logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opticum 2003 Ci - błąd E001 po aktualizacji oprogramowania i bootloadera

baczu84 03 Lut 2008 18:22 2195 4
REKLAMA
  • #1 4766672
    baczu84
    Poziom 11  
    Witam

parametry:
    Opticum 2003 Ci
    płyta: OPENTEL ODS3000CI V1.0
    bład: komunikat E001 po wcześniejszym edukowaniu tunera

nigdy wczesniej nie robiłem upgradu softu w tunerze

A więc: tuner nie był używany przez dłuzszy czas (około 2 lata), wyciagnąłem go kilka dni temu, wszystko sprawne, działał w 100%
    Jego soft orginalny to (spisalem przed edukowaniem i zapisałem loaderem na dysku): gł. oprogramowanie 2.31, bootloader 3.00
    Po kilku dniach spędzonych na forach zacząłem działać: nabyłem kabelek, ściagnąłęm programy i soft i zacząłem wgrywać
    Jako pierwszą wgrałem wersję 10.32 (zeby podnieść bootloadera do wersji 10.03), a potem miałem zamiar wgrać wersję 10.33
    Niestety po edukowaniu na wersję 10.32 sprawdziłem w tunerze wersje oprogramowania i bootloader miał wersje taką jak na początku, czyli 3.00
    Więc ściagnałęm inna wersje softu, dokładnie 3.47, boot 8.00, wgrało sie pięknie, potem ponownie próbowałem na wersje 10.32 i znowu bootloader sie nie zmienił i został na wersji 8.00

w paczce którą znalazłem (z softem 3.47) był mały plik 'boot_v1002_new', więc go wgrałem, to takze nie pomogło i wtedy zaczęły się kłopoty, po wejściu do menu instalacja i próbie wejscia do menu automatycznego szukania kanałów tuner sie zawieszał
    wiec zainstalowałem wersje niby orginalna 'oryginal 2003-3000ci' ale to nic nie dalo
    pojawił się błąd i koniec
    po właczeniu do sieci wyskakuje na panelu tak: najpierw ----, potem -, a potem po kolei znaki B 0 0 1 i tak w kółko
    czytałem podobny topic na tym forum, tzn. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic106024.html

niestety nie jestem w stanie wszystkiego po kolei wypisac bo sam nie wiem jak to było, duzo razy wgrywałem jakis soft, w pewnym momencie nawet key.hex i softcam

niestety nie moge znaleźć orginalnego softu do mojej płyty, czytałem że dopuki tuner sie komunikuje z kompem i można przesyłąć pliki to nic straconego

mam na kompie Loadera i ODSEdit 1.8

proszę o pomoc, jeżeli ktos ma dostep do tych plików to byłbym dozgonnie wdzieczny,

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

ok, wrzuciłem soft nie orginalny tylko troche późniejszą wersje i działa

znaczy nie ma komunikatu błedu na panelu, zegarek działa, wyskakuje noCH (czyli normalka, bo listy nie ma), jeszcze nie podzłączałęm do tv

jutro dam znać

wie ktos skad moge wziąść bootloadera 10.03 (do 2003CI), mam kilka softów 10.32 (niby mają tego bootloadera) ale po wgraniu do tunera i tak pokazuje mi wersje 8.00
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4768022
    pakeross
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    @and32jar

Te podane przez Ciebie softy są do modelu FTA,kolega posiada model CI.

@baczu84

Przykro mi,ale zapomnij o "edukacji",soft z załącznika powinien wejść.Czy zmieni boota..się okaże.Mimo nazwy tylko FTA.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Opentel 3000 ci_Multi_D+ok pire.pgm (668.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4768946
    baczu84
    Poziom 11  
    dziękuje za pomoc

tuner działa
    wrzuciłem najnowszy orginalny soft do tunera (4.30, boot 8.00)
    na poczatku nie chcial wbic do menu automatycznego wyszukiwania kanałów, przywróciłem ustawienia fabryczne, potem ręczne szukanie kanałów i działa :)

btw. jeżeli ma ktoś dostep do softu 10.32 (z bootem 10.03) do Opticuma 2003Ci to byłbym wdzieczny, cały czas szukam ale niestety nic nie moge znaleźć

pozdrawiam
  • #5 4822227
    kubek2580
    Poziom 1  
    czy ma ktoś wlasnie soft z bootem 10.03 do Opticuma2003Ci? bo moj tuner nie byl jeszcze edukowany i ma boota 3.00. czekam na odp
REKLAMA