logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECHNICS SU-V60 - Czy brak świecenia diody current drive oznacza uszkodzenie?

Pakos 04 Lut 2008 18:57 1937 6
REKLAMA
  • #1 4769985
    Pakos
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich. Mam mały problem i liczę na was w tej kwestii :)
    Otóż chcę kupić wzmacniacz TECHNICS SU-V60 oczywiście za pośrednictwem znanego serwisu aukcyjnego. Na zdjęciu poniżej przedstawiam mój problem: czy to, że prawa dioda (pod logiem Class AA - podpis pod nią "current drive") się nie świeci oznacza, że wzmacniacz jest uszkodzony?

Pytanie takie zadaję dlatego, że na zdjęciu innego wzmacniacza Technicsa (su-v45a) z taką samą funkcją dioda ta się świeci. Oto zdjęcie drugiego wzmacniacza:

Zależy mi na czasie ponieważ aukcja kończy się za 6 godzin.

Z góry dziękuję wszystkim, którzy potrafią mi pomóc :)

Poniżej dodaję jeszcze jedno zdjęcie wzmacniacza z tą funkcją, i oczywiście świecącym się "current drive".

• REKLAMA
  • #2 4770075
    JStan
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Jakiś czas temu sprzedawałem uszkodzony wzmacniacz tego typu(oczywiście naprawa nie wchodziła racej w gre, trudności z dostaniem tego STKa, już nie pamietam jaki to był...) pamietam że jeszcze jak był sprawn a grał wtedy bardzo fajnie to po włączeniu diody te po chwili gasły, mój jak sprzedawałem to właśnie sygnalizował chyba że coś jest nie tak...

Powodzenia w licytacji i oby był w porządku, daj znac...
  • REKLAMA
  • #3 4770269
    Pakos
    Poziom 10  
    To teraz naprawdę nie wiem czy go kupować, bo jeśli się okaże że cokolwiek jest niesprawne to będzie kasa wyrzucona w błoto. Nie chcę się bawić w naprawy, tym bardziej w szukanie trudno dostępnych STKów :)
  • #4 4770494
    JStan
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    No jedyne co moge zapewnić to to że to nie jest mój egzemplarz SU-V60 :-) Porównałem go na fotkach i kilka szczegółów mówi że to nie on :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4770879
    dragoq31
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Kontrolka "Current Drive" jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie które chroni końcówki mocy. Gdy wzmacniacz pracuje prawidłowo kontrolka powinna świecić czyli że wzmacniacz"nie widzi" żadnych usterek i wszystko jest OK. Gdy Current Drive gaśnie oznacza to że coś jest nie tak (niekoniecznie końcówka). W moim SU-V900 przypadkowo jak słuchałem na 60% mocy(więcej nie potrzeba bo nei idzie wytrzymać) zwarły mi się kable (+ i -) to zgasła kontrolka i dźwięk zanikł. Po ponownym włączeniu wzmacniacza dioda znowu sie świeciła i wszystko było ok

:)

Cureent Drive MA SIE ŚWIECIĆ :)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4771363
    Pakos
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie. Sprzętu jednak nie kupię - wiadomo - w ciemno się kasy nie pakuje :) Można zamykać/usuwać/przenosić temat.

Pozdrawiam.
  • #7 4771643
    dragoq31
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Tylko jeszcze jeden mój post. Możliwe było że Sprzedający chciał "tuningować" wzmaka i moze chcial inne kolory diody założyc. Możliwe że po prostu z braku wiedzy albo nie umiał diody wlutować albo po prostu cos uszkodził i sie nie świeci. Znajomy kupił właśnie su-v60 za 40 zł a okazało sie że jest zwarcie na ścieżkach do diody i nie działał wzmacniacz"zabezpieczenie Current Drive"

Pozdrawiam i uważam temat za zamknięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem nieświecącej się diody "Current Drive" w wzmacniaczu TECHNICS SU-V60, co budzi wątpliwości co do stanu technicznego urządzenia. Dioda ta jest elementem zabezpieczenia końcówek mocy i powinna świecić podczas prawidłowej pracy wzmacniacza. Jej brak świecenia może wskazywać na usterkę, choć niekoniecznie samej końcówki mocy. Przykłady z innych modeli, takich jak SU-V45A i SU-V650, pokazują, że dioda ta powinna być aktywna. Możliwe przyczyny braku świecenia to uszkodzenie obwodu, zwarcie na ścieżkach do diody lub nieprawidłowy montaż (np. wymiana diody na inną lub błędne wlutowanie). Wzmacniacz z niesprawną diodą "Current Drive" może nie działać poprawnie, a naprawa jest utrudniona ze względu na trudności z dostępem do oryginalnych układów STK. W efekcie autor zdecydował się nie kupować sprzętu z takim defektem, aby uniknąć kosztownych napraw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA