problemów związanych z przetwornicą napięcia i zasilaczem. Pomiar napięć powinien być wykonany miernikiem pod obciążeniem, a kondensatory i elementy zasilania należy kontrolować pod kątem przegrzewania i uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA