logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych po formacie i zmianie systemu plików - Partition Manager

TDI.SUBARU 06 Kwi 2011 19:24 1380 7
REKLAMA
  • #1 9368590
    TDI.SUBARU
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam :!:
    Trochę ponad 2 lata temu "bawiłem się" programem do partycji, zdaje się Partition Manager`em. Jako że nie miał on polskiego menu, a w dodatku moja wiedza i doświadczenie w tej kwestii są praktycznie zerowe, uszkodziłem sobie dysk. Mianowice, zmieniłem system plików na całej partycji ok. 80 albo 120 GB(nie pamiętam). A w sumie, to chciałem połączyć 2 partycje. Następnie z tego co pamiętam spanikowałem, dysk sformatowałem i instalowałem system od zera, żeby mieć sprawny komputer. Straciłem całe mnóstwo danych. Później dysk trafił w ręce jednego znajomego, później jeszcze w ręce drugiego, ale niestety nie przyniosło to pożądanego efektu. Co dokładnie robili nie jestem w stanie określić, bo nie wiem. Wiem tylko, że 2gi znajomy to co mógł i udało się odzyskać, nagrał mi na płyty, a dysk znów został sformatowany.
    Czy jest jakaś szansa na to, żeby ww. dane, z dysku odzyskać?
    Na dzień dzisiejszy wiem, że z odzyskiem danych nie jest aż tak tragicznie.
    A jeżeli można, to czym to najlepiej robić :?: Poza oddaniem dysku do specjalistów od odzysku danych :!:
    Z góry dzięki za odzew, pozdrawiam :!: :D
  • REKLAMA
  • #2 9368825
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Skoro dane zostaly nadpisane to nic nie zrobisz. Dane nieuszkodzone odzyskal ci kolega. Specjalisci tez nie odzyskuja nadpisanych nadynych.
  • REKLAMA
  • #3 9368948
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    To chyba nie za ważne dane jeżeli czekałeś z tym 2 lata.

Nie wiadomo co było z dyskiem robione.

To był sam format? Czy instalowany był na nim system, dane?

Jezeli dane zostały nadpisane to tak jak pisze kondziu jah
    - już ich nie odzyskasz.
  • REKLAMA
  • #4 9371017
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Przeskanuj jakimś programem do skanowania RAW - jest niewielka szansa, że jakieś pliki się ostały:
    1. Nadpisanie danego obszaru to bezpowrotna utrata danych wcześniej znajdujących się na tym obszarze.
    2. Nie wiemy, się nadpisało, stąd piszę że jest szansa (nie pewność) odzyskania części plików (na pewno nie wszystkich, pewnie nawet nie większości) bez nazw i część z nich będzie pewnie uszkodzona. W praktyce warto, jeżeli chcesz odzyskać zdjęcia lub dokumenty (małe pliki). Być może uda się uratować część z nich (nie ma pewności czy uda się odzyskać jakkolwiek plik, jest tylko szansa na odzyskanie ich części).
  • REKLAMA
  • #6 9371200
    TDI.SUBARU
    Poziom 15  
    "To chyba nie za ważne dane jeżeli czekałeś z tym 2 lata."-ważne czy nie ważne, co to za różnica :?: Wcześniej nie miałem możliwości sprzętowych do odzysku i tyle.
    Skoro twierdzicie, że jest to stracone praktycznie bezpowrotnie(cień szansy na odzysk jakichś szczątków), to mówi się trudno.
    Ale może spróbuję tym programem RAW. Tylko co to jest, bo nie mam pojęcia?
    "Nie wiadomo co było z dyskiem robione." - 1 kolega mówił, że to było skanowanie czy testowanie m.in. magnetyczne zdaje się. Mówił o jeszcze innych rodzajach, ale nie pamiętam nazw.
    "To był sam format? Czy instalowany był na nim system, dane? " - możesz określić precyzyjniej? Bo nie wiem o co dokładnie Ci chodzi :/

Pozdrawiam.
  • #7 9371375
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    TDI.SUBARU napisał:
    1 kolega mówił, że to było skanowanie czy testowanie m.in. magnetyczne zdaje się. Mówił o jeszcze innych rodzajach, ale nie pamiętam nazw

Dlatego napisałem, że nie wiadomo co z dyskiem się działo.

TDI.SUBARU napisał:

"To był sam format? Czy instalowany był na nim system, dane? " - możesz określić precyzyjniej? Bo nie wiem o co dokładnie Ci chodzi :/

Znaczy po tym odzyskiwaniu danych i formacie, o którym pisałeś dysk był nie używany? np.: nie było na niego nic kopiowane, nie był instalowany system operacyjny? Przez dwa lata przeleżał na półce, w szufladzie?

Poczytaj:
    http://pclab.pl/art45008.html
  • #8 11392597
    TDI.SUBARU
    Poziom 15  
    Problem nie został rozwiązany do dziś tak naprawdę. Były podjęte różne środki w postaci odzysku danych, ale nie udało się odzyskać tego, co chciałem.
    Dzięki za zainteresowanie i pomoc :D
    Pozdrawiam :!:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik opisuje problem z odzyskiwaniem danych po sformatowaniu dysku i zmianie systemu plików przy użyciu programu Partition Manager. Po nieudanej próbie połączenia partycji, dysk został sformatowany, a dane utracone. Pomimo prób odzyskania danych przez znajomych, nie udało się przywrócić większości plików. Użytkownik zastanawia się nad możliwością odzyskania danych, zwłaszcza po skanowaniu RAW, ale otrzymuje informacje, że nadpisane dane są praktycznie nieodwracalne. Dysk nie był używany przez dwa lata, co może zwiększyć szanse na odzyskanie części plików, ale nie ma pewności co do ich integralności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA