logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miniwieża Sony MHC-RXD3 - silniczek magnetofonu działa, wyświetlacz zgasł, co robić?

yaarek 26 Gru 2003 19:30 1410 2
REKLAMA
  • #1 451169
    yaarek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam następujący problem.
    Mam miniwieże Sony (MHC-RXD3) i niedziałała w niej regulacja glośności.
    Rozebralem, wyczyściłem potencjometr (lub coś podobnego) i teraz glośność działa a reszta nie.
    Podczas skladania i łączenia wszystkiego przewód (5 żyłowy) łączący gniazdko słuchawek z płytą zgiął mi się i wszedł razem z innym do gzniadka na płycie. Na poczatku tego nie zauważyłem, ale uklad włączający głośniki z opóźnieniem nie chciał się włączyć. Odłączylem zmieniarke CD, bo przeszkadzała i odłączyłem ten przewód i w ktoryms momencie kolejnego podlączania zapomniałem wylączyć wieży z prądu. Czegoś dotknąłem (taśma łącząca zmieniarke z płytą mogła dotknąć obudowy kondensatora na końcówce mocy, ale nie wiem na pewno) i ...
    - włączył się silniczek od magnetofonu i teraz pracuje jak tylko podłącze zasilanie, czasem włączając i wyłączając na zmiane jedną kieszeń, czasem nie,
    - zgasł wyświetlacz,
    - wieże nie reaguje na nic, tylko kreci silniczkiem.
    Proszę o pomoc co z tym można zrobić w domu, po za oddaniem do jakiegoś serwisu.
  • REKLAMA
  • #2 451532
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Jak masz miernik to zrobić można z nią prawie wszystko, łacznie z naprawą ( przynajmniej mam taką nadzieje ).
    Na samym początku zbadaj tak "wzrokowo" czy czasem coś się nie spaliło w okolicy tej taśmy o której mówisz.
    Potem posprawdzaj napiecia za zasilaczu. Wiem że nie masz do niej schematu ale mozna chociaż określić czy są te napiecia jakieś "rozsądne" czyli 5V, pewnie około 12V (na magnetofon), no i troche wiecej do zasilania koncówki mocy gdzieś około ( lub grubo ponad ) +20V i -20V. Postaraj się wtedy odłączyć to co się da czyli moduł CD, magnetofon itp. żeby się nic nie uwaliło podczas pomiarów. Na płytkach czasami są oznaczone punkty z podpisanymi wartościmi napięć jakie powinny na nich występować, szczególnie przy różnych złączch i wtyczkach to też możesz posprawdzać oczywiście po uprzednim ich podłączeniu. Jeżeli nie ma jakiegoś napięcia to już masz jakiś trop.

No chyba ze nie masz miernika to wtedy nic nie zrobisz.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #3 452024
    yaarek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    No niestety nie mam miernika, ale i tak sam bym nim niewiele zdziałał. Pozostaje jakis serwis, tylko az sie boje pomyslec ile mnie to bedzie kosztowac :(
    Dzieki za odpowiedż
REKLAMA