logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego programator USBasp nie działa z Atmega8? Błąd avrdude na Windows/Linux

seak1 03 Lut 2008 23:45 8505 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego USBasp nie potrafi odczytać sygnatury ani zaprogramować ATmega8, mimo że komputer widzi programator?

USBasp nie programuje ATmega8, gdy sygnatura zwraca same zera albo same „f”, bo zwykle SCK jest za szybki względem zegara układu — dla fabrycznej ATmega8 pracującej z 1 MHz trzeba włączyć zworkę JP3/SlowSCK, która obniża SCK z ok. 375 kHz do ok. 8 kHz [#4790356][#4794326] Najpierw warto też sprawdzić omomierzem połączenia GND, MOSI, MISO, SCK i RESET oraz upewnić się, że nie ma przerw, zwarć i zimnych lutów; „nowe” elementy nie muszą być sprawne [#4788449][#4791928] W tej rozmowie po poprawieniu lutów i załączeniu SlowSCK autor potwierdził, że avrdude zaczął poprawnie odczytywać i zapisywać mikrokontroler [#4792036]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 4768014
    seak1
    Poziom 13  
    Nie bardzo wiedziałem gdzie ten tematu umieścić, więc padło tutaj.

Odkąd mam laptopa nie posiadam już portu lpt :/. Aby nie zaprzestawać mojej przygody z prockami avr poszukałem programatora pod usb. Padło na ten ze strony http://www.fischl.de/usbasp/ . Jako, że pod ręką niczego w smd nie było, to zrobilem projekt wg. J.A. de Groot. No i tu zaczynają się problemy, ponieważ nic nie chce działać :/

1. Używałem początkowo złego procka Atmega8L (zablokowałem dwie atmegi :/)

2.Kupiłem więc prawidłowe układy na normalne napięcie Atmega8.

3. Dalej nie działało, więc znalazlem wskazówkę, aby dorzucić tam dwie diody Zenera 3V6.

4. Uff, załapało, Linux wykrył, Windows wykrył, ale okazało się, że przedwcześnie się cieszyłem.

5. Układ po prostu nie dziala. Podłączam do niego Atmege8, i nie ma jakiejkolwiek reakcji. avrdude wyświetla tylko:

C:\Users\Użytkownik>avrdude -p m8 -c usbasp -t
    found 7 busses

avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
    avrdude: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.

avrdude done.  Thank you.
    (próbowałem wywołać terminal)

Przy opcji -F (pomijanie wykrywania procka) avrdude wyrzuca coś takiego:

C:\Users\Użytkownik>avrdude -p m8 -c usbasp -t -F
    found 7 busses

avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.03s

avrdude: Device signature = 0xffff00
    avrdude: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
    avrdude: safemode: Verify error - unable to read lfuse properly. Programmer may
    not be reliable.
    avrdude: safemode: To protect your AVR the programming will be aborted

Sygnaturkę amtegi wywala zależnie od humoru... Czasem jest 0x000000, czasem 0x00ffff, czasami 0xffffff... Wszystko wskazuje, że procka nie ma, lub jest źle podłączony. Problem w tym że jest (sprawdzałem na trzech nówkach, w tym dwa sprawdziłem wcześniej na lpt, dla pewności, że się odczytują).

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy ten głupi układ kiedyś zadziała? Co może być powodem, że nie chce w ogóle działać? Zwarć raczej nie ma, sprawdzałem już z 10 razy, atmega jest podpięta do konektora tak jak powinna, każde wyjście do odpowiedniego, mosi do mosi, miso do miso itd. Pomoże ktoś?

Jakieś pomysły?

//A tak btw. jeżeli nic z tym układem mi się nie uda, to poszukam jakiegoś, żeby dało się odblokować, poblokowane atmegi... Ma ktoś jakieś propozycje? Jakiś STK500 pod USB?
  • REKLAMA
  • #2 4776684
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    A próbowałeś ze zworką spowalniającą ? Mnie to pomogło.

Pozdrawiam
  • #3 4776943
    seak1
    Poziom 13  
    Próbowałem ze zworką spowalniającą, z zasilaniem bezpośrednio z usb, z zasilaniem zewnętrznym, bez zworki z zasilaniem usb, lub z zewnętrznym... Po prostu wszystkie co było możliwe. Popróbuję na innym komputerze jeszcze, ale nie wiem co to da. Albo swoją przejściówkę może źle zrobilem? (podstawka + wyprowadzenie 10 pin na kabelek)

Nie będę się poddawał :D Aczkolwiek jak ktoś ma jakieś propozycje to zapraszam do dyskusji.
  • #4 4779370
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 4781085
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    a zainstalowaliście giveio? no i oczywiście drivery wraz z libusb :D no i jeszcze trzeba mieć avrdude który obsługuje ten programator bo nie wszystkie to potrafią :)
  • REKLAMA
  • #6 4781534
    seak1
    Poziom 13  
    giveio zainstalowane, libusb też, próbowałem również z "Uruchamianiem jako administrator" pod Vistą. Oprócz tego również inne układanie zworek, zmieniałem procka na to co pod ręką z amtegi8L na atmegę8, no ale nie działa... Chyba poszukam jakiegoś programatora na RS232 i podłączę go pod usb przez FTDI. Ma ktoś jakiś fajny i sprawdzony na oku? Najfajniej byłby taki którym można źle ustawione fusy naprawić...? Jakieś propozycje?
  • #7 4781942
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    jak korzystasz z visty to się nie dziwie, że ci nie działa, bo gdzieś wyczytałem, że ten programator nie działa pod vistą ( chyba że tylko tej osobie u której to wyczytałem, nie udało się), a może po prostu żle podłanczasz programowany układ? nie zapomniałeś o zasilaniu programowanego ukłądu?

[ Proszę o skorzystanie z przycisku "zmień" i poprawienie pisowni. Zdania zaczynamy wielka literą. Mariusz Ch.]
  • #8 4782051
    seak1
    Poziom 13  
    Dzisiaj, albo jutro będę go testował pod linuksem, może to mi coś da do myślenia. Co do zasilania - tak, zarówno z tym z usb, jak i z zewnętrznym zasilaniem. Podłączony jest raczej prawidłowo.
  • #9 4785741
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    No linux to na pewno ułatwi Ci sprawę... Ciekawe jak załadujesz sterownik do programatora pod linuxem... To żeś umoczył... Lepiej spraw sobie xp'ka i tam próbuj.
  • #10 4786286
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    taaa tylko jak byś nie zauważył w dokumentacji, to ten programator można obsługiwać pod linuxem ...

"Works under multiple platforms. Linux, Mac OS X and Windows are tested."
  • #11 4786676
    Pth
    Poziom 26  
    Ale na pewno nie ułatwia sprawy...
  • #12 4787660
    seak1
    Poziom 13  
    A pracowałeś kiedykolwiek na linuksie? Tam mogę łatwiej sprawdzić poprawność urządzenia, jakie ma pid, vid i inne bzdety przy usb. Pozatym często możesz instalować z debów lub rpmów... (Sorry za OT)

Ale niestety nie działa - wywala takie same sygnaturki jak pod windowsem. (czyli same f, lub zera) Będę musiał poszukać sobie innego programatorka.
  • #13 4788449
    tajwoj
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Sprawdź omomierzem punkt po punkcie połączenia masy, MOSI, MISO, SCK, Reset miedzy nóżkami scalaka programatora, a programowanego układu.
    Na 99% masz coś źle podłączone albo przerwę w tych obwodach.
    Czy ATmega8 w programatorze masz przełączone w tryb programatora (JP2)?
  • #14 4788510
    seak1
    Poziom 13  
    JP2 załącza się w czasie programowania programatora (tak zrozumiałem z readme). Czyli w czasie normalnej pracy nie jest zwarta.

Wiem, że coś jest źle, ale cały czas nie mogę dojść co :/ A szkoda :/
  • REKLAMA
  • #15 4789026
    Pth
    Poziom 26  
    Gdybym nie korzystał z linuxa, to bym się nie wypowiadał... Nie myśl, że zjadłeś wszystkie rozumy świata.
  • REKLAMA
  • #16 4789184
    seak1
    Poziom 13  
    Pth napisał:
    Gdybym nie korzystał z linuxa, to bym się nie wypowiadał... Nie myśl, że zjadłeś wszystkie rozumy świata.

Nie zjadlem i Ty też nie jedz, bo się niestrawności nabawisz. W ogóle nie wiem po co ta kłótnia - po prostu osobiście sądzę, że łatwiej jest mi sprawdzić pod linuxem poprawność układu chociażby za pomocą lsusb czy usbview, lub nawet za pomocą dmesg, czy układ jest poprawnie wykrywany przez system, przez avrdude. I potwierdziło się - jest dobrze wykrywany ale nie może nawiązać komunikacji z procesorkiem.
  • #17 4789915
    tajwoj
    Poziom 26  
    -> seak1 - Nie wiem jak wygląda układ który chcesz programować. Może do którejś z linii sygnałowej z programatora masz podłączony jakiś element wymuszający na niej określony poziom napięcia?
    Upewnij się, że kontroler programatora jest przełączony na pracę z kwarcem. Sprawdź też sam kwarc.

-> Pth - To, że masz problemy z Linuksem, świadczy źle ale niekoniecznie o tym systemie. A jeżeli potrzebujesz tylko trochę punktów, daj znać i nie męcz się wypisywaniem bredni.
  • #18 4790012
    seak1
    Poziom 13  
    tajwoj napisał:
    -> seak1 - Nie wiem jak wygląda układ który chcesz programować. Może do którejś z linii sygnałowej z programatora masz podłączony jakiś element wymuszający na niej określony poziom napięcia?
    Upewnij się, że kontroler programatora jest przełączony na pracę z kwarcem. Sprawdź też sam kwarc.

Wydaje mi się, że to nie to może być problemem, ponieważ układ który chce zaprogramować to po prostu płytka isp->atmega8. Co do kwarcu też nie powinno być, problemów (nówka). Wydaje mi się że cały czas robię coś źle z zaprogramowaniem atmegi, ponieważ drugi raz próbowałem dzisiaj ją zaprogramować (nowszy soft) i mój stary programator miał problem z jej wykryciem (a nie powinien mieć problemów), oczywiście JP2 byla załączona. Wcześniej programowałem atmegę (tą od programatora) bezpośredno w starym programatorze (przekładając ją z usbaspa do programatora lpt) i jakoś poszło.Teraz, za drugim razem, jak programowałem usbaspa niby nie wykrywało, ale później zaprogramował ją, a na końcu wyrzucił, że ma błędną sygnaturkę - no i tym razem już jej systemy nie wykrywają :/ Tzn. Vista tak jak wcześniej (zczytuje z amtegi fffffff lub jakieś kombinacje zer i f) windows xp krzyczy że nie znajduje programatora, a linuks mówi mi że jest do niego podłączone urządzenie o id 16c0:05dc (jeszcze nie próbowałem zaprogramować).

Zastanawiam się czy nie łatwiej byłoby mi serio zbudować coś z ftdi, bo mam ich parę w domu, a widzę, że sporo problemów z usbaspem jest (nie tylko ja mam :/)
  • #19 4790087
    tajwoj
    Poziom 26  
    Faktycznie, niektórzy maja problemy ale w końcu USBasp im startuje.
    Może podaj literalnie (ctrl+c, ctrl+v) polecenie jakim programujesz scalak w programatorze. Ja spróbuję powtórzyć to samo u siebie itd.
    W końcu jakoś dojdziemy przyczyny.
    Płytkę chyba robiłeś żelazkiem. Sprawdź czy nie ma jakichś mikroskopijnych zwarć bądź przerw w druku.
    Ja właśnie z tym układem straciłem dwa dni z powodu zwarcia cieńszego niż włos.
  • #20 4790171
    seak1
    Poziom 13  
    Wszystkie ścieżki pocynowałem, żeby mieć pewność że nie ma przerw, pomiędzy ścieżkami, tam gdzie była możliwość przejechałem ostrym nożykiem precyzyjnym.

Polecenie którym programowałem procek usbaspa za pierwszym razem to:
    avrdude -c stk200 -p m8 -U flash:w:usbasp.atmega8.2007-10-23.hex:i -u lfuse:w:0xef:m -u hfuse:w:0xc9:m

Za drugim razem musiałem go zmusić do programowania za pomocą -F.

Próbując programować już usbaspem to po prostu avrdude -c usbasp -p m8 i np. -t.
  • #21 4790356
    tajwoj
    Poziom 26  
    Chyba jesteśmy na dobrej drodze.
    ATmega8 fabrycznie ma generator 1MHz. Jeśli częstotliwość SCK z programatora nie jest co najmniej cztery razy mniejsza od częstotliwości zegara programowanego mikrokontrolera zaczynają się kłopoty.
    Cytat:
    Depending on CKSEL Fuses, a valid clock must be present. The minimum low and high periods
    for the Serial Clock (SCK) input are defined as follows:
    Low:> 2 CPU clock cycles for fck < 12 MHz, 3 CPU clock cycles for fck ≥ 12 MHz
    High:> 2 CPU clock cycles for fck < 12 MHz, 3 CPU clock cycles for fck ≥ 12 MHz

Strona 237, na dole, dokumentacji ATmega8.

W USBasp włączenie zworki JP3 powoduje zmniejszenie częstotliwości SCK do 8kHz.
    Co zrobić jeśli mamy STK200?
    W AVRdude jest opcja "-i" po której podaje się liczbę, np. 50.
    Opcja "-i" oznacza opóźnienie (wydłużenie) impulsów SCK o podaną ilość mikrosekund.
    W ten sposób możemy zmniejszyć częstotliwość SCK.
    Dlatego proponuję:
    Odczytaj fusebity poleceniem
    avrdude -p m8 -c stk200  -i 50 -U lfuse:r:-:h  -U hfuse:r:-:h 

Powinno odczytać sygnaturę (może być błędna) i fusebity.
    A do zaprogramowania użyj np:
    avrdude -c stk200 -p m8 -i 50 -U flash:w:usbasp.atmega8.2007-10-23.hex:i -u lfuse:w:0xef:m -u hfuse:w:0xc9:m
  • #22 4790436
    seak1
    Poziom 13  
    Chyba po drodze musiałem kolejną atmegę zablokować ;/

Przy odczytywaniu fuse bitów pokazuje, że obydwa są 0xff.

Przy ponownym zapisie niby się zapisuje ok, powoli, ale na samym końcu:
    Verifying:
    Verification error, first mismatch at byte 0x0000
    0x3b != 0xff
    Veryfication error; content mismatch

Czyli ewidentnie nie może jej tym razem już zapisać. Zaraz znajdę jakąś amtegę w domu, to spróbuję z nowym układem.

(Ale już przynajmniej się coś dzieje ;))
  • #23 4790648
    tajwoj
    Poziom 26  
    To może jeszcze spróbuj tak.
    Wstaw kwarc poniżej 8MHz.
    Spróbuj ustawić oryginalne fusebity poleceniem:
    avrdude -p m8 -c stk200  -i 1000 -U lfuse:w:0xE4:m -U hfuse:w:0xD9:m

(przy takiej wartości "-i" to trochę wolno idzie).
    Wykasuj pamięć
    avrdude -p m8 -c stk200 -i1000 -e

Wklej pełne komunikaty AVRdude.
  • #24 4790854
    seak1
    Poziom 13  
    Kwarc zastosowałem 3.58269Mhz (jedyny jaki poniżej 8 znalazłem).

Wszystko robiłem na procku wsadzonym w płytkę usbaspa (tam przylutowałem ten kwarc zamiast 12). Od razu mówię, że nie udało mi się ani razu zaprogramować układu który był wpięty w inny. Zawsze żeby cokolwiek zaprogramować przekładałem do podstawki w programatorze pod lpt.

Próba wykasowania procka (wszstko na tym pierwszym, nie wymieniłem go jeszcze na nowy):
    C:\Documents and Settings\Użytkownik\Pulpit>avrdude -F -c stk200 -p m8 -i 1000 -e

avrdude: AVR device not responding

Reading | ################################################## | 100% 0.09s

avrdude: Device signature = 0xffffff
    avrdude: Yikes!  Invalid device signature.
    avrdude: erasing chip

avrdude: safemode: Fuses OK

To pierwsze:
    C:\Documents and Settings\Użytkownik\Pulpit>avrdude -c stk200 -p m8 -i 1000 -U lfuse:w:E4:m  -U hfuse:w:D9:m

Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.

Potraktowałem go -F (początkowo wyświetlił co innego, ale gdy zrobiłem jeszcze raz to:
    C:\Documents and Settings\Użytkownik\Pulpit>avrdude -F -c stk200 -p m8 -i 1000 -U lfu
    se:w:0xE4:m -U hfuse:w:0xD9:m

Reading | ################################################## | 100% 0.09s

avrdude: Device signature = 0xffffff
    avrdude: Yikes!  Invalid device signature.
    avrdude: reading input file "0xE4"
    avrdude: writing lfuse (1 bytes):

Writing |                                                    | 0% 0.00s ***faile
    d;
    Writing | ################################################## | 100% 0.27s

avrdude: 1 bytes of lfuse written
    avrdude: verifying lfuse memory against 0xE4:
    avrdude: load data lfuse data from input file 0xE4:
    avrdude: input file 0xE4 contains 1 bytes
    avrdude: reading on-chip lfuse data:

Reading | ################################################## | 100% 0.03s

avrdude: verifying ...
    avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000
             0xe4 != 0xff
    avrdude: verification error; content mismatch

avrdude: safemode: lfuse changed! Was e4, and is now ff
    Would you like this fuse to be changed back? [y/n] y

I zawisł :/ (nie wiem czy pracuje, bo się nic nie pojawia, ale jeszcze go nie wyłączyłem, bo mówiłeś że może wolno działać).

Ps. Komputer później zaczyna świrować - tzn. słychać, że coś dłużej liczy, ale nic się nie dzieje :/ Wisi przez 30 minut i nic :/
  • Pomocny post
    #25 4791097
    tajwoj
    Poziom 26  
    Chyba skończyły mi się pomysły.
    Możesz jeszcze spróbować "uisp"
    Odczyt fusebitów.
    uisp  -dlpt=0x378 -dprog=stk200  --rd_fuses

Zmiana fusebitów.
    Dolne.

uisp  	-dlpt=0x378 -dprog=stk200  --wr_fuse_l=0xe2

Górne.

uisp 	-dlpt=0x378 -dprog=stk200  --wr_fuse_h=0xd9

Jeśli nie masz "uisp" dla Windows, możesz pobrać stąd:
    http://fl.hw.cz/software/avr_uisp/uisp.zip
    Po rozpakowaniu trzeba umieścić w jednym z katalogów, które są podane w zmiennej PATH np. "c:\WinAVR\bin\uisp.exe".
    Do tego jest potrzebna biblioteka,
    http://fl.hw.cz/software/avr_uisp/cygwin1.zip
    którą trzeba skopiować gdzieś do \windows\system(32)
  • #26 4791122
    seak1
    Poziom 13  
    Ja sobie jednak dam spokój... Albo kupię gotowy układ gdzieś w internecie, albo zrobię sobie jakiś układ pod rs232 i podłączę go przez ftdi. Bądź co bądź, dzięki wielkie za pomoc! :)
  • #27 4791375
    tajwoj
    Poziom 26  
    Ja bym jeszcze spróbował z "uisp" i z programem Adama Dybkowskiego. Co Ci zależy?
    A czy jesteś pewien swojego STK na 100%.
    Może jeszcze zrób "bsd" na sześciu drutach.
  • #28 4791449
    seak1
    Poziom 13  
    tajwoj napisał:
    Co Ci zależy?

Bo już mam 6 zablokowanych atmeg i mi się płakać chce jak widzę, że kolejna może się zablokować. I tak chyba zrobię sobie jakiś high voltage programmer, bo przecież ich nie wyrzucę, prawda?

Jeszcze pokombinuje i napiszę, jeżeli będą jakieś ciekawe rezultaty, w końcu mam ferie, to mogę trochę pokombinować ;).

Pozdrawiam.

//A swojego stk200 jestem pewien, bo parę układów nim zaprogramowałem. Tylko jakoś fusy nigdy mi się nie udały poprawnie zapisać i zaczyna mnie to już denerwować :/
  • #29 4791578
    tajwoj
    Poziom 26  
    Nie miałem na myśli wstawiania kolejnej megi tylko próby na tych, które używałeś do tej pory.
    Ja zmieniałem już fusebity w m16, m8, m48, m8535 i tiny2313 w sumie na pewno ponad tysiąc razy. Nigdy nie miałem kłopotów o jakich czytam na Elektrodzie.
    W Twoim przypadku ciekawe jest, że wartość hfuse wynosiła 0xFF.
    To znaczy, że został przełączony, między innymi, bit SPIEN.
    W uwagach pod tabelką 87 dokumentacji pisze:
    Cytat:

Notes: 1. The SPIEN Fuse is not accessible in Serial Programming mode.

Programowanie było szeregowe. Jakim cudem przełączyło ten bit?
    Spróbuj jednak zrobić "bsd" z krótkich drutów.
  • #30 4791612
    seak1
    Poziom 13  
    A może być problem w tym, że moj stk był pod isp, ale wtyczkę 6 pinową? Oczywiście popodpinałem to wszystko pod usbaspa tak jak jest w rozpisce 10 pinowej, ale może akurat? (I może dlatego poprzednie układy pod in-board też mi się nie chciały zaprogramować?)

Co do bsd to rano zlutuje te kabelki i popróbuję... Albo złożę usbaspa jeszcze raz tylko na płytce prototypowej (nie uniwersalnej, takiej wpinanej, prototypowej). Albo kolejna możliwość to zrobię płytkę usbaspa, ale wg innego projektu, albo sam wyedytuje tamten tak żeby nie było żadnej możliwości, żeby gdzieś zwarcia były (o! np. umieszczę podstawkę dla programowanego układu bezpośrednio na płytce usbaspa)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku możliwości programowania mikrokontrolera ATmega8 za pomocą programatora USBasp na systemach Windows i Linux. Użytkownik zbudował programator według projektu J.A. de Groot i zastosował diody Zenera 3,6 V, co pozwoliło na wykrycie urządzenia przez system, jednak komunikacja z mikrokontrolerem nie działała poprawnie. Występował błąd avrdude: "programmer enable: target doesn't answer" oraz odczytywanie nieprawidłowej sygnatury (0xFF lub 0x00). Próbowano różnych konfiguracji zasilania (USB i zewnętrzne), zworek spowalniających SCK (JP2, JP3), a także zmiany częstotliwości taktowania kwarcu (np. 3,58 MHz zamiast 12 MHz). Zalecano sprawdzenie poprawności połączeń sygnałów MOSI, MISO, SCK, RESET oraz masy, a także użycie opcji spowalniającej SCK w avrdude (-i) lub zworki JP3 w programatorze, aby dostosować częstotliwość programowania do niskiego taktowania mikrokontrolera. Wskazywano na konieczność instalacji sterowników libusb i narzędzia giveio pod Windows oraz użycie wersji avrdude obsługującej USBasp. Użytkownik miał problemy z zapisem i odczytem fusebitów, co mogło prowadzić do zablokowania układów. Sugerowano także użycie alternatywnych programów, takich jak uisp, oraz rozważenie zakupu gotowego programatora lub programatora wysokiego napięcia (high voltage programmer) do odblokowania zablokowanych mikrokontrolerów. Wskazano, że USBasp działa pod wieloma systemami (Linux, Windows, Mac OS X), ale wymaga odpowiedniej konfiguracji i poprawnego podłączenia. Ostatecznie problem często wynikał z błędów w połączeniach, nieodpowiedniej częstotliwości SCK lub nieprawidłowo ustawionych fusebitów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA