logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z podłączeniem kabla telofnicznego (RJ 11)

Kirrby 02 Lut 2008 11:28 1443 3
REKLAMA
  • #1 4761459
    Kirrby
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z połączeniem kabla telefonicznego do gniazdka ( w które później podłącze telefon).W osłonce od kabla telefonicznego były dwa kabelki( jeden w białej a drugi w niebieskiej izolacji) problem polega na tym że nie wiem jaki kabelek (biały i niebieski ) podłączyć do tego gniazdka (są tam 4 miejsca)Próbowałem na kilka sposobów ale mi sie nie udało.Szukałem w internecie ale nie znalazłem prospektów do podłączenia moich kabli(spotkałem 4 kolorowe oraz czerwono zielone).Będę bardzo wdzięczny za pomoc.Poniżej podaje linki do zdjęć kabla oraz gniazdka :

Kabel
    Gniazdko
  • REKLAMA
  • #2 4761713
    notoron
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Do sprawnego działania telefonu potrzebujesz dwóch przewodów, we wtyczce kabla telefonu zauważysz że rj-tka ma zaciśnięte cztery lub dwa (środkowe) przewody a więc w gniazdu musi być też tak podłączone czyli tak żeby wkładając wtyczkę zawrzeć też dwa środkowe przewody.
  • REKLAMA
  • #3 4761865
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Niestety nie mam pod ręką takiego gniazdka, aby wskazać ci pod które dwie konkretnie śrubki masz podłączyć ten kabelek.
    Podłącz ten kabelek tak, aby jego żyły trafiły na te dwa środkowe styki RJ.
  • #4 4762167
    alkad
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Dla RJ 11 w przypadku przewodu liniowego dla wtyku sa to piny środkowe i odpowiednio w gnieżdzie przewody koloru zielonego i czerwonego. Sygnał jest podawany bez polaryzacji. Więc obojętne jak będą połączone "biały i niebieski" z "czerwonym i zielonym".
    Przyjemnej pracy.
REKLAMA