logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie danych po formacie i zmianie partycji na ntfs

ag7at 31 Sty 2008 11:31 6889 6
REKLAMA
  • #1 4754890
    ag7at
    Poziom 2  
    Witam. Mam wielki problem. Otóż w październiku ubiegłego roku sformatowałem dysk d: gdzie miałem bardzo ważne dla mnie dane. Wtedy był to system plików Fat32 lecz po formacie zmieniłem na NTFS'a. I tu jest problem bo żaden z programów do odzyskiwania danych nie pomaga! Nie znajduje nic! Czy jest możliwość odzyskania choć części utraconych danych? Dodam ,że partycja ma 29,2gb z czego zajęte jest 5gb ,co jest niezgodne z prawdą gdyż na partycji znajdują się pliki 1,35gb! Bardzo proszę o pomoc jest to dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4754924
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    W domowych warunkach nie da rady.
    Nie wiem czy nawet firmy specjalizujące sie w odzyskiwaniu danych poradziły by sobie.
  • REKLAMA
  • #3 4754932
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Po formacie w październiku jeśli dysk był używany to odzyskanie danych jest raczej niemożliwe. Zmiana systemu plików też nie wpłynie pozytywnie na odzyskiwanie. Niestety ale jeśli dysk pracował, a jeszcze gorzej jeśli było coś na nim zapisywane to szanse są praktycznie zerowe.

Kolego ag7at proszę poprawić treść swojego postu i wszystkie zawarte w nim błędy. Regulamin forum pkt.15. Przed wysłaniem wiadomości obowiązkowo klikamy przycisk pisownia.
  • REKLAMA
  • #4 4755040
    ag7at
    Poziom 2  
    Mery84 napisał:
    Po formacie w październiku jeśli dysk był używany to odzyskanie danych jest raczej niemożliwe. Zmiana systemu plików też nie wpłynie pozytywnie na odzyskiwanie. Niestety ale jeśli dysk pracował, a jeszcze gorzej jeśli było coś na nim zapisywane to szanse są praktycznie zerowe.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w mojej sprawie. Dysk, tak jak pisałem był używany tzn. Zostało wrzucone 5gb na 29,2gb. Więc teoretycznie 24,2gb moze da sie odzyskać? Jak to wygląda w praktyce? Szukałem na forum i znalazłem wątek gdzieś, że jest mhdd jakieś 0-100 lbd, ale nic z tego nie zrozumialem a ponoć on może pomóc... Pozdrawiam i oczekuję dalszych konstruktywnych odpowiedzi.

Tutaj znajduje się wątek z podobną sytuacją
    http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=105179&pid=966991&mode=threaded&start=0#entry966991
    http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=125170&pid=1069191&start=0�entry1069191
  • #5 4755275
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Jeżeli ten dysk pracował to na nim windows (programy używane) mógł sobie robić pliki wymiany czyli zamazać stare dane, choć osobiście uważam że zamiana formatu na ntsc całkowicie zamazała wcześniejsze dane.
  • REKLAMA
  • #6 4755459
    mazii 42713
    Poziom 14  
    Dokładnie raczej się już nic nie da zrobić takie dane najlepiej odzyskiwać po skasowaniu i z innego systemu operacyjnego.
  • #7 4755487
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Proponuje spróbować narzędzi "Computer Forensic" z dystrybucji HELIX .
    Zestaw narzędzi pozwala odzyskiwać dane nawet po kilkukrotnym formatowaniu dysku.

mancymonek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik sformatował partycję dysku D: z systemu plików FAT32 na NTFS, co spowodowało utratę ważnych danych. Po formacie i zmianie systemu plików próby odzyskania danych za pomocą standardowych programów okazały się nieskuteczne. Dysk był używany po formacie, na co wskazuje zapisanie około 5 GB danych na 29,2 GB partycji, co dodatkowo zmniejsza szanse na odzyskanie. Wskazano, że jeśli dysk był aktywnie używany i zapisywano na nim pliki, to prawdopodobieństwo odzyskania danych jest bardzo niskie, gdyż system operacyjny mógł nadpisać stare dane, np. plikami wymiany. Zalecane jest stosowanie specjalistycznych narzędzi do analizy i odzysku danych, takich jak zestaw "Computer Forensic" z dystrybucji HELIX, który umożliwia odzyskiwanie danych nawet po wielokrotnym formatowaniu. Wspomniano również o programie MHDD, jednak bez szczegółowego wyjaśnienia jego zastosowania w tym przypadku. Ogólnie odzyskanie danych po formacie i zmianie systemu plików na NTFS, zwłaszcza przy dalszym używaniu dysku, jest bardzo trudne i często niemożliwe w warunkach domowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA