logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

V POLO i deh-1800r nie zapamietuje stacji radiowych

pkozerski 31 Sty 2008 18:51 1908 7
REKLAMA
  • #1 4756333
    pkozerski
    Poziom 10  
    witam, mam taki problem ze, w tym aucie radio dziala tylko po przekreceniu kluczyka, ale mniejsza z tym, jak wlacze radio, poustawiam stacje radiowe, zapamieta mi je, wyciagne kluczyk ze stacyjki, poczekam chwile, wsadze go spowrotem, wlaczam radio i nie ma zapamietanych zadnych stacji :(, radio jest podpiete normalnie oryginalnymi kostkami, wczesniej w tym aucie byl tez jakis Pionieer tylko jakas starsza wersja i wszystko dzialalo jak nalezy...co jest nie tak? :/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4756471
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1392
    Zamienione miejscami stały plus i po stacyjce /najczęściej kolory kabli czerwony i żółty/ ;)
  • REKLAMA
  • #3 4756538
    pkozerski
    Poziom 10  
    yyy, nie chce zmieniac tego ze radio sie wlacza tylko poprzez przekrecenie kluczyka, chce tylko zeby mi stacji nie tracilo...:/ mam zamienic zolty i czerwony czy jak? moglbys troche jasniej jak to zrobic :) ja jestem lamka....
  • #4 4756540
    wamp
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Witam
    A czasami ten model nie ma bateri do podtrzymania pamięci?
  • REKLAMA
  • #5 4756552
    pkozerski
    Poziom 10  
    wamp napisał:
    Witam
    A czasami ten model nie ma bateri do podtrzymania pamięci?

szczerze to nie wiem, nigdzie takiej informacji nie wyczytalem, wczesniej mialem to radio w seicento, a tam sie wlacza bez przekrecania kluczyka wiec caly czas mialo napiecie :P
  • #6 4756571
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1392
    Jak masz instrukcje to przecież wszystko pisze ;) chyba nie problem wziąść miernik do ręki czy prosty próbnik i sprawdzić podłączenie ;)

No chyba że się na tym nie znasz to lepiej dać zarobić fachowcowi te parę zł ;)

http://www.tomex.kom.pl/index.php?page=wiersz...tor=julian_tuwim&title=wszyscy_dla_wszystkich
  • REKLAMA
  • #7 4756741
    pkozerski
    Poziom 10  
    ale dowalilem, kapnalem sie ze zolty i czerwony idzie zamienic przed kostka w radiu, poszedlem sprawdzic i jak rozlaczalem jeden z nich (nie chcial mi zejsc wiec uzylem wiecej sily) i dotknalem nie wiem czy zoltym czy czerwonym tej obudowy co radio w niej siedzi i pokazala sie iskra, teraz mi radio nie chce sie wlaczyc :/ poszedl jakis bezpiecznik czy cos? kluczyk nie byl w stacyjce..., pomozcie please.
  • Pomocny post
    #8 4757290
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Sprawdzić bezpieczniki.... myśleć i doceniać pracę elektroników.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Volkswagen Polo z radiem DEH-1800R pojawił się problem z zapamiętywaniem stacji radiowych po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Radio działa tylko po przekręceniu kluczyka, a po ponownym włączeniu nie zachowuje ustawionych stacji. Wcześniej w tym aucie był zamontowany starszy model radia Pioneer, który nie miał tego problemu. Przyczyną może być zamienione podłączenie przewodów zasilających stały plus (żółty) i plus po stacyjce (czerwony), co powoduje brak zasilania pamięci radia po wyłączeniu zapłonu. Sugerowano sprawdzenie, czy radio posiada baterię podtrzymującą pamięć, jednak model DEH-1800R jej prawdopodobnie nie ma. Zalecane jest zweryfikowanie poprawności podłączenia przewodów za pomocą miernika lub próbników elektrycznych. Próba zamiany przewodów przy włączonym radiu spowodowała iskrzenie i uszkodzenie bezpiecznika, co wymaga sprawdzenia i ewentualnej wymiany bezpieczników w pojeździe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA